komkao a scris:
"Paletul este un ambalaj reutilizabil - GRESIT.
CORECT: Paletul poate fi un ambalaj reutilizabil dacă sunt îndeplinite cerinţele prevăzute în Legea 249/2015 şi anume: se aplica pentru ambalaj sistemul de depozit, există infrastructura necesară recuperării ambalajului de pe piaţă, este marcat si inscriptionat corespunzator.
Acum sa trecem la legislatie:
(9) Operatorii economici care folosesc ambalaje reutilizabile sunt obligaţi să aplice sistemul depozit şi să înregistreze în evidenţele contabile valoarea acestuia pentru respectivele ambalaje. Neaplicarea sistemului depozit duce la impunerea respectivelor ambalaje la fiecare introducere pe piaţa naţională.
(10) În cazul ambalajelor reutilizabile a căror valoare nu este evidenţiată distinct în documente şi care se returnează furnizorilor externi, înregistrarea în evidenţele contabile se face prin atribuirea unei valori de garanţie. - Ordinul 192/2014 - Art. 22 alin 9 si 10.
Si acum explicatia logica:
Cand cumperi paleti second hand ii cumperi de la diversi detinatori carora le platesti pretul paletului sh, nu le platesti valoarea depozitului (garantiei) pe care tu ai oprit-o clientilor tai. Ca atare nu se aplica sistemul depozit ceea ce duce la impunerea respectivelor ambalaje.
(Alin. 10 e pentru situatia prezentata in celalata postare).
Compania la care faceti referire tocmai ce a fost spulberata de un control de la AFM. Se pare ca nu au interpretat si aplicat corect prevederile legale din domeniu. Realitatea ramane de vazut.
Sistemul depozit poate fi aplicat doar prin acea garantie?
Daca tinem evidenta ambalajelor pe baza unor procese verbale de predare-primire paleti, semnata de catre client la returnarea paletilor ar fi ok?
Dintre firmele de preluare de responsabilitate care ar mai fi in regula? Pentru ca in urma controlului de anul trecut cele mai importante firme de preluare de responsabilitate au primit amenzi foarte mari.
Marcarea si inscriptionarea corecta se refera la abrevierile din Anexa A din Legea 249/2015?
Multumesc!