M-am informat si eu in Constanta si am inteles ca nu prea sint sanse chiar daca dovezile sint clare
La final doresc va supun atentiei urmatorul aspect.
Titulara de contract RAEDPP
mama ab
membrii de familie trecuti in anexa ca locuind in spatiu
baiatul cd
baiatul ef
nora gh
in august 2006 baiatul cd si nora gh au cumparat pe numele lor un apartament tot in orasul constanta si tot de 3 camere
cum se interpreteaza litera B din articolul 13 OUG 40
ART. 13
Prelungirea contractelor de închiriere nu se aplica:
a) în cazul contractelor de închiriere încheiate de chiriasi cu proprietari persoane fizice, altele decât cele prevazute la art. 2 - 7;
b) în cazul contractelor de închiriere pentru spatiile cu destinatia de locuinte,prevazute la art. 1 - 7, ai caror titulari de contract sau membri de familie mentionati în contract sunt proprietari ai unei locuinte corespunzatoare ori au înstrainat o locuinta corespunzatoare dupa data de 1 ianuarie 1990, în aceeasi localitate. Fac exceptie contractele de închiriere ai caror titulari sau membri de familie mentionati în contract au redobândit, în calitate de fosti proprietari sau mostenitori ai acestora,
locuinte care sunt efectiv ocupate de chiriasi persoane fizice, de una dintre
persoanele juridice prevazute la art. 1 sau de o institutie publica;
c) chiriasului care refuza sa preia în folosinta o alta locuinta pusa la dispozitie în conditiile prezentei ordonante de urgenta de catre fostul proprietar sau de mostenitorii acestuia ori de catre autoritatile publice locale;
d) în cazul litigiilor determinate de refuzul chiriasilor carora li s-a notificat sa încheie un nou contract de închiriere cu proprietarul potrivit Legii nr. 17/1994, Legii nr. 112/1995 sau Legii nr. 114/1996, republicata;
e) în cazul litigiilor dintre proprietar si chirias având ca obiect schimbul
obligatoriu de locuinte;
f) în cazul chiriasilor care au subînchiriat locuinta fara consimtamântul scris al proprietarului;
g) în cazul chiriasilor care au schimbat total sau partial destinatia ori structura interioara a locuintei fara consimtamântul scris al proprietarului si fara aprobarile legale;
h) chiriasului care a pricinuit însemnate stricaciuni locuintei, cladirii în care este situata aceasta, instalatiilor sau bunurilor aferente acestora ori care a înstrainat fara drept parti din acestea;
i) chiriasului care are un comportament ce face imposibila convietuirea sau care impiedica folosirea normala a locuintei;
j) în cazul prevazut la art. 6, daca persoana care a cumparat locuinta în baza Legii nr. 112/1995 a înstrainat-o sub orice forma, inclusiv prin schimb;
k) în cazul prevazut la art. 6, daca persoana care a cumparat locuinta în baza Legii nr. 112/1995 a ipotecat-o, a concesionat-o sau a încheiat un contract de leasing pentru o parte sau pentru întreaga locuinta;
l) în cazul prevazut la art. 6, daca persoana care a cumparat locuinta în baza Legii nr. 112/1995 a închiriat-o în totalitate sau în parte. Daca locuinta a fost închiriata în parte, prevederile prezentului articol se aplica numai pentru suprafata din locuinta, închiriata de persoana care a cumparat-o în baza Legii nr. 112/1995.
Sectiunea a 2-a
Reînnoirea contractului de închiriere
Evacuarea chiriasilor dintr-un apartament retrocedat
Va supun atentiei urmatorul caz si daca ma puteti ajuta cu un sfat sau cu mai multe voi fi recunoscator.
Pentru inceput un scurt istoric : unchiul meu dupa 3 procese avute la Instantele din Romania inclusiv Inalta curte de casatie de la Bucuresti a obtinut din Partea Primariei Constanta O dispozitie de retrocedare in natura a unui apartament compus din 3 camere confiscat abuziv in anul 1980.
In prezent sintem in proces cu chiriasa pentru evacuarea acesteia din apartamentul de 3 camere si toate actele la care fac acum referire se afla la dosar.
Iata cum stau lucrurile :
1
in data de 29 11 2005 Primaria Constanta a emis dispozitia pentru retrocedarea in natura a imobilului ,doar ca DIN REA VOINTA au retrocedat pentru un apartament cotele ½ si ¾ adica un intreg si un sfert in conditiile in care un apartament este format din 4 ¼ (sferturi) ce insumeaza un intreg.
