prescriptia extinctiva....si pt un nou dosar, eventual
din 2008 si pana azi sunt multi multi ani...oricum mai mult de 3 ani
nu ne-ati spus nimic de vreun drept de retentie...asa ca ma duce gandul la unele solutii pt cheltuiala dvs
sau aiuriti aici ......si uitati ce spuneti?
2.prescriptia e intrerupta..prin plata
Nu sunteti singurul patit cu instantele de la Curtea de Apel Bacau. Am patit-o si eu. Aproximativ aceeasi situatie. Unu repartizarea aleatorie este o poveste de adormit 'prostii" si nu copii, ce tardividate sau neplata taxei de timbru "trebuie sa fim intelegatori cu justitiabili" (mai precis cu o parte din ei). Am facut plangere la CSM, Comisia de Abuzuri din Parlament, am cerut consultatie si la reprezentanta Avocatului Poporului (s-au minunat si crucit si ei) etc. Trebuie odata sa se sparga buba de acolo. In motivarea solutiei s-a spus ca am dreptate, ca exista motive clare si dovedite de despartire, dar nu se poate caci asa vrea instanta. Nu au auzit de legi, Constitutie. Sunt ceva de poveste.
Mihail_Mihai a scris:
Nu prea inteleg la ce v-ati referit ? Probe in ce sens ? Este mai mult decat evident ca nu s-a respectat termenul, si totusi a respins tardividatea
Art 310 din vechiul CPC - Dacă nu se dovedeşte, la prima zi de înfăţişare, că recursul a fost depus peste termen sau dacă această dovadă nu reiese din dosar, el se va socoti făcut în termen.
Altfel spus, daca la dosar nu sunt depuse dovezile de comunicare a hotararii, instanta de recurs va socoti recursul facut in termen. Ea (instanta de recurs) NU va mai solicita instantei a carei hotarare a fost recurata sa-i trimita dovezile de comunicare a hotararii.
Eu nu am dosarul. Si nici vreun glob de cristal :) in care sa "citesc" ca la fila X din dosar se gasea/gaseste dovada de comunicare.
Dar cu "viziunea mea socratica" (cum zicea cineva pe aici) as putea sa pun pariu ca instanta de recurs a avut doar dovada REcomunicarii (obtinuta de inteligentul dvs. av. adversar)
Cand asta e (recomunicarea) si alta nu-i (ca daca ar fi fost o comunicare corect facuta, atunci nu aveau de ce sa REcomunice) atunci de la acesta dovada (a recomunicarii) incepe numaratoarea termenului de recurs.
Spuneam totusi (luand de bun ceea ce ati scris dvs.) ca in speta ar fi fost aplicabil art 284 alin 2 (termenul de recurs curge chiar daca comunicarea hotararii a fost facuta odata cu somatia de executare). Dar ...o luam de la capat. S-a facut dovada certa a indeplinirii cerintelor art 284 alin 2? Sau a ramas la nivel de ...vorbe povestite prin intampinare? (nu puneti semnul egal intre somatie si ...te miri ce alta hartie botezata "notificare" sau altcumva)
evidenta dvs poate nu corespunde cu cea a instantei
poate nu corespunde nici cu cea expusa aici
varog
potrivit disp. art. 310 - Dacă nu se dovedeşte, la prima zi de înfăţişare, că recursul a fost depus peste termen sau dacă această dovadă nu reiese din dosar, el se va socoti făcut în termen. (si nu stiu de ce, dar am senzatia ca exact acest art. o sa-l vedem in motivare solutiei de respingere a excptiei de tardivitate).
: Dl Mihai, in actiune ati cerut sa va plateasca constructia pt ca s-a facut acel contract de subantrepriza, si le-a dat lor castig de cauza.
Dar ce-ar fi daca firma dvs ar deschide actiune sa va luati materialele inapoi, doar ati spus ca sunt dovedite cu inscrisuri , expertiza etc.
Logic daca e sa ma gandesc (chiar imi da de gandit speta asta), contractul de antrepriza e facut de MaSconex cu paratii, dar la o adica s-a facut o subantrepriza cu MaZconex care a venit cu materiale si facut casa.
Ei bine, paratii sustin ca ea a fost facuta de MaSconex, deci plata trebuia sa se faca catre aceasta firma si se pare ca judecatorul le-a dat dreptate, ceea ce inseamna ca MaZconex trebuia sa ceara bani de la MaSconex, care la radul ei ii primea de la parati, adica sa se inscrie la masa credala.
Ori firma nu mai exista, logic paratii nu au motiv de plata. DAR, am impresia ca puteti deschide actiune si sa va luati materialele inapoi, doar au fost furnizate de MaZconex nu ?
Caz in care le dati casa jos si pa la revedere ce tot atata scandal..
parerea mea e ca ati promovat o actiune avand pretentii pentru o constructie nedificata. Cel putin sa retine curtea cand va respinge actiunea
gandesc ca-i o greseala de procedura in principal
asa: 1. cine a promovat actiunea, antreprenorul sau subantreprenorul
2. autorizatia de construire pe numele cui este
3. aveti receptie, etapizat, pe fiecare faza la dificarea constructiei ( vb mai sus ca ati fost fiecare cu inginerul lui...si ma gandesc ca la arhitect va referiti)
4.aveti receptie finala?
5. acel desfasurator de la furnizorul de materiale pe numele cui e furnizat?
6. muncitorii in constructii au avut contract de munca- ma refer la cei care au lucrat efectiv
7.etc etc
angajati avocat din provincie si oarecum specializat...sa vada actele/dosarul judecat
Inteleg disperarea dvs dar este greu de crezut ca cineva poate studia toate documentele postate .personal raspund din placere la intrebarile de pe acest forum dar nu pot aloca din timpul meu pro bono unei probleme de o astfel complexitate(cred ca este si cazul celorlalti consultanti).Nu cred ca aveti ceva de reprosat av dvs dar pentru linistea dvs sufleteasca puteti merge cu actela sa consultati alt avocat pentru a avea si o a doua opinie referitor la sansele unei cai rextraordinare de atac.Speta in sine este interesanta,tb vazuta si motivarea Curtii de apel,daca un coleg va studia cateva ore problema va poate da un raspuns pertinent dar aceasta speta nu poate fi lamurita cu sfaturi pe un forum .Succes.
Franturi de informatii din care nu veti putea obtine decat franturi de sfaturi.
Oricum, solutia este irevocabila. Doar o cale extraordinara de atac v-ar mai putea salva, dar pentru o astfel de cale de atac motivele sunt strict limitate de lege. Iar pentru a putea decela existenta unor astfel de motive, cineva ar trebui sa aiba dosarul complet pe masa.
Inteleg ca ati avut un avocat in cauza. Tot el v-ar putea spune daca aveti vreo sansa in ceea ce priveste rejudecarea in urma unei cai extraordinare de atac.