Buna ziua,
Va prezint urmatoarea situatie: In urma decesului mamei mele a ramas fara proprietar apartamentul ei cu 2 camere (mostenit). In afara de mine, mostenitor mai este fratele meu vitreg, care a fost arestat la cateva luni dupa decesul mamei. Apartamentul este in prezent nelocuit, dar eu suport toate cheltuielile (facturi, asigurare, impozit etc). Nici inainte de arestare fratele meu nu a contribuit cu nimic (neavand nici intentia, nici mijloacele si in plus si o interdictie de a se apropia de familie prin ordin de protectie). Eu as vrea sa il renovez complet (arata tare rau) si sa cumpar mobilier in vederea inchirierii sau vinderii. Toate acestea vor costa foarte mult, iar intrebarea mea este daca pot face dovada cheltuielilor si investitiilor mele (materiale de constructie, mana de lucru, dar si piese de mobilier) prin pastrarea facturilor. Pot demonstra la efectuarea succesiunii ca am crescut cu mult valoarea apartamentului astfel incat la o eventuala vanzare sa mi-i pot recupera, iar banii care ne vor corespunde fiecaruia sa reflecte aceasta diferenta?
In afara de pastrarea tuturor facturilor si de efectuarea de fotografii datate Inainte / Dupa cu starea apartamentului, nu stiu ce altceva as putea face pentru a ma apara si sunt sceptica in privinta admiterii acestora ca probe (in special in cazul bunurilor mobile - cum pot demonstra ca un anume bon fiscal este pentru un anume obiect?). Pot cere o expertiza simpla acum, inainte de a incepe renovarile, pentru a evalua valoarea apartamentului si a avea un punct de plecare?
Va multumesc pentru timpul acordat si va rog sa ma indrumati spre orice resurse de unde m-as putea documenta, daca acestea exista.
Bună ziua,
Am nevoie de ajutor specializat întrucât nu văd nici o ieșire din această situație! Fratele meu de aproape 30 de ani este alcoolic, narcoman (droguri legale, ilegale și medicamente precum benzodiazepine, administrate inclusiv prin injectare) și ne terorizează întreaga familie! Este agresiv verbal și violent fizic față de părinții mei în vârstă cu care locuiește și care nu i se mai pot opune. Nu a lucrat niciodată, trăiește din banii lor și întotdeauna a fost un copil problemă. A fost de multe ori dat afară din casă, a fost chemată și poliția în situațiile de criză, dar ne-au spus, direct sau indirect că fiind rudă ei nu se pot băga dacă nu se ajunge efectiv la lovituri. A fost recent la un pas de moarte din cauza unei supradoze și după ce s-a pus pe picioare a fost și internat cu forța la psihiatrie, din cauză că nu era cooperant. Acolo nu l-au ținut mai mult de două săptămâni și după câteva luni în care doar a băut, a reajuns la injecții intravenoase cu tot felul de substanțe.
Menționez că nu mai are buletin deloc, dar înainte invoca faptul că are domiciliul aici, deși este major. Părinții mei îl reprimesc periodic acasă neavând ce face altceva, pentru că la nevoie îi și pândește când vin sau pleacă de acasă. Ne dorim mai mult decât orice liniștea familiei și să nu mai trăim terorizați de acest individ agresiv! Vă rog să îmi spuneți ce am putea invoca și cum ne-am putea apăra de el. Ne amenință că ne omoară și chiar ne temem, iar pe părinții mei uneori îi imobilizează fizic.
A și furat la viața lui, dar mereu s-a jucat la limita legii așa încât nu a fost condamnat. Are în prezent un proces penal pe rol pentru privare de libertate asupra unui străin, însă nu cred că i se va întâmpla nimic, nu pare un caz solid, partea adversă neprezentându-se la procese.
Situația este foarte delicată fiind vorba de rude de gradul întâi și în România pare că nimeni nu se implică în asemenea cazuri. Este un chin pentru noi să trăim așa, orice sfat este mai mult decât binevenit.