avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 615 soluții astăzi
Forum Activitate adela3177

Activitate adela3177

Multumesc!
Multumesc foarte mult pentru raspunsul obiectiv, m-am lamurit si eu.

Mai am o intrebare: daca dobanzile in valoare de 700 lei obtinute din sumele depuse in banci pe numele sotului meu sunt bun comun si se impart la cei doi soti, inseamna ca sotul meu nu a incalcat legea si i se cuvenea de drept indemnizatia de somaj (adica a obtinut pe perioada somajului venituri din dobanzi de 350 lei/luna, mai mici decat ISR in vigoare), atunci cui trebuie sa ne adresam ca sa remediem situatia de a nu mai restitui indemnizatia de somaj considerata de Curtea de Conturi si AJOFM ca fiind necuvenit insusita?
Multumesc!
Multumesc, freeelis, dar raspunsul dvs nu reprezinta nici un raspuns la intrebarile mele. Articolul la care faceti referire descrie modalitati de calcul pentru cei ce au cotizat doar 1 an, dar sotul meu are o vechime in munca (si deci a cotizat) peste 15 ani.
Sotul meu a intrat in somaj la 1 decembrie 2010 pana in 31 iulie 2011 (8 luni), timp in care a incasat o indemnizatie de somaj de cca 750 lei/luna.

Acum 3 zile a primit o notificare din partea AJOFM in care scrie: " Ca urmare a constatarilor Curtii de Conturi figurati in evidenta noastra cu un debit in valoare de X lei, reprezentand indemnizatie de somaj necuvenita, deoarece in anul 2011 ati realizat venituri din activitati autorizate mai mari decat indicatorul social de referinta in vigoare, respectiv 500 lei/luna. Mentionam ca la debit se vor calcula dobanzi si penalitati la data achitarii".

In urma prezentarii la AJOFM i s-a raspuns ca s-au inregistrat pe numele lui venituri din dobanzi (in suma de 700 lei), care au fost mai mari decat indicatorul respectiv, desi cand a depus actele pt obtinerea indemnizatiei de somaj au fost toate in regula.

Intrebari:
1. cand s-a introdus indicatorul social de referinta ca punct de reper in calculul indemnizatiei de somaj (pt ca initial scria in lege ca veniturile obtinute in somaj sa nu fie mai mari decat indemnizatia de somaj)?
2. dobanzile sunt bunuri comune in cadrul familiei si atunci nu ar fi trebuit sa se calculeze veniturile sotului meu ca fiind 700 lei/2, adica 350 lei? Astfel noi nu mai intram in contradictie cu legea si nu mai trebuie sa restituim nimic.
3. i s-a cerut sa plateasca si dobanzi si penalitati ca si cand ar fi intarziat o plata. Dar daca acum i s-a solicitat plata, de ce trebuie platite si dobanzile?
4. cine trebuie tras la raspundere pentru faptul ca nu s-a sesizat pana acum nici o greseala?
5. CINE A GRESIT SI UNDE? TREBUIE SA PLATIM SUMA CARE SE RIDICA LA APROX 8.000 LEI?
Multumesc!