avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1043 soluții astăzi
Forum Activitate dcriss

Activitate dcriss

Răspuns la discuția Probleme cu neplata salariului
Niciunul. Sau cel putin nu stiu eu de vreunul.
Va salut.
Lucrez la o firma din 12 septembrie 2014, ce presteaza servicii tehnice (luminist, sunetist, montaj echipamente audio/efecte speciale) pentru alta firma ce detine o locatie publica (berarie) cu capacitate de peste 2000 de persoane.
Firma la care lucrez este de fapt o scoala de muzica, cu elevi, profesori, etc. Aceasta, emite facturi lunar catre berarie in valoare de 1100 ron. Banii se impart in felul urmator : 3000/luna catre mine ca luminist, pentru munca depusa la evenimentele de seara si montajul/demontajul echipamentelor noi/vechi, 1500 catre tehnicianul ce lucreaza doar dimineata la cablarea instrumentelor pentru spectacolele ce urmeaza in acea zi, iar restul se imparte intre cei doi sunetisti ai firmei, si taxele/impozitele aferente.
Din prima luna de munca, am primit de la firma 2700 ron/luna din cei 3000 ceruti pentru ceea ce fac si stiu sa fac, cu explicatia ca sunt angajat doar pe doua ore de munca/zi, iar cei 300 ron sunt taxele ce se platesc la stat pentru asta. Contractul meu de munca l-am semnat abia acum o luna de zile, in care sunt platit (in acte) cu 250 ron (sau ceva asemanator).
De curand, managerul firmei la care lucrez, sa hotarat sa imi ceara diferenta de 400 ron pentru toate lunile lucrate, pentru ca au depasit un anume "plafon" care ii lasa sa plateasca doar 3% impozite, iar ar trebui sa plateasca 16%, datoriile facute catre stat fiind uriase, pentru ca nu au fost atenti, au uitat ce trebuie platit/etc.
Intrebarea mea este: daca eu lucrez cu ei din septembrie, iar ei au sarit plafonul de 3% abia recent, nu ar fi normal sa imi ceara diferenta doar din momentul in care au depasit acel prag? Si, teoretic, firma trebuie sa plateasca si ea ceva pentru angajat, nu? Ceva de genul 50% - 50% ?
Din cate am inteles de la ei, trebuiau sa imi dea doar 2300 ron pana acum, iar cei 400 ron diferenta i-au platit "din greseala/acte pro-bono/ca au fost prea buni la suflet". Cine si unde greseste? Ar trebui sa imi fac PFA? Si in plus, nu vor sa ma mai plateasca de acum incolo, dar la munca sunt chemat, in ideea ca trebuie sa isi recupereze cumva banii pierduti cu mine. Ce am de facut? E un loc bun de munca, si nu as vrea sa-l pierd. Beraria spune ca mai mult de 3000 de lei nu plateste pentru mine (ca luminist).