Datorita acestui fapt apartamentul nu a putut fi inscris pe rolul fiscal la momentul potrivit deoarece era imposibil sa inregistrez un apartament compus dintr un intreg si ¼
2
in luna Decembrie 2005 am intervenit cu o adresa la Primarie pentru indreptarea erorii materiale.
Fara raspuns
3
in luna Ianuarie 2006 am intervenit cu o noua adresa la Primarie pentru indreptarea erorii materiale.
Fara raspuns
4
in luna Februarie 2006 am notificat chiriasa prin Executor judecatoresc ,scrisoare cu confirmare de primire chiriasa a refuzat sa semneze de primire si instiintarea a fost afisata pe usa imobilulul si la intrarea in scara, in notificare am solicitat sa se prizinte conform legii la un loc stabilit de propietar pentru a se stabili termenii unui nou contract, in plus ii solicitam anumite acte din care se reiasa ca nu are restante
NU a dat curs invitatiei
5
In luna aprilie 2006 am intervenit cu o noua adresa la Primarie pentru indreptarea erorii materiale.
Fara raspuns
6
In luna Mai 2006 am intervenit cu o noua adresa (plus ca am fost in audienta la comisia de aplicare a legii 10) ,la Primarie pentru indreptarea erorii materiale.
Fara raspuns
7
In luna Iunie 2006 am intervenit cu o noua adresa si o noua audienta la Primarie pentru indreptarea erorii materiale.
Fara raspuns
8 In luna Iulie 2006 am intervenit la Secretariatul General al Guvernului printr-un mesaj trimis pe e mail in care am spus care este situatia anexind la mesaj si actele de mai sus.
9 In luna Iulie mai exact pe 21 Iulie 2006 cu surprindere la doar 20 de zile de la trimiterea mesajului la Secretariatul General al Guvernului am fost sunat personal de secretara Primarului pentru a ma prezenta la Primarie sa ridic dispozitia de indreptare a erorii materiale.
Asadar au trecut 8 OPT luni pentru ca cei de la Primarie sa tehnoredacteze corect o simpla dispozitie.
10 pe 1 August 2006 am semnat cu RA Exploatarea Domeniului Public si Privat Constanta Protocolul de predare primire a imobilului (lucru realizat doar scriptic nu si faptic)
Cu aceasta ocazie am primit si contractul de inchiriere dintre RAEDPP si chiriasi.
In contract este o clauza prin care RAEDPP trebuia sa rezilieza contractul de inchiriere in cazul in care nu se platea chiria pentru o perioada de 3 luni consecutiv, ca fapt divers in anii 2004 si 2005 chiria a fost platita la intervale de peste 8 luni iar in anul 2006 lucru foarte important din luna Martie si pina in luna August cind am semnat protocolul de predare primire ,asadar 6 luni nu a mai fost platita chiria, chirie care si in prezent este restanta.
11 Doar pe 1 August 2006 am reusit sa ma inregistrez la Agentia Fiscala a Primariei acum cotele apartamentului fiind corecte ¼ si ¾
In contractul de inchiriere preluat titulara este numita
X Y – mama
iar in anexa alaturi de titulara figureaza membrii de familie ce locuiesc impreuna cu aceasta
AB fiul
C D nora
EF fiul
foarte important
12 pe 11 August 2006 AB fiul si C D nora cumpara un apartament cu 3 camere tot in orasul Constanta
iar din evidentele Politiei al 2 baiat fiul EF locuieste inca din anul 2004 la o alta adresa.
Stiu ca in lege este un articol in care se speficifa in cazul in care titularul contractului de inchiriere sau membrii de familie ce locuiesc impreuna in imobil devin propietarii unui alt imobil pierd dreptul de a locui cu chirie in locuinte retrocedate.
In plus in apartamentul de 3 camere retrocedat unchiului meu figureaza de peste 2 ani la intretinere o singura persoana si anume titulare contractului.
Problemele sint chiriasa are in prezent o restanta de peste 15 000 000 lei la intretinere neplatind intretinerea de peste 1 an si a fost data in judecata de asociatia de propietari care a obtinut o hotarire judecatoreasca.
Are incheiat in anul 2005 cu o societate un contract pentru montarea repartitoarelor de caldura si din 24 rate lunare din 2005 pina in prezent a achitat doar 6 rate.
In luna Octombrie 2006 am introdus in instanta o actiune pentru evacuarea persoanei ce locuieste in apartament ,dar avocatul lor pretinde ca nu am notificat o corect si anume in 30 de zile de la inregistrarea pe Rolul Fiscal.
Adica eu am notificat chiriasii in luna Februarie 2006 fara sa fiu inregistrat pe rolul fiscal deorece nu imi primeau actele datorita cotelor gresite iar avocatul lor pretinde in instanta ca eu trebuia sa o notific in termen de 30 de zile de la inregistrarea pe rolul fiscal adica incepind cu 1 August.
