avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 716 soluții astăzi
Forum Activitate danielstan31

Activitate danielstan31

Buna seara si bine v-am gasit. Sper ca ma puteti ajuta cu o intrebare mai complicata :sorry: (in incercarea de a imi lamuri un prieten).

Acesta meu detine din 2014, SC X SRL, companie cu 5 angajati, in proportie de 100% - unic asociat si administrator. La lansarea programului REMAT (acest program era la momentul respectiv alocat doar persoanelor fizice), in 2 MARTIE 2014, achizitioneaza (achita avansurile) un numar de 5 autoturisme pe persoana fizica (nu exista inregistrat ca si PFA la data respectiva) cu tichete RABLA, masini pe care le vinde la 10 AUGUST catre SC X SRL, firma sa, constientizand ca altfel nu ar putea beneficia de acest program.

In 01 AUGUST 2014, se inregistreaza si ca PFA cu CAEN aferent activitatii de vanzare legume fructe, activitate complet separata ca obiect de activitate si reglementare.

Acest PFA este neplatitor TVA, neatingand cifra de afaceri de 220.000 RON din activitatea pe care o opereaza conform CAEN si CUI, pentru care s-a autorizat la Registrul Comertului, si lucreaza in sistem de contabilitate simpla.

Intrebarea mea este. Poate fi considerata/reconsiderata vanzarea celor 5 masini noi de pe persoana fizica normala (catre SC X SRL, compania sa) ca activitate asimilata PFA-ului, suma vanzarilor fiind adaugata la plafonul de 220.000 de RON al PFA in ciuda faptului ca acestea au fost cumparate si vandute de persoana fizica normala si nu de PFA?

Cele 5 masini nu depasesc 220.000 RON. Insa cele 5 masini noi + cifra afaceri PFA depasesc 220.000 RON.

Asimilarea acestor venituri la plafonul PFA ar fi ciudata cred eu din moment ce
- ele au fost achitate (partial sau integral ca avans) catre dealer de catre persoana fizica, din contul persoanei fizice, pe numele persoanei fizice existand factura, inainte chiar ca PFA sa existe.
- scopul per se nu este neaparat unul comercial ci tranzactia este facuta pentru a beneficia de REMAT, incadrarea in acest program gandit de la inceput vadit discriminatoriu.
- nu stiu daca ar fi vorba de din venituri din activitati indenpendente pentru ca persoana care a vandut masinile este unicul actionar al persoanei juridice SRL care a cumparat masinile
- ar insemna sa se considere ca PFA vinde ceva ce nu detine

Deasemenea interesant este si Art 127 cod fiscal
(3) Nu acţionează de o manieră independentă angajaţii sau oricare alte persoane legate de angajator printr-un contract individual de muncă sau prin orice alte instrumente juridice care creează un raport angajator/angajat în ceea ce priveşte condiţiile de muncă, remunerarea sau alte obligaţii ale angajatorului. In acest caz persoana fizica este administratorul SC X SRL.


Ce credeti? Pot fi astfel de operatiuni asimilate in plafonul de TVA pe PFA? Gen sa se considere la un control ca desi PFA are cifra de afaceri de 100.000 RON, impreuna cu tranzactiile (considerate venituri din activitati independente sau tranzactii comerciale) persoanei fizice sa depaseasca 220.000 RON deci implicit sa devina platitoare de TVA?

Ar fi deasemenea interesant daca asa ceva e posibil cum PFA ar putea justifica vanzarea a ceva ce nu detine, a ceva ce a fost cumparat inainte ca ea sa existe, si mai ales, a unei operatiuni care nu face parte din obiectul ei de activitate pentru care a fost inregistrata. Pentru ca o astfel de asociere ar face operatiunea una ilicita.