Buna seara, Referitor la Asociatile de proprieteri am o nelamurire si va rog sa aveti amabilitatea sa ma consiliati pentru a incerca o clarificare. Iata speta la care faceam referire: proprietari, care fac parte dintr-o asociatie de proprietari, depun in fondul de reparații al respectivei asociatii bani reprezentand cota parte indiviza pentru reparatia acoperisului blocului. S-a intamplat ca o parte din proprietari sa nu depuna sau sa nu doreasca sa mai participe cu sumele reprezentand cotele lor de participare la cheltuiala pentru reaparatia planificacata. Aastfel, suma stransa la fondul de reparatii nu mai acopera decat in parte valoarea reparatiei. Asociatia intentionaza sa-i actioneze in judecata pe cei care nu au contribuit, pentru a obtine o obligare lor la plata. O parte din cei care si-au platit cota ce le revenea, apreciind ca actiunile in instanta pot dura si 2-3 ani, doresc sa-si retraga banii depusi in contul asociatiei, Insa, asociatia refuza restituire invocand prevederile Legii n.139/2018, justificand ca banii din fondul de reparatii nu pot fi restuiti !!! si treguie utilizati numai pentru reparatii. Va rog sa-mi confirmati sau infirmati daca refuzul asociatiei este justificat dpdv legal si daca se poate si temeiul legal. Multumesc, Cristian
Multumesc ! Este corect si logic ce afirmati Dvs ! Dar de ce legiuitorul a facut aceasta mentiune privind neplata zilelor din vacanta, intr-o HG emisa tocmai pt perioada de "situatie de urgenta"? Cu consideratie.
Speta:
O persoane se afla in situatia zile libere plătite pentru unul dintre părinți, conform HOTĂRÂRII nr. 217 din 18 martie 2020, pentru aplicarea prevederilor Legii nr. 19/2020.
Dar, se apropie perioada vacanței de primăvară: 4 – 21 aprilie 2020, stabilita prin Ordinul ministrului Educației Naționale nr. 3191/2019 din 20 februarie 2019, privind structura anului școlar 2019-2020.
In conditiile in care, conform art.1, din HOTĂRÂRII nr. 217, se stabilesc ca zile libere plătite sunt "doar zilele lucrătoare până la încetarea situației de urgență decretată, cu excepția zilelor lucrătoare din perioada vacanțelor școlare"
Intrebare:
Persoanele aflate in aceasta situatie, pentru perioada vacantei de primavara, sunt obligate sa faca cerere de concediu fara plata, sau automat nu li se platesc aceste zile si atat.
In plus, dupa cat cunosc eu, concediu fara plata se poate solicita/acorda numai daca ai efectual concediul de odihna; daca nu l-ai efectuat se face cerere de CO ?
In procesul de deducere a cheltuielilor cu combustibilul la PFA, care detine in patrimoniu utilaje care functioneaza pe baza de combustibil (motorina) si care sunt utilizate pentru inchirierea catre alte persoane fizice /juridice - aceste cheltuieli sunt justificate cu documente financiar-contabile (exemplu: factura fiscala, bon fiscal).
intrebare: In cazul folosirii bonului fiscal ca document justificativ, acesta trebuie sa contina obligatoriu si CIF-ul PFA?
Ex: bonul fiscal eliberat de PETROM pentru vanzarea motorinei catre un PFA, trebuie ca contina obligatoriu si CIF, sau acest lucru este valabil numai pentru persoanele juridice ( totodata avand in vedere ca PFA nu este persoana juridica). Va rog sa aveti amabilitatea, ca in cazul unui raspuns sa-mi indicati argumentele legale/temeiul legal.
Va multumesc,
Cristian
Nu am rezolvat nimic intrucat angajatorul nu a eliberat adeverinta pe motiv ca sumele in discutie nu au fost incasate efectiv. Deci, numai o actiune in instanta cred ca este solutia...dar dureaza ...ani si costa bani pe care nu esti sigur ca ii vei recupera!!!
Foştii asiguraţi ai sistemului public de pensii din România, rezidenţi pe teritoriul canadian, pot depune actele dosarului pentru acordare unor drepturi de pensie din România, numai in Canada sau si in Romania. Ma refer la aplicarea prevederilor Acordului în domeniul securităţii sociale între România şi Canada a intrat în vigoare la 1 noiembrie 2011.
Da, dar daca completezi CAP.I si bifezi casuta respectiva, ti se indica sa nu mai completezi CAP.II respectiv 2019. Inteleg ca trebiue depuse 2 declaratii: 1 pt 2018 (rectifivativa) si a 2-a pt 2019 (estimativa).
multumesc! Cunosc f bine procedura de declarare si depunere a declaratiei unice; dar este vorba despre altceva si astept un raspuns calificat de la un consultant fiscal.