Multumesc din nou pentru raspuns , am un avocat angajat care ma reprezinta .
Cautam si alte cai de atac sau eventuale sfaturi din experienta celor care s-au confruntat cu astfel de cazuri sau spete asemanatoare .
Va multumesc pentru raspuns .
Nu avem cadastru deoarece parintilor mei nu li s-a parut necesar ( proasta decizie ) .
In consecinta , acum , am formulat in instanta o actiune de rectificare carte funciara , invocand actul de partaj voluntar cu planulul de situatie . Am castigat la judecatorie accesul in forma initiala insa vecinul a declarat apel si la tribunal a castigat , instanta modificandu-mi servitutea asa cum vecinul meu o are in cadastru ( !?! ) desi el ,ca dealtfel toti propietarii anteriori , in contactele de vanzare - cumparare au fost de accord cu servitutea instituita prin actul de partaj voluntar din 1974 . In prezent eu am declarat recurs la aceasta decizie , insa ma tem sa nu fi facut vreo greseala pe parcurs si anume daca nu cumva aceasta actiune trebuia sa o fac impotriva oficiului de cadastru care a avizat cadastrul vecinului meu fara sa tina cont de forma servitutii mele aflata in registrul de transcriptiuni si inscriptiuni sau poate trebuia sa fac o plangere penala sau poate altceva .
Intreb aceste lucruri deoarece vecinii mei sunt rechini imobiliari , hotararea tribunalului mi se pare cel putin bizara , tinand cont de actul de partaj si schita aferenta.
Ce alte actiuni m-ati sfatui sa fac , in afara de proces ?
Buna ziua ,
Solicit cateva sfaturi avizate in urmartoarea problema :
Parintii mei au cumparat o jumatate dintr-o casa plus terenul aferent in anul 1974.Casa avea doi proprietari ( care o mostenisera de la tatal lor ) unul care locuia in partea dinspre strada si al doilea care locuia in partea din spate a imobilului , partea din spate fiind de vanzare . In urma discutiei purtate intre vanzatori si cumparatori (cumparatorii fiind parintii mei ) s-a stabilit ca intre cei doi proprietari sa se intocmeasca un act de partaj voluntar care sa stabileasca cum se v-a imparti casa si terenul astfel incat parintii mei sa poata cumpara partea din spate a casei , teren si cu o portiune de teren pentru acces catre strada cu o latime care sa permita intrarea cu autovehicululul . In consecinta , la data de 12 aug 1974 s-a intocmit la notar actul de partaj voluntar care a impartit casa in corpul A plus un teren de aprox 500mp situat in partea din fata spre strada si corpul B plus un teren de aprox 400mp cu o servitute conventionala de acces catre strada in suprafata de 48mp cu o deschidere de 2,6 m .Acest act de partaj voluntar s-a trecut in registrul de transcriptiuni si inscriptiuni si s-a notat servitutea din 12 aug 1974 .Acest act de partaj are anexat si un plan de situatie cu masuratorile aferente in care este bine determinata fiecare proprietate si locatia servitutii conventionale lungimea si deschiderea ei .A doua zi s-a intocmit la notar si actul de vanzare cumparare intre proprietarul casei din spate si parintii mei si anume parintii mei au cumparat casa din spate , curte in suprafata de aprox 400mp cu servitute conventionala de acces catre starda in suprafata de 2,6m latime si o lungime de 19m , conform actului de partaj voluntar si planului de situatie .
Intre timp s-a vandut si casa din fata ,avnd cam 5 proprietari diferiti ,iar noi parintii mei si cu mine nu am avut vreo problema in a beneficia de acesta servitute timp de aprox 40 de ani .
Actualul proprietar al casei din fata vrea sa vanda , si intr-o zi mi-a blocat calea de acces motivand ca el are in cadastru o altfel de servitute care nu coincide cu a mea .
In consecinta am mers la Oficiul de cadastru si am solicitat actele care au stat la baza intocmirii noului cadastru si respectivul cadstru . Am constatat ca exista un cadastru intocmit in anul 2001 care are intr-adevar o servitute de acces in suprafata de 48 mp dar care este mult mai ingusta si anume de 95cm si amplasata altfel , desi este stipulat in contract ca este conform actului de partaj voluntar intocmit in anul 1974 .
Ce am de facut ca sa pot beneficia in continuare de servitutea de acces asa cum a fost ea stabilita in actul de partaj voluntar ?
Va multumesc anticipat .