Rog rapid un raspuns:
azi fac o sesizare in legatura cu o constructie, iar peste o saptamana sesizez o alta constructie, dar de alta natura (o instalatie)... ambele ale aceluiasi om, se conexeaza termenele celor doua sesizari?
ma gandesc ca daca se efectua controlul la prima s-ar fi putut evita realizarea celei de-a doua...
Am nevoie de ajutor. Rog avocații de pe acest forum sau persoanele care au trecut printr-o problemă asemănătoare sa-mi dea un sfat.
În fapt: doresc sa refac gardul cu vecinul (sa-l înalț) ca acesta sa nu mai poată sări la mine. Am făcut proiect și mi-am scos autorizație de modificare și construire. Problema este că nu pot întreprinde această acțiune din simplul fapt că vecinul meu are nu mai puțin de 5 construcții pe hotar. Toate sunt fără autorizație, nu se respectă distanța minimă de 60 cm până la hotar și captarea apelor pluviale. Am făcut sesizări, peste sesizări la Primărie și în loc să rezolv problema, aceasta s-a agravat. Cei de la Primărie efectiv își bat joc de mine: îmi răspund în afara termenului la sesizări, eu le spun de mere, ei îmi vorbesc de pere... pentru ei totul este legal, iar eu stau și mă uit la autorizația de gard. Cel mai probabil după cum spun și vecinii, funcționarul de la urbanism este corupt și a primit mită.
În momentul de față, am depus plângere și la ISC, care a fost retransmisă spre soluționare Primăriei pe motiv că primarul reprezintă autoritatea publică locală și că trebuie sa soluționeze cererea. Nici măcar n-au răspuns celor de la ISC la solicitarea lor. Din discuțiile cu reprezentații ISC, am făcut o nouă plângere împotriva Primăriei pentru nerăspundere și soluționare în termenul legal... urmează să fie sancționați.
Ce mă sfătuiți să fac mai departe:
a) am dat în judecată primăria pe contencios administrativ. Nu-mi răspund în termen și nu-mi soluționează sesizările. În cazul în care sunt sancționați de ISC pot cere faptic intrarea în legalitate a construcțiilor vecinului?
b) să demarez o acțiune penală sau pe persoană fizică împotriva primarului pentru abuz în serviciu, fals și uz de fals? Toate răspunsurile lor sunt fără temei legal și ocolesc problemele sesizate.
c) să chem vecinul în Instanță? (aș prefera această soluție ca ultimă variantă, datorită caracterului recalcitrant și violent a acestuia)
d) ce alte variante aș mai avea?
Am depus si sesizarea la ISC. Rog, cateva pareri la urmatoarele aspecte:
1. Am primit raspunsul de la Primarie, inregistrat fortat in termen. Adica termenul de raspuns pentru cele 30 de zile a fosr 12.07, pe data de 16.07 am fost la ei si nu exista niciun raspuns, plicul cu raspunsul a ajuns la posta din comuna pe data de 21.07, eu l-am ridicat pe 29.07, iar data din raspuns este... din 10.07, inregistrat in urma.
Evident numai aberatii si scris destul de agramat:
a) cu fosa nu se pot implica, datorita faptului ca terenul meu este pozitionat mai jos decat al vecinului... ei nu pot impiedica scurgerea naturala a apei si a dejectiilor.
b) mai nou toate costructiile care nu respecta limita de hotar sunt construite dinainte ca eu sa devin proprietar, ele realizandu-se cu acordul tacit al vechiului proprietar. (ambele afirmatii sunt neadevarate)
Evident sunt numai tampenii, fara cadru legislativ si vreau sa va intreb daca exista vreo institutie care sa se sesizeze pentru aceste aberatii ale Serviciului Urbanism din cadrul Primariei?
2. Am depus plangere si la Politia Rurala, pe distrugere bun imobil. (cantitatea mare de moluz depozitata de vecin pe gardul comun) N-am primit raspuns, dar politistul crede ca se va clasa plangerea mea!!! Ce pot sa fac in aceasta situatie? Gardul este bun comun...
Multumesc tuturor pentru incurajari/ sfaturi/ idei. Sunt de mare ajutor. Am sa le iau pe rand:
- ieri mi-am comandat primele 2 camere
- inregistrarea audio chiar este luata in seama in Instanta si la politie? Mi s-a mai recomandat acest lucru, dar nu stiam sigur daca este luata ca proba.
- totul este scris cu sesizari (mi=am facut dosar), cu numere de inregistrare, etc.
- am martori si toti de partea mea! A mai facut un gest oribil fiind hulit de tot satul, dupa realizarea actului de donatie si-a alungat mama din casa! Josnic!
- nu ma incumet sa demarez gardul fara autorizatie (de fapt pe portiunea lui, proiectul prevede refacere gard). Ii dau apa la moara celui de la urbanism (care il sustine pe vecin, primind mita de la acesta) si ma amendeaza, iar apoi trebuie sa alerg cu amenda in mana si sa o contest.
