avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 499 soluții astăzi
Forum Activitate Oana145

Activitate Oana145

Buna ziua,

Am achizitionat o locuinta noua cu TVA 5%.
Doresc sa achizitionez o a doua locuinta, si as dori sa stiu care sunt conditiile in care as putea sa evit sa platesc un TVA de 24%.

Daca achizitionez cea de-a doua locuinta direct de la o persoana fizica, neplatitoare de TVA, mai trebuie sa platesc 24%TVA?

Multumesc.
Buna ziua,

Urmeaza sa semnez un antecontract (si sa paltesc avansul) pentru achizitionarea unui apartament intr-un bloc care va fi gata la 5 luni de la semnarea antecontractului (si plata avansului), si care va fi achizitionat printr-un credit.

Intrucat eu nu pot incepe contractarea creditului pana ce imobilul nu este gata, iar imobilul este gata in 5 luni, as vrea sa ma asigur ca antecontractul ma protejeaza de la pierderea avansului in situatii cum ar fi:

- pierderea jobului in aceste cinci luni, ceea ce va conduce la imposibilitatea contractarii unui credit
- situatiei in care bancile nu mai acorda prima casa
- situatiei in care banca nu imi aproba creditul sau din porice motive nu mai indeplinesc conditiile de eligibilitate

In antecontract spune ca partile isi iau angajamentul sa semneze contractul de vanzare comparare la data X, in caz contrar partea "care nu se prezinta sau refuza nejustificat incheierea contractului de vanzare-cumparare pana la data X" pierde/returneaza avansul.

Exista si o clauza care spune ca daca nu se semneaza contractul si culpa nu poate fi atribuita niciuneia dintre parti, se returneaza avansul. Insa, situatiile de mai sus (pierderea jobului, refuzul bancii de acordare a creditului), intra in aceasta categorie? Sau sunt considerate culpa cumparatorului?

Insa in acelasi timp imobilul este in constructie, si in contract se specifica faptul ca vanzatorul pune la dispozitie cumparatorului "pana la data X" documentatia ce atesta finalizarea. Asta inseamna ca vanzatorul poate termina imobilul chiar si cu o zi inainte de data X, insa eu pe data X trebuie sa semnez contractul de vanzare-cumparare si sa platesc impbilul, altfel pierd avansul... ceea ce este imposibil tinand cont de faptul ca banca are nevoie de 1-1.5 luni pentru a aproba creditul. Cum as putea astfel sa ma protejez prin antecontract impotriva situatiei in care nu se semneaza contractul de vanzare pentru ca dezvoltatorul nu a terminat imobilul suficient de repede incat sa am timp sa iau creditul?

Multumesc.