avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 480 soluții astăzi
Forum Activitate Cristina_M84

Activitate Cristina_M84

AJPIS-ul sustine in continuare ca legea 126/2014, cu obtinerea veniturilor impozabile de pana la 3000 de lei pe an, se refera la mentinerea indemnizatiei de crestere a copilului si nu la acordarea acestei indemnizatii, prin urmare, eu voi beneficia de acest drept, doar daca incepand cu luna ianuarie 2015 nu mai figurez cu venituri impozabile (acei 400 de ron vor disparea de pe decizia de impunere de la finante). Atunci, pot primi banii incepand cu luna ianuarie 2015; deci am pierdut, din start, indemnizatia pentru 3 luni si jumatate (jumatate din septembrie si pana in decembrie inclusiv).
E posibil sa poata fi interpretata legea asa?
Ce sanse am daca-i dau in judecata?
freeelis a scris:

Intr-adevar, avand in vedere textul de lege suma se incadreaza in cuantumul maxim de 300 lei pe an calendaristic.

Subventia nu intra in categoria veniturilor care se iau in considerare la stabilirea cuantumului indemnizatiei.

In acest caz, ce pot sa fac pentru a intra in posesia drepturilor banesti care mi se cuvin legal?
Cred ca am asteptat suficient timp de la sfarsitul lunii septembrie 2014, de cand am depus dosarul si pana acum. Mi se pare ca d-na care analizeaza dosarul meu comite abuz in serviciu, taraganand la nesfarsit solutionarea dosarului meu.
Inteleg ca, la-nceput, am avut problema cu existenta pfa-ului care nu-mi permitea obtinerea indemnizatiei. (Aici stiu ca am gresit eu ca nu m-am informat despre ce trebuie facut!)
Din cate am vazut eu in lege, dosarul trebuia solutionat in 15 zile de la data inregistrarii acestuia la AJPIS. Si din 3octombrie de cand a fost depus de asistentul social al primariei la AJPIS si pana in 20 noiembrie cand m-a sunat sa-mi comunice ca dosarul e incomplet si ca trebuie sa-mi suspend activitatea pfa-ului, cred ca au trecut mai mult de 15 zile. Iar din 10 decembrie de cand i-am depus copia dupa suspendarea pfa-ului, cred ca avea suficient timp la dispozitie pentru a da o decizie.
Iar acum, imi invoca iarasi suma de 400 ron, care impiedica obtinerea indemnizatiei legale de care ar trebui sa beneficiez. Problema e cu aceasta suma ca, fiind subventie in agricultura, (subventie impozabila de la al treilea animal in sus, daca exista minim 3 in gospodarie) se considera venit impozabil pentru 1 an intreg, anul 2014, si nu pentru o anumita luna. Atunci ar putea fi luat, atat ca venit impozabil obtinut in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului (si ar trebui sa se calculeze indemnizatia si in functie de aceasta suma), cat si ca venit obtinut in perioada de concediu de crestere a copilului (si in aceasta situatie trebuie facut in asa fel incat acest venit impozabil ”sa dispara” din contul meu ca sa nu o incurce la oferirea raspunsului la dosar!), dar d-na nu vrea sa tina cont de legea 126/2014 si sa dea decizia favorabila.
Dati-mi, va rog, solutii!
freeelis a scris:

Nu vad ce legatura are subventia respectiva care are un cuantum mai mic decat cel prevazut de OUG 111/2010 in urma modificarilor aduse prin Legea 126/2014.

Problema ii ca din cauza acestei sume, infime, pot zice, nu-mi da decizia favorabila si, implicit, indemnizatia (motivand ca am venituri impozabile si dupa ce am intrat in concediul de crestere a copilului). Fiind suma mai mica de 3000 de ron pe an calendaristic, ar trebui sa mi se acorde indemnizatia de crestere a copilului si nu sa fie aceasta un impediment ca sa nu o pot primi, nu?
tudorvaleriu a scris:

1. Inseamna ca AJPIS considera ca subventia de 400 lei anual este un venit profesional impozabil (eu nu sunt de acord cu asa ceva) si de aceea a gasit un motiv sa amane decizia.

2. Dar chiar daca ar fi asa cum spune AJPIS, 400 lei pe an este mai putin de 3.000 lei pe an, si ar trebui ca AJPIS sa-si asume responsabilitatea si sa dea drumul deciziei in favoarea dvs.

Sunt intru totul de acord cu d-voastra, d-le Tudor Valeriu! Si eu i-am spus acest lucru dnei de la AJPIS in decembrie, dupa ce am predat actele pt suspendarea PFA-ului. Chiar i-am citit legea respectiva, de care doar auzise si urma sa mai discute cu juristul dosarul meu, ca apoi sa-mi dea decizia mult asteptata pentru a primi si eu indemnizatia luna aceasta. Iar astazi cand sun sa aflu ce s-a intamplat cu dosarul, imi scoate iarasi suma de 400 de ron responsabila pentru nesolutionarea dosarului meu, facandu-mi propunerea sa transfer animalele de pe mine pe un alt membru al familiei (ca sa nu mai figurez cu subventia pe care trebuie sa o primesc si anul acesta, la venituri obtinute pe perioada concediului de crestere a copilului). In situatia aceasta, m-a informat ca eu voi primi indemnizatia, doar de pe luna ianuarie inainte.
Ce pot sa fac?
Daca ma incadrez legal pt a beneficia de indemnizatie, nu as mai face demersurile pentru transferul animalelor de pe mine pe o alta persoana din familie, fiindca de aici vor decurge alte complicatii la obtinerea subventiilor pt animale.
Multumesc pentru timpul acordat!

