Buna ziua,
Mama mea este unic asociat intr-o mica firma de cartier ce furnizeaza internet si am intampinat urmatoare problema:
In urma cu aproximativ trei luni s-a schimbat comitetul executiv intr-unul dintre blocurile cu care firma are incheiat un contract.Blocul se obliga sa ne permita accesul si toate conditiile pt. Desfasurarea activitatii si noi sa respectam anumite conditii.
Problema s-a declansat acum cateva zile cand efectuam o instalare. Intamplarea face ca a trecut pe acolo o doamna din comitet. Aceasta a fost deranjata de faptul ca ma aflam pe palierul dansei si m-a amenintat ca va taia cablul si ca asociatia va rezilia contractul cu firma. Mentionez faptul ca i-am adus la cunostinta relatia contractuala pe care societatea o are cu blocul, dar in zadar.
Mi se pare important de precizat ca nu am nicio calitate in acesta firma, doar am ajutat-o pe mama mea, pe timpul cand angajatul era in concediu.
In cursul urmatoarei zile, clientul pe care tocmai il conectasem a anuntat ca i-a fost taiat cablul. Cand m-am dus sa remediez problema, doamna presedinta a trecut pe acolo. Am incercat sa am o discutie, sa ii explic situatia de fapt, dar aceasta avea deja versiunea ei cum ca am stricat estetica blocului, am tulburat linistea publica (lucru care este total neadevarat) pe timpul efectuarii instalarii. In cei 8 ani de activitate in acel bloc nimeni nu s-a aratat deranjat de prezenta firmei.. Am fost nevoit sa ma retrag deoarece a chemat agentii de paza ai blocului.
Doamna presedinta m-a convocat verbal, a doua zi, la asociatie. M-am dus cu speranta si toata bunovaita pentru a rezolva acest conflict. In cadrul intalnirii, acesta mi-a pus in vedere ca urmeaza sa rezilieze contractul, fara nicio alta posibilitate si cale de impacare.
Dupa mai bine de jumatate de ora, timp in care ei cautau contractul incheiat cu firma, mi-a spus sa plec pentru ca nu-l gasesc si mi-a pus in vedere “sa nu mai bat nicun cui”. I-am respectat doleanta si, ca drept rasplata, imediat dupa plecarea mea si fara a gasi contractul, a pus afise in care anunta abonatii ca trebuie sa-si caute alt provider de internet deoarece va rezilia contractul. Din pricina acestor afise doi clienti au incheiat contract cu alta firma, si posibil ca aceste cazuri sa nu fie singulare.
Contractul, este incheiat pe o perioada de cinci ani dintre care au curs 3 ani, prin urmare inca ne aflam in perioada lui de valabilitate.
Clauzele de reziliere, sunt strict limitativ enumerate si care dpmdv nu se aplica. Denuntarea unilaterala nu este inclusa intre acestea.
Mentionez faptul ca, din cauza acestui incident, firma nu isi poate indeplinii obligatiile contractuale incheiate cu respectivul client, si anume furnizarea de internet in 24 de ore de la semnarea contractului.
1. Ce este de facut?
2. In cazul in care se reziliaza contractul cu blocul, isi mai poate desfasura activitatea in acel bloc? Mentionez faptul ca, RDS-ul nu are niciun contract, cum bine stiti si s-a mai discut pe acest forum.Ma gandesc ca, asociatia de proprietari este persoana juridica, nu ar fi incident art. 5 lit g. din legea concurentei, respectiv:
“(1) Sunt interzise orice întelegeri între întreprinderi, orice decizii ale asociatiilor de întreprinderi si orice practici concertate, care au ca obiect sau au ca efect împiedicarea, restrângerea sau denaturarea concurentei pe piata româneasca sau pe o parte a acesteia, în special cele care:
…
g) elimina de pe piata alti concurenti, limiteaza sau împiedica accesul pe piata si libertatea exercitarii concurentei de catre alte întreprinderi, precum si întelegerile de a nu cumpara de la sau de a nu vinde catre anumite întreprinderi fara o justificare rezonabila” ?
Cu privire la acest subiect mai avem:
„Art. 39
Proprietatea comuna poate fi utilizata de catre terti, persoane fizice sau juridice, de drept public sau de drept privat, numai cu acordul majoritatii proprietarilor membri ai asociatiei si al proprietarilor direct afectati de vecinatate, in baza unui contract de inchiriere, de folosinta sau de concesiune.”
si
“Art. 28
(1) Asociatia de proprietari poate intermedia servicii intre furnizori si proprietarii consumatori, in special cu privire la serviciile publice de utilitati, pe baza unor contracte de prestari de servicii sau de furnizare cu caracter individual. Pentru contractele de furnizare cu caracter individual, drepturile si obligatiile cu privire la serviciul furnizat apartin, pe de o parte, furnizorului si de cealalta parte, proprietarului…”
3. Mai am o nelamurire: dupa cum ati citit, presedinta a pus afisul cu rezilierea fara a supune dezbaterii in sedinta sau orice alt acord scris din partea membrilor asociatiei de proprieteri. Este acoperita de art :
“Art. 30 (1) Comitetul executiv, reprezentat de presedintele asociatiei de proprietari, are urmatoarele atributii:
g) pentru scopul si activitatile asociatiei de proprietari, angajeaza si demite, incheie si reziliaza contracte” ?
In cocluzie, orice sfat este binevenit fiind vorba de blocul cu cei mai multi abonati.
Va multumesc anticipat,