De luni tot trebuie sa ma prezint la serviciu, indiferent daca mi-au spus ei sa nu mai vin. Fiindca nu am semnat nimic, ei ma vor acuza de absenta la locul de munca(in cazul chemarii lor in instanta). Unde ma pot prezenta pentru o plangere, direct la Tribunal sau ITM? 45 de zile sunt de la data instiintarii preavizului?
Buna seara! Vreau sa marturisesc problema mea, sper sa nu ma lungesc prea mult. Sunt angajat in functia de operator calculator la o firma, unde ma ocup de reteaua de calculatoare, sever-ul de posta electronica, IT Hardware si un pic de software mai pe scurt. Firma are doua locatii. La sediul social nu sunt prezenti sefii, ei sunt in Capitala, iar ceilalti angajati in provincie. Vizita lor se face in functie de nevoi, o data pe luna sau de 2 ori iar comunicarea cu dansii se face prin email sau telefonic. Sa mentionez problema: Firma urmareste sa faca un website de comert electronic. Am fost instiintat daca pot face acest lucru, dar fiindca ma pricep mai mult la partea hardware, decat pe software am spus ca nu cred ca-l voi face de la a la z printre celelalte atributii pe care le am. Crearea unu site nu e specificat ca atributie in contractul meu de munca(asta nu am mentionat-o lor). Toate bune si frumoase pana cand s-au decis sa angajeze un programator, acesta fiind responsabil de crearea siteului de comert. Astazi au venit patronii la sediul social si m-au anuntat, deodata, ca sunt dat in preaviz si este mentionat pe foaie desfiintarea locului de munca potrivit unei legi 53/2003 parca. Am refuzat sa semnez preavizul si sa-l primesc deoarece mi-au spus ca de luni sa nu ma mai prezint si in perioada de 20 de zile, eu sa-mi caut in alta parte de lucru si zilele de concediu + mai aveam eu ore suplimentare imi vor acoperi cele 20 de zile de preaviz. Mi-au spus ca preavizul il vor trimite prin posta si ca nu am ce face, ori semnam azi ori trimiteau prin posta. Nu mi se pare corect ca sa fiu asa anuntat deodata si decizia lor de a reveni doar cand trebuie sa semnez actele finale (nota lichidare, etc), peste 20 de zile. Cel care a fost angajat in functia de programator va prelua neindoit din atributiile mele (mentenanta retea, pc, server email), pt. ca eu eram singurul in firma care se ocupa de partea IT. Mi s-a spus sa-i arat si noului venit unele lucruri din care le faceam eu (eu lucrand la program de 6 ore si programatorul la 8), asta cu o luna inainte de ziua Z de astazi. Ce vreau sa stiu este daca se poate face acest lucru, desfiinta postul meu? Daca atributiile celor doua posturi se aseamana peste 50%, in termeni de atributii, desfiintarea postului meu are un rost? Doresc sa fac o plangere in cazul in care sunt nedreptatit, atata timp cat nu trebuie sa ma complic cu tribunale sau mai stiu eu ce (nu beneficiez de costuri pentru asa ceva).
Pe scurt, gandirea lor arhaica este rezumata, cel putin la partea IT, ca trebuie sa le stii pe toate. Dar nu e asa, IT e un domeniul vast impartit in Hardware si Software, si cred ca ei urmaresc ca cineva angajat pe partea de IT sa le faca pe toate.
Ce pot face in cazul asta? Atributiile mi le-am indeplinit intotdeauna. Legea mentionata face referire doar la restructurarea si reorganizarea societatii.