avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 923 soluții astăzi
Forum Activitate mariusdg

Activitate mariusdg

tudorvaleriu a scris:

1. Cei de la Primarie nu cunosc prevederile legale.

2. - Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 118
(1) In sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limita de varsta;
b) nevazatorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmas, prevazuti la art. 84 lit. a) si b).
...

- Salariul este un venit pentru care asigurarea la pensie este obligatorie iar mamei dvs. i se va adauga la stagiul de cotizare (vechimea in munca).

3. Cred ca Primaria nu mai vrea sa plateasca asigurarile pentru mama dvs. si de aceea a venit cu explicatia ca este ilegal sa cumuleze pensia cu salariul.

Am inteles acum, multumesc mult.
Gabi50 a scris:

Daca primaria nu vrea sa o tina ca asistent personal e altceva. Va puteti angaja un alt asistent personal sau va trece dvs. indemnizatia de insotitor.

aaa deci totul depinde de ce vrea primaria? nu-i vro lege obligatorie. alt asistent personal nu doresc, ca ramane tot ea(mama) dar ma gandeam ca daca ramanea angajata ca asistent personal se mai adauga vechime. in plus am inteles ca nu o sa mai benificieze de bilete sau alte benefici pe care le avea alaturi de mine ca asistent personal...
tudorvaleriu a scris:

Daca mama dvs. este pensionare pentru limita de varsta poate cumula pensia cu salariul de asistent personal, deci nu se face nici o modificare.

Pai la primarie ia spus ca nu poate sa aiba si pensie si salariu, ca singura optiune e sa treaca salariu ei pe indemnizatia mea.. au puso deja sa faca cerere pt a trece pe numele meu acei bani.
Buna Seara. am si eu nelamurire. asistentul meu personal(mama) a iesit la pensia de drept de varsta. si vrea sa ramane incontinuare asistentul meu personal, am inteles ca salariul ei va fi trecut de acum incolo pe indemnizatia mea? va veni pe acelas cupon, al meu de indemnizatie cel de 293ron(acum 340ron) ? ma va afecta cumva la pensia aia (cu 1 luna de cotizare) minima de 400ron? pe care am facuto anul trecut.. sau nu are legatura salariu asistentului personal trecut pe indemnizatia mea, cu acea pensie? sau nu ar fi putut ramane ea si cu acel salariu + pensia?? multumesc mult.