Va multumesc pentru raspuns, dar varianta concilierii sau a unui acord s-a incercat deja si dupa cum ati vazut in mesajul de mai sus, nu a adus niciun rezultat. Singura varianta ramane a-l da in judecata, dar cred ca asta ar presupune sa ma intorc in Italia.
Intrebare: Pot intenta proces din Romania impotriva acelui angajator? Si ce se intampla in caz ca el nu se va prezenta?!
O reclamatie in scris nu mi-a fost permis sa fac de catre domnul de la sindicat, pentru ca s-a incercat de mai multe ori sa ma faca sa renunt pe motiv ca nu se va ajunge nicaieri daca ajungem la un avocat, ca degeaba il dam in judecata (pe ''domnul patron''), ca dureaza prea mult si banii vor fi pierduti, mai bine sa semnam un acord, patronul sa se angajeze sa-l respecte (fapt ce nu s-a intamplat) ca ''e mai bine asa''. Iar in caz ca nu va respecta ceea ce s-a semnat intre parti, abia apoi as avea dreptul sa-l dau in judecata si sa cer daune, dar din nou povestea cu ''dureaza prea mult si nu se merita, nu are rost''. In schimb am facut o sesizare catre Inspectoratul teritorial de munca, ce-i drept via e-mail, la care inca nu am primit niciun raspuns. Mentionez ca am revenit in tara, in Romania, acum cateva saptamani. De aceea ma vad ''in fata unui zid'' in fata caruia nu pot face nimic.
Ma adresez dumneavoastra deoarece sunt un roman plecat in Italia, ca multi altii, si ca multi altii ma vad luat in ras de legile acestui stat. Efectiv nimeni nu-si da interesul in a imi spune unde sa merg si ce trebuie sa fac pentru a rezolva aceasta problema de incalcare clara a demnitatii si a multor altor drepturi in domeniul muncii. Va scriu dumneavoastra ca ultima instanta dorind sa pot rezolva o data pentru totdeauna situatia care implica o anumita firma de acolo. Am lucrat timp de 7 ani de zile in cadrul unei brutarii in regiunea Arezzo, din Italia. La data de 7 martie 2014 am fost nevoit sa-mi depun demisia, intrucat m-am vazut pus in fata a prea multe probleme care necesitau o rezolvare. Conditiile de munca erau insalubre, desi vorbim depre o brutarie, in care nu ar trebui sa existe nici macar ideea de mizerie, gandaci, sobolani sau mucegai. Salariul nu imi era dat la timp, ba chiar cu o mare intarziere, iar cel ce se numeste ‘’al 13-lea salariu’’, spre exemplu, mi-a fost dat cu o intarziere de un an de zile, si asta cu multe insistente din partea mea, si mai mult decat atat nici concediul nu mi se acorda pentru ca exista mereu explicatia din partea patronului ca ‘’este prea mult de munca’’. Se adauga faptul ca aveam un contract care prevedea lucrul pe durata zilei, iar eu munceam, pentru ca asa mi se impunea, de la ora 10 seara la ora 4 sau 5 dimineata, fara sa fie inclus vreun spor de noapte sau altceva in acest sens. Din start contractul, sau mai multe prevederi ale lui au fost incalcate. Apoi din luna martie pana in iunie am fost amagit ca imi va fi platit acel TFR , ceea ce inseamna lichidarea de sfarsit de contract pentru toti acei 7 ani de munca, dar dupa multe tratative s-a ajuns la un acord intre un reprezentant al sindicatului si un reprezentant al firmei la care am lucrat. In acel acord era specificat clar ca plata acelui TFR se va face in 8 transe egale prin ordin de plata, pe data de 10 a fiecarei luni, bani care desigur ca se lasa asteptati. Luna trecuta, respectiv luna iulie, au fost pusi pe data de 16, cu o intarziere de 6 zile, iar luna asta din nou, aceeasi problema, sunt deja 11 zile de intarziere. Din nou, acordul nu este respectat iar dreptul meu la ceea ce mi se cuvine in conditiile prevazute de lege, din nou incalcat. Specific ca acel acord prevede faptul ca daca nu se va respecta termenul de 10 al fiecarei luni, suma va trebui restituita in totalitate. Deoarece autoritatile italiene nu par a fi deloc interesate, intrucat am trimis plangere si la Inspectoratul teritorial de munca din acea regiune, cel de la sindicat se comporta de parca nu s-ar ocupa cu asa ceva, in ideea de a ma face sa renunt, ma vad in imposibilitatea de a face ceva, si cum nimeni se pare ca nu poate face nimic, ajung la dumneavoastra pentru a va cere ajutorul pentru a solutiona aceasta problema.