Buna!
[Nu stiu daca aici este locul potrivit si daca sunt oameni care chiar ma pot ajuta, dar de ce sa nu incerc?]
[In mare parte incerc sa aflu raspunsuri legate de drepturile virtuale pentru softuri si tot tacamul.]
Sa spunem, teoretic, ca as vrea sa incep o afacere online.
Afacerea este legata de cartea de teste pentru admiterea la (orice) facultate. Teoretic, vreau sa creez un soft care sa permita clientului sa rezolve testele de admitere direct de pe orice smart-device.
Si acum intrebarile:
1. In primul rand vreau sa stiu care este treaba cu drepturile de autor (Am citit constitutia (online) despre drepturile de autor, dar m-am plictisit dupa ce am citit 2 pagini si nu am mai avut rabdare).
[Intrebarile pentru admitere sunt dintr-o carte (sau din mediul online).]
1,5. Daca un material (tangibil sau virtual) nu metioneaza (pe coperta sau in interiorul materialului) ca este sub protectia drepturilor de autor, este sau nu? (adica implicit, pentru orice material)
2. Acum... pentru o carte, care este publicata de o editura presupun ca trebuie sa fac contract si tot restul de hartogarie ca sa imprumut drepturile de autor sau sa fiu autorizat sa folosesc informatia (sau asa ceva), nu?
3. Dar pentru ceea ce este online? Pot sa folosesc ceea ce este online fara contract sau trebuie acordul lor? (luand in considerare si punctul 1,5)
4. Daca ceea ce este pe internet este fara drepturile de autor, insa ceea ce este pe internet este si intr-un material tangibil, pot sa spun ca folosesc ce e pe internet (si gratis) in loc de materialul respectiv?
5. Avand in vedere ca este vorba de o facultate (sau mai multe), cu cine trebuie sa vorbesc pentru drepturile de autor legate de materiale si eventualul contract pentru impartirea venitului din afacere? Cu decanul? Cu primarul? Cine este la conducerea facultatii? Adica, "who's in the top of the food chain?"
6. Daca am un contract cu respectiva persoana la conducere (cea de pe cea mai inalta treapta), ce se intampla cu contractul atunci cand se schimba persoana? Expira si trebuie reinnoit sau ramane?
7. Pentru afacere presupun ca trebuie si acte care o fac legala si o fac sa suporte impozite si alte taxe puse de guvern, nu? Deci, care si cat sunt taxele pentru o afacere din domeniul virtual?
[Asta este doar in plan teoretic, intrebarile sunt doar ca sa "try the ocean with a finger" sau ca sa vad cum sta treaba pe plan... legal si concret]
Probabil mai sunt si alte intrebari, dar nu mi le pot aminti acum.
PS: Imi cer scuze de exprimarile gresite, dar nu sunt din domeniu si nu stiu cu ce se mananca. Va rog sa aveti rabdare si daca puteti sa imi explicati pe indelete (ca si cum i-ai explica unui copil), v-as fi recunoscator.
PSS: Aveti multe subcategorii si cred ca intrebarile intra in mai multe categorii... Pfff... Trebuie sa adresez fiecare intrebare in forumul ei respectiv!?