Cam asa mi-a zis si d-na de la AJPIS: ca nu a aparut Metodologia de aplicare a legii 126/2014 si nu stie cum trebuie aplicata. Dar, va intreb - avand suma de 400 ron pe an, subventia din agricultura - eu nu ma incadrez la art. I, aliniatul 1, litera c din aceasta lege, referitoare la obtinerea unor venituri impozabile de pana la 3000 ron , intr-un an calendaristic? E necesar sa mai fac transferul animalelor pe un alt membru al familiei? Sau asta ar trebui facut, tocmai ca sa aiba d-na certitudinea ca respecta legea intocmai?
Am discutat astazi, la tel. cu AJPIS-ul si mi-a zis ca nu au solutionat dosarul din motivul expus mai sus.
Revin cu cateva intrebari, in speranta ca ma veti ajuta din nou.
1.Le-am scris celor de ANPIS in noiembrie, dar nu am primit niciun raspuns si am in continuare nedumeriri.
2. Nici pana astazi, 15 ianuarie, nu am primit raspuns la dosarul meu legat de indemnizatia de crestere a copilului de la AJPIS (bani, cu atat mai putin). Sunt aproape 4 luni de cand am depus dosarul. Cat mai au dreptul sa tergiverseze?
3. Am efectuat suspendarea PFA-ului la inceputul lunii decembrie 2014 si am lasat o copie la AJPIS, urmand ca ulterior sa duc si decizia de impunere de la finante pentru PFA, dar neexistand venituri impozabile, nu a mai fost cazul. Avand suma de 400 de ron pe an, venituri din agricultura (subventia dupa cea de-a treia vaca), d-na care se ocupa de dosarul meu mi-a spus ca nu crede ca pot obtine indemnizatia de crestere a copilului, din cauza aceasta.

Este posibil sa fie asa?

In situatia aceasta, nu intru sub incidenta legii 126/27.09.2014, care spune ca pot realiza venituri supuse impozitului pana la 6 ISR (3000 ron pe an)?
”Art. I.
1. La articolul 16, alineatul (3) va avea următorul cuprins: (3) Prin excepţie de la prevederile alin. (2) lit. i), plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului nu se suspendă în cazul în care persoana îndreptăţită se află în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:

a) primeşte diverse sume în baza legii, a contractului colectiv de muncă sau a contractului individual de muncă, acordate în perioada concediului pentru creşterea copilului, altele decât cele rezultate din desfăşurarea efectivă a unei activităţi în perioada de concediu;

b) primeşte indemnizaţii în calitate de consilier local sau judeţean, indiferent de nivelul acestora;

c) realizează venituri supuse impozitului, prin desfăşurarea efectivă a unei activităţi în perioada de concediu, de maximum 6 ISR într-un an calendaristic."

D-na de la AJPIS mi-a mai zis ca, daca as trece animalele pe un alt membru al familiei, atunci as putea primi indemnizatia.

Rog raspuns urgent, cu multumirile de rigoare!

Multumesc inca o data pentru ajutor!
Am scris deja celor de la ANPIS. Sper sa-mi raspunda!
O zi frumoasa!
Multumesc foarte mult pentru lamuriri!
Abuzez de amabilitatea dumneavoastra si va mai intreb:
1. Pe perioada cat este activ PFA-ul si ma aflu in CCC - lunile mai sus mentionate - as putea primi stimulentul de insertie?
2. Pot suspenda PFA-ul doar pentru cateva luni?
3. Daca, dupa suspendarea PFA-ului, imi intra anumite sume de bani in cont, in baza cererilor de plata pt subventia la bovine si subventia pentru suprafata, facute anterior suspendarii PFA-ului, va trebui sa restitui indemnizatia de crestere a copilului?
Multumesc!
Buna ziua!
Am nevoie de lamuriri cu temeiul legal, daca se poate.
Am nascut in luna iulie, iar la jumatatea lunii septembrie, cand mi s-a terminat concediul postnatal, mi-am depus dosarul pentru primirea indemnizatiei de crestere copil. Contractul de munca mi-a fost suspendat, incepand cu ziua urmatoare a finalizarii concediului medical postnatal. Pana in prezent nu mi s-a solutionat dosarul, anuntandu-ma de 3 zile ca e incomplet (incomplet insemnand o varianta mai veche a adeverintei cu veniturile de la angajator, pt cele 12 luni anterioare nasterii copilului).
Problema este ca am un Pfa deschis cu cod caen 0150, datorita incheierii contractului pe masura 141 - Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenta. Nu am venituri impozabile, ci primesc subventii din partea UE si a statului pentru agricultura.
Acum am aflat ca trebuie sa-mi suspend activitatea PFA-ului pt a beneficia de indemnizatia de crestere a copilului.
1. N-ar fi trebuit sa-mi dea decizia cei de la AJPIS in termen de 15 zile de la data inregistrarii dosarului?
2. Trebuie suspendat pfa-ul chiar daca nu realizez venituri impozabile? cu temeiul legal, daca se poate.
3. Daca suspend pfa-ul voi primi indemnizatia doar incepand cu data suspendarii pfa-ului?, iar pt cele 2 luni (octombrie, noiembrie) nu voi primi indemnizatia?
4. In cazul in care nu primesc indemnizatia pt cele 2 luni, pe perioada respectiva figurez cu concediu pt cresterea copilului sau va fi lipsa in cartea de munca?
Multumesc anticipat!