- cu fosa... este de-a dreptul comica situatia! In 2013, noul primar a dat o HCL, in care exista un articol ce prevede interzicerea deversarii dejectiilor de pe un fond privat de proprietate pe altul, iar cel de la urbanism habar n-avea de asa ceva! Amenda prevazuta: 500 de lei! In momentul de fata aceasta fosa fara fund nu se mai dreneaza (chiar si pe canicula aceasta) si pute ingrozitor.
Bun. Astept raspunsul la o contestatie, cu termen luni 13, caz in care nu este favorabil, demarez mai multe proceduri legale:
1. sesizare la mediu pentru fosa.
2. sesizare la Politia rurala pentru distrugerea gardului ca urmare a depozitarii moluzului de acesta (chiar daca uluca este pusa de el, art. 606 CC prevede ca acesta este bun comun).
3. sesizare ISC pentru constructii fara autorizatie si cu incalcare a art. 612, 614 CC.
4. sesizare Prefectura, cei de la Primarie nu aplica Legea (in primul rand nu o cunosc, stiu sigur ca au inceput sa caute prin lege dupa deplasarea comisiei la mine si trimiterea contestatiei. Dar mai ales ca nu-si respecta propriile HCL). Aici, rog putin ajutor... catre ce departament din cadrul Prefecturii? Direct catre Prefect?
5. rog un sfat: daca tot se va ajunge la instanta (cu siguranta), mai are rost un demers in scris al avocatului meu catre Primarie (cu art. de Lege cu tot)?
Clar Legea este de partea mea! In momentul de fata sunt mai pornit pe cei din Primarie, decat pe vecin (acesta nu are decat tupeu, necunoscand legislatie). Acum intreb din punct de vedere procedural: ce actiune in instanta pot depune, astfel incat sa-mi recuperez cheltuielile de judecata, dar sa mi se plateasca si daune? Sa fac actiune comuna pe nerespectarea legii vecin + primarie, un singur proces? Sau sa merg pe doua procese:1. abuz primarie + 2. granituire vecin (la vecin am un sentiment ca va ceda in momentul primirii citatiei)?
Va multumesc tuturor pentru raspunsuri. Am stat 33 de ani la bloc, sunt si acolo probleme, dar le mai poti rezolva (ma refer la educatia oamenilor).
Revenind la subiect: stiu ca instanta este solutia. Iar aici am 2 variante: prima, sa dau vecinul in judecata pentru grantuire (pentru ca gardul nu este pe hotar, este deviat pe proprietatea mea) sau, a doua varianta, sa dau pe nerespectarea si aplicarea Legii, caz in care as fi partea vatamata si i-as baga pe toti, vecin+Primarie.
La prima varianta, se lasa cu expertiza si vreo 2 ani de judecata. Odata cu stabilirea hotarului si realizarea gardului, toate constructiile vecinului trebuiesc mutate la 60 cm de gard. In urma discutiei cu un avocat, costurile in acest caz ar fi de vreo 5000 de lei (numai onorariul vreo 1000 de lei).
In cazul variantei a doua, ideea mi-a venit mie. Este posibil? Totusi reprezentantii Primariei comit un abuz. Ce sanse as avea?
Discutiile amiabile pica (vecinul nu cunoaste legea si este si tupeist, imi termin nervii degeaba), iar la mediere... sigur nu se va prezenta. Cheltui 200 de lei si atat! Am aflat ca medierea nu mai este obligatorie (este adevarat?).
Sincer, imi doresc sa-si mute moluzul de langa gard si sa-si refaca peretele magaziei in interiorul proprietatii lui, ca sa pot face gardului conform proiectului si a autorizatiei de construire. In zona cu fosa as turna bordura de beton si astfel dejectiile nu se vor mai revarsa pe proprietatea mea, iar gardul va avea o inaltime de 2 metrii (nu-l mai poate sari). Noi sesizari la Inspectoratul de Stat in Constructii si la Autoritatea Locala in Constructii, ar rezolva ceva? Ce alte solutii mai am, cu exceptia instantei, pentru ai "responsabiliza" pe cei de la Primarie?
Buna ziua. Acum 4 ani ne-am mutat la casa, o bucurie care acum s-a transformat in amaraciune. Despre ce este vorba:
- in anul in care ne-am mutat, pe ultima suta de metrii, am discutat cu vecinul sa refacem gardul care ne despartea pe o portiune cu plasa de sarma. Am zis atunci sa-l facem oarecum jumi-juma, adica i-am dat o suma de bani pentru materiale, iar el sa-l execute cu o echipa. Cam tot in acel an, vecinul pe partea cu gardul dintre noi a costruit o magazie si m-a intrebat daca poate sa se apropie mai mult de gard. I-am dat acceptul verbal. Dupa o perioada de asteptare de 3 luni de zile (perioada in care mi-am pus intrebarea de ce nu incepe lucrarea), cand ma intorc din concediu, gata si gardul... gata si magazia sustinuta pe latura cu mine de babele gardului. Acoperisul intrat cu vreo 15 cm pe proprietatea mea. Am tacut din gura, mi-am zis in sine... acoperisul protejeaza gardul (uluca).
