Buna ziua,
As vrea sa va relatez o situatie cu care sotia mea se confrunta in momentul de fata:
In data de 04/05/2015, directorul executiv al DGASPC Valcea, emite o "DISPOZITIE" de sanctionare cu reducerea salariului de baza pe o perioada de 3 luni cu 10 %, pentru sotia mea, in urma unei difuzari pe postul de televiziune DIGI 24, a unui reportaj in care apare o filmare cu o tanara internata intru-n centru de plasament, care se afla legata cu un stramp de piciorul unui pat.
Se constituie o comisie de cercetare disciplinara in baza unei adrese emise de directorul executiv in data de 07/04/2015.
In data de 08/04/05, are loc o sedinta la sediul centrului, unde se dezbate problema si li se solicita salariatilor, (printre care si sotia mea),sa descrie fiecare in parte evenimentul.
Sotia relateaza faptul ca nu are cunostinta de evenimentul cu pricina si mai ales ca nu a permis personalului subordonat de pe tura, sa aplice masura contentionarii fizice a vreunui beneficiar.
Alte colege ale sotiei, recunosc faptul ca au permis contentionarea si ca au cunostinta de acest lucru.
Sotia mea s-a prezentat la sedinta,(care s-a dorit a fi o cercetare disciplinara), in urma unei informari scrise in raportul de tura, de catre o colega si nu in urma unei notificari. Notificarea suna cam asa:" maine 08/04/2015, sedinta cu personalul, prezenta este obligatorie"
Problema e ca ulterior desfasurarii sedintei salariatilor li s-a bagat pe sub nas un tabel in care au semnat de participare.
Dupa ceva timp au aflat si salariatii ca au fost cercetati.
Curios este faptul ca in "DISPOZITIA" de sanctionare a sotiei mele, apare numarul de inregistrare al unei note explicative date de catre o colega, al carui nume este si mentionat in dispozitie, iar la nota explicativa a sotiei, nici nu se face referire.
Am intrebat directorul ce cauta numele colegei in dispozitie, iar dupa o verificare acesta afirma ca s-a facut o greseala si s-au inregistrat doua note explicative cu acelasi numar de inregistrare.
Sanctiunea de reducere a salariului de baza cu 10%, a fost aplicata tuturor asistentelor medicale din institutie, indiferent ca acestea au fost sau nu de serviciu cand s-a facut filmarea si indiferent ca au recunoscut sau nu ca au cunostinta de caz.
Curios este faptul ca asistentul social al institutiei care este si Manager de caz, primeste un avertizment scris.
In dispozitia de sanctionare sunt invocate aspecte care nu prea au legatura cu cazul:
-ca a primit la locul de munca persoane straine
-ca nu a asigurat igiena beneficiarilor
- ca a incalcat dreptul la imagine si la viata privata a copilului
Curios este si faptul ca personalul care asigura paza nici macar nu a primit un avertizment scris.
Regulamentul Intern care contine punctele incalcate, a fost afisat ulterior emiterii dispozitiilor de sanctionare.
Regulamentul Intern publicat pe site-ul institutiei, este din 2012 si nici nu contine punctele la care se face referire in dispozitie.
Am avut nesimtirea sa contest in instanta sanctiunea, iar cand conducerea a aflat acest lucru a inceput sa vehiculeze informatii de genul:" centrul se va inchide, personalul va fi disponibilizat etc".
Astept o parere de specialitate cu privire la caz.