Dovezi exista, diagnosticul e dat de mai multi medici, insa nu din perioada anterioara inceperii serviciului (adica nu inainte de a implini mama 20 ani, pentru ca primul diagnostic l-a primit pe la 35 ani).
As vrea sa stiu daca a mai fost cineva in situatia aceasta si cum s-a rezolvat.
Buna ziua, mama mea are "degenerescenta maculara juvenila". Dupa cum se poate deduce si din denumirea bolii("juvenila"), aceasta e preexistenta calitatii de asigurat. Totodata, boala este considerata congenitala, acest lucru fiind mentionat pe diagnosticul oferit mamei de catre mai multi doctori.
In ciuda acestui fapt, la obtinerea certificatului pentru handicap (grav), am observat ca la "data ivirii handicapului" nu este scris nimic. Am sunat la Directia Generala de Asistenta Sociala si mi s-a spus ca nu e suficient ca boala sa fie congenitala, ci trebuie si un document care sa fie datat inaintea obtinerii calitatii de asigurat. Este corect acest lucru? E revoltator ca o boala congenitala (DEX:CONGENITÁL, -Ă, congenitali, -e, adj. Care există în momentul nașterii; din naștere, înnăscut. – Din fr. congénital. ), a carui denumire cuprinde cuvantul "juvenil" sa nu fie recunoscuta ca preexistenta calitatii de asigurat. Va rog sa ma indrumati in aceasta problema pentru ca mama vrea sa beneficieze de pensia pentru limită de vârstă (art. 58 din legea nr. 263/2010) si aceasta data a ivirii handicapului este singurul detaliu care o impiedica sa ii fie acceptat dosarul. Multumesc frumos!