Din ceea ce am citit eu in lege nu este interzis faptul ca nu pot cita chiriasa inainte de inregistrarea pe rolul fiscal iar tinind cont de faptul ca autoritatile in mod vadit au dat dovada de rea vointa doresc sa stiu pe ce trebuie sa mizez eu in acest caz.
Doresc sa ma stiu daca in paralel cu acest proces se poate trimite si o CERERE DE ORDONANTA PRESEDINTIALA ,avind in vedere cele enumerate mai sus si in plus unchiul meu are o declaratie notariala in care spune ca nu mai are alte propietati in afara de acest apartament el in prezent locuind cu chirie in strainatate si cum doreste sa se restabileasca in Romania.
In alta ordine de idei am depus la RA Exploatarea Domeniului Public si Privat Constanta o adresa prin care ceream sa mi se comunice un istoric al platii chiriei in perioada cind apartamentul era in administrarea lor (un fel de referinta de bun sau rau platnic) dar eu refuza sa imi elibereze un astfel de document deoarece chiria se platea cu intirzieri de peste 7-8 luni si cum am mai spus si in prezent este o restanta aferenta lunilor Martie – August 2006.
Se poate observa si din actele pe care le am la dosar faptul ca dintotdeanu chiriasii au fost rau platnici fata de terti (intretinere,chirie,alte utilitati),in aceste conditii propietarul poate fi indreptatit sa refuze incheiere unui contract cu chiriasii.
Momentan atit ,sper ca nu am uitat sa precizez ceva iar in cazul in care doriti detalii in plus va stau la dispozitie.
Marius
Evacuarea chiriasilor dintr-un apartament retrocedat
Va supun atentiei urmatorul caz si daca ma puteti ajuta cu un sfat sau cu mai multe voi fi recunoscator.
Pentru inceput un scurt istoric : unchiul meu dupa 3 procese avute la Instantele din Romania inclusiv Inalta curte de casatie de la Bucuresti a obtinut din Partea Primariei Constanta O dispozitie de retrocedare in natura a unui apartament compus din 3 camere confiscat abuziv in anul 1980.
In prezent sintem in proces cu chiriasa pentru evacuarea acesteia din apartamentul de 3 camere si toate actele la care fac acum referire se afla la dosar.
Iata cum stau lucrurile :
1
in data de 29 11 2005 Primaria Constanta a emis dispozitia pentru retrocedarea in natura a imobilului ,doar ca DIN REA VOINTA au retrocedat pentru un apartament cotele ½ si ¾ adica un intreg si un sfert in conditiile in care un apartament este format din 4 ¼ (sferturi) ce insumeaza un intreg.
Datorita acestui fapt apartamentul nu a putut fi inscris pe rolul fiscal la momentul potrivit deoarece era imposibil sa inregistrez un apartament compus dintr un intreg si ¼
2
in luna Decembrie 2005 am intervenit cu o adresa la Primarie pentru indreptarea erorii materiale.
Fara raspuns
3
in luna Ianuarie 2006 am intervenit cu o noua adresa la Primarie pentru indreptarea erorii materiale.
Fara raspuns
4
in luna Februarie 2006 am notificat chiriasa prin Executor judecatoresc ,scrisoare cu confirmare de primire chiriasa a refuzat sa semneze de primire si instiintarea a fost afisata pe usa imobilulul si la intrarea in scara, in notificare am solicitat sa se prizinte conform legii la un loc stabilit de propietar pentru a se stabili termenii unui nou contract, in plus ii solicitam anumite acte din care se reiasa ca nu are restante
NU a dat curs invitatiei
5
In luna aprilie 2006 am intervenit cu o noua adresa la Primarie pentru indreptarea erorii materiale.
Fara raspuns
6
In luna Mai 2006 am intervenit cu o noua adresa (plus ca am fost in audienta la comisia de aplicare a legii 10) ,la Primarie pentru indreptarea erorii materiale.
Fara raspuns
7
In luna Iunie 2006 am intervenit cu o noua adresa si o noua audienta la Primarie pentru indreptarea erorii materiale.
Fara raspuns
8 In luna Iulie 2006 am intervenit la Secretariatul General al Guvernului printr-un mesaj trimis pe e mail in care am spus care este situatia anexind la mesaj si actele de mai sus.
9 In luna Iulie mai exact pe 21 Iulie 2006 cu surprindere la doar 20 de zile de la trimiterea mesajului la Secretariatul General al Guvernului am fost sunat personal de secretara Primarului pentru a ma prezenta la Primarie sa ridic dispozitia de indreptare a erorii materiale.
