Buna ziua . Am o intrebare va rog. M-am despartit de sotia mea cu ani in urma, plecand sa traiesc in strainatate. Ea a continuat sa traiasca in tara si n-a divortat. Cu doi ani in urma a decedat. A lasat un testament in care declara mincinos ca este divortata, lasand mostenire nepoatei sale de frate toate bunurile mobile si imobile, instituind-o legatara universala. Testamentul a fost autetinficat de notar. Vreau sa stiu daca acest testament este legal si valabil si poate fi luat in considerare sau este lipsit de orice valoare. Ce trebuie de facut sa fie caduc? Pe de alta parte, pana in prezent n-am intreprins nimic privind dezbaterea succesorala. Trebuie absolut o dezbatere succesorala ? Fara aceasta dezbatere, sotul nu este de drept mostenitor? Doresc sa stiu daca exista un termen legal privind aceasta procedura. Ce se intampla daca nu intreprind nimic? Cu privire la mostenire, nevroind sa stiu nimic de ce avea in casa sau economii financiare, iau in considerare o mica garsoniera si indeosebi trei hectare de pamant agricol. In legatura cu acest pamant decurge un alt subiect si a doua intrebare :
Subiect : Pamant incalcat ilegal si exploatat fraudulos de o individa
Vreau sa stiu cum poate fi impiedicata faradelegea si o nemernica sa fie trasa la raspundere pentru frauda ce continua s-o comita . Aceasta este a doua intrebare, va rog. Dupa perioada comunista cand se inapoiau la oameni pamanturile colectivizate, o individă a declarat la primărie ca moștenitoarea pamantului mamei mele, care era moartă, este soția mea, ocultându-ma pe mine. Cu toate acestea, pamantul devenea proprietatea amandurora, fiind casatorit legal cu sotia mea. Netraind impreuna, ea a beneficiat de roadele acestui pamant. Cum nu se putea ocupa de el, fiind la sute de kilometri departare, individa care a declarat-o mostenitoare, s-a oferit sa-l administreza. Angajata ca atare, individa il arenda anual si era retribuita cu o parte din venit. Eu eram tinut deoparte de toata tarasenia. Fiind despartiti, sotia refuza sa comunice cu mine. Odata moarta, nu mai poate avea aministratoare. Individa n-a fost angajata post-mortem. Intelegerea de altadata este caduca. Individa insa , de la sine putere, considera ca pamantul ii apartine. Continua sa-l exploteze si-si atribuie fraudulos veniturile obtinute. Legal pamantul imi apartine mie, in asteptarea rezolvarii mostenirii. Va rog sa ma indrumati ce solutie exista spre a descurca spinoasa si ticaloasa situatie. Desi pamantul bunicului meu si apoi al mamei mele , este si al meu, constiinta nu ma lasa sa-l stiu stapanit miseleste de o fiinta nemernica. Istoria acestui pamant este tragica. As fi fost omul cel mai fericit daca fosta mea sotie ar fi avut un indemn sacru si cu limba de moarte mi-ar fi comunicat : «Sper ca esti de acord cu mine, daruim pamantul stramosilor tai celui mai sarac om din Romania». Si bineinteles ar fi intocmit actele de rigoare. In asteptarea ambelor raspunsuri, va multumesc cordial.
M. Cerima.