Am incheiat anul trecut un antecontract V-C autentificat cu plata integrala cu data de perfectare 31.12.2014. Am aflat ulterior, dupa depunerea antecontractului la primarie pentru inregistrare, printr-o adresa de la primarie ca suprafetele din antecontract sunt promise din 2008 unei alte persoane cu specificarea numarului antecontractului autentificat. Deoarece primaria a eliberat certificat fiscal si adeverinta de nearendare pe acest teren, pe numele proprietarului, am putut cumpara si eu acest teren.
Intrebarea mea este: cum poate primaria preveni aceste situatii? Exista vreo clauza legala prin care primaria sa nu mai emita documente pentru terenul unui proprietar daca acesta este promis cu plata integrala?
Inteleg ca este doar o promisiune, dar din codul civil se poate intelege ca odata ce s-a platit integral pretul contractului se poate inscrie ipoteca legala asupra terenului in cartea funciara, dar pana se realizeaza documentatia de cadastru dureaza destul de mult si as dori sa stiu care ar fi calea de protejare a promitentului cumparator.
Va intreb deoarece la cateva saptamani de la achizitia mea, s-a mai inregistrat un antecontract pentru acelasi teren.
Cum pot actiona in situatia descrisa?
Actionez promitentul vanzator pentru fals in declaratii (se stipuleaza in antecontract ca nu am mai instrainat niciodata terenul). Lucru pe care nu l-am facut niciodata si nu stiu cum se procedeaza.
Actionez Primaria? Dar pe ce baze?
In asteptarea raspunsului dumneavoastra, va multumesc anticipat!