Buna seara.
In anul 2012 am plecat in germania printr-o cunostinta. Aceasta femeie aduce oameni in germania si primeac un loc de munca, dupa ce persoanele achita un comision. Femeia a foat foarte ok in primul an. Am lucrat, am primit banii. Aveam un contract de angajare pe o firma din Romania si lucram detasat in Germania, banii fiind platiti ca diurna. Ea. Ne-a trimis sa lucram la fiul ei. Dupa cum spuneam in primul an am primit banii, a fost ok. Din 2013 au aparut niste probleme la firma si primeam banii din ce in ce mai greu. La un momendat s-au adunat peate 8000 euro. In germania imi facusem un gewerbe(PFA). De fapt fiul doamnei imi facuse, spunand ca asa trebuie facut. In feb 2014 vazand ca nu mai pot recupera banii am contactat un avocat, iar avocatul i-a trimis o somatie ca pana pe data de 20 feb 2014 sa plateasca suma datorata. Am primit de la el doar 1000 euro si a zis ca o sa primesc si restul banilor. Dupa 29 feb a inceput proceaul si ne-am lungit pana anul trecut in iulie. In acest dosar fiind 4 persoane pagubite, iar dauna totala 25000 euro. In ultima hotarare scrie ca persoana respectiva trebuie sa ne plateasca banii, dar cand o sa aiba bani, el fiind faliment pe firma care a avut-o. El acum lucreaza pe firma fratelui sau. In germania stam in acelasi sat. Ne intalnim aproape zilnic si mor de ciuda cand vad ce masini are si noi nu am primit banii de atata timp.
Daca am avut contract in romania cu firma mamei lui, pot face o plangere penala pentru inselaciune sau cv? Nu stiu, ar putea fi cercetata pentru o infractiune anume? Hotararea pe care o am de la trib din Hannover poate fi pusa in aplicare si in Romania?
Buna seara... in anul 2011 m-am inscris la o firma de plasare a fortei de munca, iar ulterior am semnat un contract de angajare cu firma respectiva...am plecat in germania, dar dupa o luna jumatate acest contract a fost inchis de firma angajatoare si redeschis dupa aproximativ 3 luni, iar a doua oara contractul a fost inchis dupa 10 luni...tin sa precizez ca am semnat contractul o singura data... dupa ce am ajuns in germania am stat aproximativ 3 luni fara sa lucrez, dar pers respectia imi platea chiria siimi dadea bani de mancare...in tot acest timp am vrut sa ma intorc in romania, dar angajatorul(administrator firma de plasare a fortei de munca) imi cerea sa ii restitui banii pe care ii cheltuise pt mine(chrie si mancare)... dupa aceste 3 luni, la presiunea mea si a mai mutor persoane, in aceeasi situatie ca si mine, ne-a angajat la diferite firme din Germania, iar 4 persoane au plecat fara sa mai vb cu ea.... pe mine si inca o persoana ne-a trimis sa lucram pt fiul ei, acesta avand o firma de constructii... acesta ne-a dus la o primarie din germania pt a ne lua in spatiu si ulterior ne=a facut niste acte pentru pfa...noi nestiind limba noi nu am stiut ce semnam...am lucrat o perioada de 1 an timp in care am fost platiti cu 800 euro, urmand ca din 2013 sa lucram pe o suma dubla... doar ca in 2013 facusem un acord ca din acei 1600 euro ne platea chiria in germania(200euro) si inca300 euro pt mancare si alte nevoi, iar restul sumei sa fie virati intr-un cont din romania...el ne aducea niste extrase facute de el acasa, iar cand am aj in romania am avut neplacuta surpriza ca constatam ca aveam conturile goale...in acel moment l-am contactat iar el a spus ca imediat dupa perioada concediului vomreveni in germania si ne vom primi drepturile salariale...ne0am intorsin germania in ianuarie 2014, nu am primit banii, cum urma sa se intample, drept pt care ne-am adresat unui avocat...acest proces a durat din feb 2014 pana in iulie 2015...noi in tot acest timp ne-am angajat la o alta firma din germania...el si-a declarat firma insolventa, iar acum spune ca nu mai arenimic este faliment...intrebarea mea este urmatoarea: daca am o hotarare de la tribunal din germania, in care este specificat faptul ca el treb sa imi plateasca suma de 8200 euro + 100 euro pt fiecare luna cu care intarzie pleta, il mai pot actiona in just si in romania? pe cine pot actiona, firma de recrutare si plasare a fortei de munca sau pe fiul ei cu care am lucrat in germania? ii pot actiona numai in civil, privind litigii munca sau ii pot actiona si in penal, pentru inselaciune?