L-am cautat in urma cu cativa ani, l-am gasit pe facebook, asa am aflat ca e plecat din tara, cel putin din datele de pe acel profil. I-am cerut schimbarea numelui. Mi-a spus ca vrea sa ii spuna copilul ca isi doreste asta. Cu ce drept a cerut aceasta, nu inteleg, atat timp cat nu s-a interesat niciodata de el. Insa e un om fara scrupule. Am stat de vorba cu copilul i-am explicat ce vrea cel al carui nume il poarta, a inceput sa planga si mi-a spus ca ii e frica. Nu pot sa imi supun copilul la o astfel de incercare.
Buna ziua,
Caut o solutie pentru urmatoarea problema. Sunt mama unui copil de 11 ani, care mi-a fost incredintat spre crestere si educare prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila in urma divortului. Casnicia cu tatal copilului a durat doi ani, timp in care acesta a avut un comportament violent, atat verbal cat si fizic, asupra mea, dar si asupra copilului. Imi cresc singura copilul de la varsta de 2 ani, niciodata nu a primit pensie alimentara sau vreo suma de bani de la fostul sot, care a disparut fara urma din viata noastra. Copilul nu isi cunoaste tatal. Nu am niciun contact cu acesta.
As dori sa stiu daca exista posibilitatea de a schimba numele copilului, de a lua numele meu. Eu nu m-am recasatorit dupa divort, am numele de dinainte de casatorie. Copilul se prezinta si se semneaza cu numele meu, am avut discutii pe tema aceasta, el considera ca facand aceasta isi exprima apartenenta la familia noastra monoparentala. Isi doreste schimbarea numelui. I-am explicat ca la varsta de 18 ani o sa isi poata schimba singur numele, dar ma intreaba de ce trebuie sa astepte atat? Este afectat pentru ca si la scoala s-a intamplat sa rada copii de el. E o situatie delicata, considera ca e nedrept sa aiba alt nume.
Nu ma intereseaza sa il dau in judecata pe fostul sot pentru pensie alimentara, nu am nevoie de nimic de la acest om, vreau doar sa imi cresc copilul ca si pana acum in liniste si fara violenta. Nici nu stiu de unde sa il iau ori daca mai traieste. In urma cu aproape 5 ani aflasem ca a plecat in alta tara.
Doresc sa stiu daca exista posibilitatea ca in baza unei cereri intemeiate sa solicit autoritatii tutelare schimbarea numelui copilului meu pe cale administrativa, pentru confortul lui psihic si nu doar atat. In cazul in care pe cale administrativa nu exista o posibilitate de solutionare, in ce masura pot incerca decaderea din drepturile parintesti. Pentru violenta din timpul casniciei am martori care au asistat la astfel de scene. Nu stiu cat isi mai aminteste copilul pentru ca era mic, dar intrebandu-l cum ar reactiona daca ar putea sa apara intr-o zi tatal lui, pe care i l-am aratat in fotografii, a inceput sa planga si mi-a spus ca i-ar fi frica.
Caut un avocat care sa ma reprezinte pentru rezolvarea acestei situatii.
Multumesc!