Numai ca dupa ce s-a vazut cu "sacii in caruta", vecinul a inceput sa-si arate adevarata fata, iar eu sa observ tot mai multe probleme (adica incalcari ale legii).
In primul rand, tulburarea linistii. Noaptea... muzica la maxim, iar daca vorbeam cu el imi spunea sa ma mut la bloc daca nu-mi convine. In fine, dupa vreo trei reclamatii (la ultima amenintandu-ma cu moartea) s-a calmat cu acest capitol. Problema este ca a devenit reclacitrant, iar de cand am fost amenintat mi-am propus si eu sa nu-i mai tolerez nimic. Si atunci am inceput sa observ:
- gardul nu corespunde cu amplasamentul din cadastru (in loc sa fie linie dreapta, arata ca o sinusoida), este intrat cu vreo 40 de cm la mine;
- si-a facut din beton o fosa pentru captarea dejectiilor de la animale la 30-40 cm de gardul meu, cand ploua sau creste mai multe animale se revarsa pe proprietatea mea. de doi ani ii tot spun si ma tot duce cu vorba;
- apele pluviale de la magazie se curgeau pe proprietatea mea ( burlanul scos la mine cu vreo 30 cm).
- magazie este folosita... pentru a sari gardul pe proprietatea mea! l-am prins de vreo 2 ori, mai dupa vreo gaina sarita la mine, mai dupa niste iarba sau sare la mine, apoi la un alt vecin si-i culege acestuia fructele!
- si-a mai gacut un garaj in 2013, la doar 35-40 cm de gardul cu mine. zapada de pe acesta cade pe proprietatea mea (am zis ca este gradina si nu ma deranjeaza).
Am zis sa fiu vecin bun, sa-mi vad de treaba mea si sa nu stau sa ma uit ce face la el in curte. Numai ca acum am observat ca mi se "urca in cap", la propiu. Pentru toate cele 3 constructii nu are nicio autorizatie de construire.
In martie fac o sesizare la Primarie... si surpriza! Nu s-a rezolvat decat mutarea burlanului si din acoperis a taiat putin, dar in continuare acesta este la mine (sustinandu-se pe baba de gard). Ba mai mult cel de urbanism a inceput sa ma intrebe de autorizatiile mele, pentru constructiile care le am!!! Pe vecin, nu?!
Intre timp mai apare o problema, a rezemat de gardul cu mine vreo 2-3 tone de moluz/pietris, intr-o gramada cam pana la jumatatea gardului, iar acesta a inceput sa cedeze (latii de la mijloc si de sus s-au crapat si s-au desprins de babe si vreo 2-3 uluci s-au desprins de lati), in maxim 2 luni se darama.
Am zis sa iau pozitie si lucrurile stau in felul urmator:
- m-am documentat si stiu ca a fost incalcata legea 50/1991 (asa zisa lege a constructiilor), toate constructiile lui nu au autorizatie.
- s-a incalcat si articolele 612 si 614 din Cod Civil, privitor la distanta minima fata de hotar si scurgerea apelor pluviale;
- la partea cu moluzul care distruge gardul, acesta nu cunoaste art. 606 din Cod Civil, spune ca ulucile sunt puse de el, iar politistul rural... nu cunoaste legea si nu considera ca este distrugere (e gardul lui si e la el in curte). Bine tot legat de moluz, nu se incalca art. 612 Cod Civil, privind distanta minima pana la hotar?
In momentul de fata: cel de la urbanism este pe mana cu vecinul si incearca fel de fel de manevre ca sa ma faca sa renunt la sesizari. Mi-a spus chiar sa-mi fac un alt gard. Deci, clar, prin Primaria Comunei nu rezolv nimic. Raspunsurile la sesizari imi vin fix dupa 30 de zile si nu au decat 2 randuri. Clar bataie de joc!
In acest moment, trebuie sa-mi iasa "Autorizatia de construire si modificare a gardului"... pentru a face un gard mai inalt si care sa nu poate fi sarit, dar si pentru a face o bordura mai inalte in zona unde se revarsa dejectiile animalelor din fosa lui. Nu mai spus ca exista si HCL cu privire la interzicerea scurgerii dejectiilor de pe un fond de proprietate pe altul. Amenda 500 de lei!, dar cei din Primarie se fac ca nu stiu de ea!!!
Ce pot sa fac mai departe, cui sa ma adresez???
Mai sunt Institutii care pot sa-mi faca dreptate sau merg in Instanta?
Scuze pentru textul lung (dar am considerat ca este mai bine sa prezint situatia reala, actuala). Multumesc.