avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 686 soluții astăzi
Forum Activitate IoneliaCT

Activitate IoneliaCT

Răspuns la discuția Succesiune dupa deces
Multumesc pentru raspuns.
Toate bunurile sunt dobandite in timpul casatoriei tatalui meu cu mama mea naturala (prima casnicie a tatalui meu a fost un esec si la partaj nu au existat bunuti materiale). Din ce mi-au spus alte persoane, si din ce imi spuneti si dvs, nu se poate evita dezbaterea succesiunii. In acest caz, aveti idee cam cat dureaza un astfel de proces? :(
"daca nu cadeți de-acord cu privire la drepturile ce vi se cuvin" - cand ati spus asta va referiti sa convietuim fara sa mai dezbatem succesiunea, sau sa recurgem la aceasta, si sa ii oferim lui cota-parte din casa in bani? nu as vrea sa se ajunga aici, sa trebuiasca sa vindem casa numai sa ii dam lui partea. pentru ca el va cheltui banii si tot nemultumit va fi. deci amenintarea si stresul vor persista...
Buna ziua, am si eu o situatie de urgenta care m-a lovit tocmai acum im preajma sarbatorilor si am nevoie de ajutor imediat, sau macar de un sfat. In urma decesului tatalui meu in martie 2013, eu, mama si fratele meu suntem mostenitorii legali ai casei de familie. Fratele meu este copilul din prima casatorie a tatalui, el nefiind copilul natural al mamei mele la care ma refer in prezent. In ultimii 13 ani fratele meu nu a locuit in aceasta casa decat sporadic, fiind un individ instabil, necontribuind la cheltuielile casei cu nimic in acest interval de timp. La momentul casatoriei lui, acesta a primit din partea parintilor mei o locuinta (cumparata din economii personale ale parintilor mei si cu banii rezultati din nunta fratelui - nu exista nici o chitanta in acest sens), pe care a pierdut-o in timpul partajului de divort. Ulterior divortului, fratele meu a devenit, violent in vocabular si razbunator cu parintii mei, in special cu mama, acuzand ca ei sunt de vina pentru esecul lui. In randuri repetate fratele meu a venit in vizita la parintii mei, de fiecare data ca sa ceara bani prin santaj si scandal, bani pe care nu i-a returnat niciodata. Parintii mei au incercat reconciliere in numeroase situatii, dar aceasta reconciliere mereu se rezuma la bani in perspectiva fratelui meu. Dupa acestea parintii meu au decis sa pastreze distanta, cel putin pentru o perioada, in speranta ca furia se va diminua cu timpul. Intre timp fratele meu a insistat sa se mute inapoi in casa parinteasca, spunand ca a realizat ca a gresit si ca nu vrea decat sa se impace bine cu familia lui. La mai putin timp de o luna, parintii meu i-au dat fratelui meu o suma de 4000 de ron, la insistentele acestuia, ca sa isi inmatriculeze masina. Dupa inmatricularea masinii, fratele meu a disparut, de la rude indepartate am auzit ca este in Spania si ca incearca sa isi gaseasca de munca. La sfarsitul anului 2012, cand tatal meu a fost diagnosticat cu cancer in stadiu terminal, am incercat sa il contactez pe fratele meu pentru a se reconcilia cu tata. L-am gasit foarte greu deoarece se muta din chirie in chirie foarte des, iar cand l-am gasit a spus fie ca nu ma crede ca tata e bolnav, fie ca nu il intereseaza, cu toate ca stia si din alte surse despre conditia terminala a tatalui nostru. La priveghi fratele meu s-a prezentat in stare de ebrietate si foarte agresiv, sustinand ca vrea sa o pedepseasca pe mama. Nu s-a prezentat la inmormantare si nici la pomenile care au urmat. Cu o zi inainte de 1 mai 2013 mi-a trimis pe facebook mesaje amenintatoare, jignitoare si cu scop de intimidare, in care insista ca o sa se mute si el in casa parinteasca, pentru ca are tot dreptul si ca ar trebui sa ne fie frica de el. De atunci, la un interval de cateva luni, mai trimitea mesaje aleatorii, mereu de pe un alt numar de telefon, in care sustinea ca ne urmareste indeaproape, ca poate sa ne faca rau doarte usor, si ca nu scapam de el. In data de 27 decembrie 2014, fratele meu s-a prezentat acasa in lipsa mea, spunandu-i mamei ca de la 1 ianuarie se va muta in aceasta locuinta impreuna cu concubina lui (nici unul din ei nu au in prezent un loc de munca), pt ca s-a saturat sa plateasca chirie si ca este numai vina noastra ca el nu are unde sa stea.
Avand in vedere personalitatea si antecedentele lui, dupa ce se va muta aici fratele meu, va atenta la siguranta si bunurile familiei, si se va interesa direct de actele casei, incercand sa ne cauzeze probleme, asa cum a amenintat ca o sa faca. El a spus mai multor persoane din anturajul lui ca doreste sa faca tot posibilul sa ramana singur in casa si sa ne dea afara pe noi. Cum o sa imi pot apara mama de o astfel de persoana, care se preface ca ii pare rau, cere bani si cerseste mila, apoi dispare, si se reintoarce doar ca sa mai produca alta daune, si tot asa? Este un ciclu fara sfarsit. Nu stiu in ce proportie mamei ii este frica, si in ce proportie ii este mila de el. Am nevoie de ajutor legal, o solutie durabila si definitiva.
Problema este urmatoarea: el fiind o fire violenta si nestatornica, ma tem ca aceasta convietuire nu va fi foarte placuta, si ca nu avem unde sa mergem in caz ca se ivesc certuri foarte aprinse. Ma tem sincer pentru siguranta noastra, a mea si a mamei mele, avand in vedere ca eu sunt necasatorita si mama inca nu este iesita la pensie si nu are nici un venit. Ce masuri legale pot sa iau ca sa minimizez stresul acestei convietuiri sau ca sa il tin la distanta, avand in vedere ca niciodata nu a contribuit la bunastarea familiei si facturile casei?