avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1000 soluții astăzi
Forum Activitate apop72

Activitate apop72

Răspuns la discuția Insulta si calomnie
Un raspuns mai neprofesional:insulta si calomnia nu sunt infractiuni in vigoare, poti sa injuri pe cine vrei(nu si politistii si functionarii care au alta reglementare:ultrajul prin insulta) ca nu patesti nimic.

Dar sa nu ameninti:

Art. 193 Codul Penal

Ameninţarea
Fapta de a ameninţa o persoană cu săvârşirea unei infracţiuni sau a unei fapte păgubitoare îndreptate împotriva ei, a soţului ori a unei rude apropiate, dacă este de natură să o alarmeze, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, fără ca pedeapsa aplicată să poată depăşi sancţiunea prevăzută de lege pentru infracţiunea care a format obiectul ameninţării.

Cu casa poate ca poti rezolva ceva pe civil, dar nu prea ma pricep.

Totusi baba ii inculta si poate mai redusa, eu zic ca cel mai destept cedeaza.
O sa explic in mare problema:

Bunica avea 2 pensii, una de urmas si una de la prestatiile agricole realizate inainte de 1989.A intrat in vigoare in 2012 ceva lege prin care nu ai voie sa primesti 2 pensii, numai una la alegere, dar a primit in continuare abele pensii. In 2013 ii taie o pensie si o obliga la plata retroactiva a banilor primiti ''ilegal'' de la intrarea in vigoare a legii pana la notificarea din 2013.

Am vazut in cartea domnului Ovidiu Podaru de Drept administrativ(editie un pic mai veche din 2010) ca actele administrative individuale ilegale al caror efecte se produc continuu(ex: pensii) sunt revocabile doar pentru viitor in masura in care ''ilegalitatea este inobservabila pentru ochiul neformat''. In consecinta nu ar trebui sa restituie banii primiti de la intrarea in vigoare a legii pana la notificare, din moment ce administratia este in culpa.

Oare are ceva sanse sa castige in justitie impotriva administratiei? In ce masura acesta expresie ''ilegalitatea este inobservabila pentru ochiul neformat' este interpretata, din moment ce era o lege in vigoare? Se poate spune ca nu a cunoscut lege?