Suntem 3 frati, unul din parinte decedat si unul in viata. Parintele decedat a primit prin testament de la tatal sau mai multe terenuri si un loc de casa unde si-a construit ulterior doua imobile.
Decedand inainte de 89 nimeni nu s-a preocupat de realizarea succesiunii foarte multi ani, intre frati fiind armonie.
Problemele au aparut in momentul in care unul din imobile s-a dorit sa fie renevoat, ceilati doi frati si parintele in viata primind o suma considerabila de bani din partea celuilat frate. Distanta si buna-credinta, imposibilitatea de a comunica mai des au dus la aparitia urmatoarei situatii:
- Imobilul in cauza nu a mai fost renovat ci demolat si reconstruit (fara un acord in acest sens din partea fratelui ce a dat banii);
- Ceilalti doi frati si parintele in viata (aflat la o varsta venerabila, octogeneara, nestiutor a citi si scrie adica, analfabet) au vandut dreptul de succesiune catre o terta ruda, fiul unuia dintre frati, din cate am inteles cu ajuotrul unui avocat, notar si unor persoane din primarie.
In acest moment cumparatorul succesiuni isi aroga dreptul de unic proprietar al imobilului ce trebuia renovat si nu demolat si incearca sa-si aroge si dreptul de unic proprietar si a supra celuilalt imobil si asupra terenului dupa bunul plac.
Intrebarile mele in acest caz:
- se poate demola o constructie fara acordul unui mostenitor, tinand cont ca nu era dezbatuta mostenirea la vremea aceea?
- se mai poate recupera suma de bani data?
- este legala dezbaterea mostenirii dupa parintele decedat (fara ca un frate sa stie sau sa primit vreo notificare), incheierea acelor contracte de vanzare cumparare pentru dreptul de succesiune asupra imobilului ce trebuia renovat (si a fost demolat a ceilulilalt imobil si a terenurilor, avand in vedere ca toti fratii si parintele in viata aveau o cota parte din el? Un drept de mostenire dispare prin distrugerea unui imobil fara acordul unuia dintre mostenitori?
- ce se poate face pe cale legala? exista spete si de natura penala in acest caz?
- ce drepturi mai are fratele ce a dat banii si a ramas in indiviziune cu cumparatorul drepturilor de succesiune>
Scriu aceste randuri cu parere de rau si regret, pentru ca nu credeam ca o sa ajungem intr-o asemenea situatie.