Revin cu niste detalii, in cazul in care cineva mai pateste ca mine.
Situatia s-a rezolvat favorabil mie, dar a fost necesar putin efort/stress/nervi.
Doamna de la judet (nu intru in detalii aici) care mi-a dat sentinta ca trebuie sa returnez banii nu cunostea precis legile (raman totusi cu o curiozitate: cum ar fi motivat legal ca nu eram eligibila la ICC, dar e mai bine ca nu stiu :) ) asa ca am sunat la Bucuresti (telefonul de pe pagina anpis). Acolo am dat de oameni foarte receptivi si dispusi sa ajute, care mi-au dat in prima instanta, la fel ca domnul avocat mai sus, niste legi in baza carora sa motivez ca am dreptate:
---------------------
1) Articolul 21, aliniatul 4, din HG 52/2011 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor OUG nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
"In situatia in care cele 12 luni anterioare datei nasterii copilului se constituie numai din perioadele asimilate prevazute la art. 2 alin. (5) din ordonanta de urgenta, fara venituri aferente acestora, cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului este de 600 lei. Daca persoana realizeaza venituri o perioada de cateva luni in interiorul celor 12 luni, baza de calcul pentru stabilirea cuantumului indemnizatiei pentru cresterea copilului este reprezentata de suma totala a veniturilor realizate in aceste luni, impartita la 12."
2) Articolul 13, aliniatul 5, din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor
"In cazul veniturilor din activitati independente sau agricole, la stabilirea cuantumului indemnizatiei pentru cresterea copilului se iau in calcul veniturile inscrise in actele doveditoare impartite la numarul de luni in care s-au realizat acestea."
3) ORDIN Nr. 1474 din 6 mai 2011, capitolul C (Veniturile care se iau in calcul la stabilirea indemnizatiei pentru cresterea copilului), punctul 14:
"Situatie:
Persoanele care au desfăşurat activităţi supuse impozitului pe venit şi figurează în evidenţele administraţiei financiare cu venituri pe minus.
Solutie:
Faptul că persoana nu a realizat venituri pe perioada cât a desfăşurat activitate profesională nu este un impediment în acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului. Perioada de eligibilitate de douăsprezece luni anterior datei naşterii copilului este îndeplinită, chiar dacă în evidenţele administraţiei financiare acestei persoane i-a rezultat un venit pe minus. În această situaţie, cuantumul indemnizaţiei este de 600 lei lunar."
---------------------
Apoi, au si intervenit la judet, dupa ce nu am prea fost bagata in seama cu astea ...
Am presat ca sa nu ajung in situatia sa mi se trimita 'felicitarea' acasa, dupa aceea procedura era mai complicata, puteam ajunge chiar in instanta.
As dori o lamurire in legature cu situatia descrisa mai jos:
- am un PFA cu venit in sistem real, in IT (cod CAEN 6201); aceasta e singura sursa de venit, nefiind si angajata
- in 11 februarie 2013 am nascut
- in 13 februarie 2013 am suspendat PFA-ul
- am cerut indemnizatie de crestere a copilului pentru 1 an
- in cursul anului 2012 am avut venituri pe PFA
- la depunerea dosarului, pentru 2013 s-a luat in considerare venitul estimat care a fost de 500 de RON; dar in 2013 venitul real a fost 0 pentru ca nu am mai reusit sa gasesc un contract de lucru
- mentionez ca nici in 2012 venitul meu nu era lunar, deseori plata facandu-se pe mai multe luni de lucru (de obicei la sfarsit de proiect)
Mi s-a spus acum (am fost sunata) ca nu aveam drept la indemnizatie de crestere a copilului din cauza ca in 2013 nu am avut venituri, chiar daca PFA-ul meu era activ (nu era suspendat), si ca va trebui sa returnez sumele incasate.
Intrebarile sunt:
1) Imi puteti spune daca este adevarat ca nu aveam dreptul la indemnizatie?
2) Si daca da (deci daca nu aveam dreptul), conform carei legi mai precis? Pentru ca mi se pare ca legislatia nu este clara in acest sens, PFA-urile fiind puse in aceeasi categorie cu angajatii
(ceea ce nu e ok, un PFA lucreaza in general pe proiecte, care pot dura 2-3 luni, si primeste banii la final. E acesta un motiv sa se considere ca un PFA a avut pauza o luna?).
3) Banuiesc ca daca as fi nascut in Decembrie nu m-ar fi intrebat nimeni daca am avut luni in care nu as fi incasat bani ...