Asadar au trecut 8 OPT luni pentru ca cei de la Primarie sa tehnoredacteze corect o simpla dispozitie.
10 pe 1 August 2006 am semnat cu RA Exploatarea Domeniului Public si Privat Constanta Protocolul de predare primire a imobilului (lucru realizat doar scriptic nu si faptic)
Cu aceasta ocazie am primit si contractul de inchiriere dintre RAEDPP si chiriasi.
In contract este o clauza prin care RAEDPP trebuia sa rezilieza contractul de inchiriere in cazul in care nu se platea chiria pentru o perioada de 3 luni consecutiv, ca fapt divers in anii 2004 si 2005 chiria a fost platita la intervale de peste 8 luni iar in anul 2006 lucru foarte important din luna Martie si pina in luna August cind am semnat protocolul de predare primire ,asadar 6 luni nu a mai fost platita chiria, chirie care si in prezent este restanta.
11 Doar pe 1 August 2006 am reusit sa ma inregistrez la Agentia Fiscala a Primariei acum cotele apartamentului fiind corecte ¼ si ¾
In contractul de inchiriere preluat titulara este numita
X Y – mama
iar in anexa alaturi de titulara figureaza membrii de familie ce locuiesc impreuna cu aceasta
AB fiul
C D nora
EF fiul
foarte important
12 pe 11 August 2006 AB fiul si C D nora cumpara un apartament cu 3 camere tot in orasul Constanta
iar din evidentele Politiei al 2 baiat fiul EF locuieste inca din anul 2004 la o alta adresa.
Stiu ca in lege este un articol in care se speficifa in cazul in care titularul contractului de inchiriere sau membrii de familie ce locuiesc impreuna in imobil devin propietarii unui alt imobil pierd dreptul de a locui cu chirie in locuinte retrocedate.
In plus in apartamentul de 3 camere retrocedat unchiului meu figureaza de peste 2 ani la intretinere o singura persoana si anume titulare contractului.
Problemele sint chiriasa are in prezent o restanta de peste 15 000 000 lei la intretinere neplatind intretinerea de peste 1 an si a fost data in judecata de asociatia de propietari care a obtinut o hotarire judecatoreasca.
Are incheiat in anul 2005 cu o societate un contract pentru montarea repartitoarelor de caldura si din 24 rate lunare din 2005 pina in prezent a achitat doar 6 rate.
In luna Octombrie 2006 am introdus in instanta o actiune pentru evacuarea persoanei ce locuieste in apartament ,dar avocatul lor pretinde ca nu am notificat o corect si anume in 30 de zile de la inregistrarea pe Rolul Fiscal.
Adica eu am notificat chiriasii in luna Februarie 2006 fara sa fiu inregistrat pe rolul fiscal deorece nu imi primeau actele datorita cotelor gresite iar avocatul lor pretinde in instanta ca eu trebuia sa o notific in termen de 30 de zile de la inregistrarea pe rolul fiscal adica incepind cu 1 August.
Din ceea ce am citit eu in lege nu este interzis faptul ca nu pot cita chiriasa inainte de inregistrarea pe rolul fiscal iar tinind cont de faptul ca autoritatile in mod vadit au dat dovada de rea vointa doresc sa stiu pe ce trebuie sa mizez eu in acest caz.
Doresc sa ma stiu daca in paralel cu acest proces se poate trimite si o CERERE DE ORDONANTA PRESEDINTIALA ,avind in vedere cele enumerate mai sus si in plus unchiul meu are o declaratie notariala in care spune ca nu mai are alte propietati in afara de acest apartament el in prezent locuind cu chirie in strainatate si cum doreste sa se restabileasca in Romania.
In alta ordine de idei am depus la RA Exploatarea Domeniului Public si Privat Constanta o adresa prin care ceream sa mi se comunice un istoric al platii chiriei in perioada cind apartamentul era in administrarea lor (un fel de referinta de bun sau rau platnic) dar eu refuza sa imi elibereze un astfel de document deoarece chiria se platea cu intirzieri de peste 7-8 luni si cum am mai spus si in prezent este o restanta aferenta lunilor Martie – August 2006.
Se poate observa si din actele pe care le am la dosar faptul ca dintotdeanu chiriasii au fost rau platnici fata de terti (intretinere,chirie,alte utilitati),in aceste conditii propietarul poate fi indreptatit sa refuze incheiere unui contract cu chiriasii.
Momentan atit ,sper ca nu am uitat sa precizez ceva iar in cazul in care doriti detalii in plus va stau la dispozitie.
Marius