avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 956 soluții astăzi
Forum Activitate Dori17

Activitate Dori17

Multumesc!
Buna ziua,

De curand am castigat un proces de reincadrare in munca (dupa 2 ani si jumatate de judecata). Am beneficiat de indemnizatie de somaj, ulterior concedierii (9 luni conform vechimii in munca), iar AJOFM-ul care mi-a platit indemnizatia pe perioada somajului, mi-a emis decizie de imputare a sumelor primite, datorita castigarii procesului. In decizia de imputare, pe langa sumele primite, mai sunt adaugate si sume din dobanzi si penalitati, calculate de la data de cand am fost concediata, adica de acum 2 ani si jumatate.
Este corecta aplicarea acestor dobanzi si penalitati de la data concedierii? Nu era normal sa fie calculate de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti? Sau de la data reincadrarii mele la fostul angajator?
Pe de alta parte, totalul dobanzilor si penalitatilor este extraordinar de mare, in sensul ca eu trebuie sa restitui 10.000 lei (suma pe care am primit-o efectiv),la care se adauga dobanzi in valoare de 2000 lei si penalitati de 1200 lei.
Se poate obtine in instanta plata acestora de catre fostul angajator, deoarece el este autorul moral al acestor sume care mi se imputa?
La executarea silita, din cate stiu, executorul poate afla acest lucru destul de usor. M-a avertizat si un avocat ca se afla usor detinerea unui imobil.
Am sunat la firma de recuperari pentru o reducere la suma restanta daca o achit integral, si mi-au redus-o cu 3000lei, deci ajung la 20000 lei de platit. Problema care apare este cu executorul judecatoresc la care se afla dosarul, dar care pana in prezent nu a intreprins nici o actiune impotriva mea, nici somatie pentru plata sumei, nici executare silita, nici pe portalul justitiei nu este nimic inregistrat. Firma recuperatoare m-a atentionat ca probabil si executorul va avea ceva pretentii, insa daca nu a facut nimic in sensul asta, ce ar putea sa-mi ceara? Pot contesta in instanta eventuale cheltuieli invocate de el, cu castig de cauza bineinteles, daca platesc catre firma de recuperari suma negociata?
Ilie1111 a scris:

Din păcate întreruperea prescripției față de debitorul principal, vă este opozabilă și dumneavoastră, ca fidejusor.



Multumesc, ma asteptam la problema asta.
Ilie1111 a scris:

Dacă acest credit a fost cesionat in 2010 si până în decembrie 2014 nu au început executarea silită împotriva dumneavoastră, există șanse să fie prescris dreptul lor de a vă executa silit.



Chiar daca ruda mea a mai facut plati firmei de recuperare?

Intr-adevar, cei de la banca nu vor sa-mi dea situatia platilor efectuate, am fost azi si am discutat. Doar ruda mea care a luat creditul poate cere aceste plati dar cum nu reusesc sa dau de ea...nu rezolv nimic.
Datoria initiala era de 17000, iar cei de la firma de recuperari au adus-o la 23.500lei cu dobanzi si penalitati invocate de ei. Problema este ca banca nu m-a anuntat prin nicio forma de existenta acestei probleme ca poate reuseam cumva sa ajung la o intelegere cu ei. M-am trezit cu firma de recuperari pe capul meu si cu o suma mult mai mare de dat.
Imobilul este bun comun, actele sunt pe numele meu si are cadastru, este inregistrat in cartea funciara. Si totusi, care e solutia salvatoare...daca aceasta exista???:(
Multumesc mult pentru lamuriri. O sa cer si bancii un extras de cont cu platile efectuate pana sa cesioneze creditul, pentru a vedea clar termenele. O singura nelamurire mai am: garsoniera pe care o detin impreuna cu sotul meu am inteles ca poate fi executata silit dupa ce s-ar face un eventual partaj, insa cine ar cumpara jumatate de garsoniera la licitatie? Noi avem si un copil, nu putem salva garsoniera invocand acest motiv? Sau o eventuala trecere a garsonierei pe numele copilului pentru a nu se lega executorul de ea? Totusi suntem o familie care locuim in garsoniera, nu pot sa ne dea afara din ea din moment ce sotul detine jumatate...
Din alta discutie cu alt avocat, acesta are alta parere in legatura cu prescriptia datoriei si anume: daca au trecut 3 ani de la data scadenta a creditului pana in prezent, si, banca sau firma recuperatoare in cazul meu, n-a intreprins nici o actiune de executare silita atunci datoria e prescrisa. Precizez ca creditul a fost luat in 2008, in 2010 a fost cesionat firmei recuperatoare, iar pana in prezent nu s-a intreprins nici o actiune de executare silita. Nici nu stiu care este pana la urma, varianta corecta...Sper totusi sa ma ajute cineva pe acest forum.
Discutand cu un avocat care reprezinta firma recuperatoare, dar pe alte probleme, acesta mi-a spus ca totusi, datoria s-ar putea sa fie prescrisa, daca, termenul intre ultima plata catre banca de la care s-a luat creditul si prima plata catre firma recuperatoare care a preluat creditul este mai mare de 3 ani. Platile efectuate catre firma recuperatoare n-ar reprezenta o intrerupere a prescriptiei daca aceasta s-a implinit inainte de prima plata. Dvs. ce parere aveti?