avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 888 soluții astăzi
Forum Activitate ioanaterhes

Activitate ioanaterhes

Discuție Pensie de urmas
Buna ziua! Situația mea sună în felul următor: sunt studentă în anul I, beneficiară a unei pensii de urmaș, dorind să mă angajez. Nelămurirea mea constă în faptul că nu știu dacă voi mai beneficia de această pensie în urma încheierii contractului de angajare. Au mai fost întrebări de acest gen aici, dar au o vechime aproximativă de 4 ani, lucrurile au rămas aceleași?


Art. 118. – (1) În sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situaţii pentru care asigurarea este obligatorie, în condiţiile legii, următoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limită de vârstă;
b) nevăzătorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum şi copiii, pensionari de urmaş, încadraţi în gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmaş, prevăzuţi la art. 84 lit. a) şi b).

Art. 84. – Copiii au dreptul la pensie de urmaş:
a) până la vârsta de 16 ani;
b) dacă îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani.

Art. 6. – (1) În sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
I. a) persoanele care desfăşoară activităţi pe bază de contract individual de muncă, inclusiv soldaţii şi gradaţii voluntari;


În urma celor găsite pe forum, pot fi în același timp studentă beneficiară de pensie de urmaș dar și salariată, indiferent dacă jobul este full-time sau part-time. Au mai intervenit schimbări ?
Vă mulțumesc frumos!