Buna ziua! Am participat la o licitatie, organizata de Primaria Gxx, pentru concesionarea unor parcele de teren cu destinatia contructii de case in localitatea Lxx. Eu sunt unul dintre castigatorii unui asemenea lot de teren. Am semnat contractul de concesiune cu Primaria Gxx si am fost trimis la Cartea Funciara pentru intabularea terenului. La Cartea Funciara, am primit Decizie de respingere a cererii de intabulare (eu, precum si toti ceilalti castigatori ai loturilor de teren scoase la licitatie). Motivul respingerii este destul de neclar, ni s-a spus ca Primaria Gxx nu a depus toate actele necesare la Cartea Funciara. Am contactat Primaria si am cerut explicatii suplimentare, insa nu ni s-a spus nimic altceva decat ca e o mica problema care se va rezolva cat mai curand. Astazi am fost sunat de o functionara de la primarie, si am fost anuntat ca va trebui schimbat Contractul de Concesiune cu un alt Contract de Inchiriere, si sa ma prezint la primarie cu vechiul contract in original. Am intrebat de ce, si mi s-a spus ca celor de la Cartea Funciara nu le place cum suna denumirea de Contract de Concesiune. Am mai intrebat care este diferenta dintre cele doua tipuri de contracte, si mi s-a raspuns ca nu este nici o diferenta. Pe mine personal raspunsul functionarei nu m-a lamurit pe deplin, si am decis sa intreb specialistii in domeniu, pentru a clarifica situatia.
1) Care este diferenta dintre un contractul de concesiune si cel de inchiriere si cum m-ar putea afecta pe mine acesta modificare de contract? Precizez ca nu cunosc clauzele noului contract de inchiriere, pot specifica doar cateva clauze din contractul de concesiune, care ar fi mai importante pentru mine: perioada 49 ani (+ prelungire 1/2 din perioada), dreptul de cumparare a terenului la pretul pietei dupa finalizarea constructiei, plata unei redevente de xx lei/mp/an care poate fi actualizata periodic prin hotarare de catre Consiliul Local.
2) De ce nu poate fi intabulat terenul pe baza unui contract de concesiune, dar poate fi intabulat pe baza unui contract de inchiriere? E posibil ca terenul concesionat sa fie in litigiu?
3) Din cate am inteles eu, navigand pe acest site, contractul de inchiriere poate inceta oricand, la dorinta uneia din parti. Poate chiar si in ziua urmatoare a semnarii contractului. Sau poate chiar in ziua urmatoare a finalizarii constructiei.
4) Eu am participat la o licitatie pentru "concesionarea" unei parcele de teren, pe baza unui caiet de sarcini, si am oferit o "redeventa" mai mare decat valoarea de pornire. Din punct de vedere juridic este acelasi lucru Concesiune = Inchiriere, Redeventa = Chirie?
5) De ce Primaria nu poate Concesiona dar poate Inchiria, aceeasi parcela de teren? E posibil ca Primaria Gxx sa fi organizat aceasta licitatie fara a avea dreptul, dpdv legal, sa faca acest lucru?
Pun si eu aceste intrebari ca orice om responsabil, pentru ca am investit timp si bani in aceasta licitatie. Mai mult, e vorba de constructia unei case, pe un teren cu statut incert, si pentru ca "fara foc nu iese fum". As dori niste explicatii, sfaturi, sugestii, de la persoane care cunosc acest tip de probleme, pentru ca nu mi se pare OK sa semnez un contract, iar dupa o luna sa fiu chemat sa-l anulez pe cel vechi si sa semnez unul nou. Va multumesc anticipat!