din pacate nu am clauza speciala in contract :-( Problema pentru mine este de ordin moral vis- a-vis de patron. Acestui salariat i-a fost marita leafa la inceputul anului cu 300 de euro net tocmai ca sa nu fie "ispitit" sa lucreze pentru altii in timpul programului. Acum are 1200 euro net.... Deci sa inteleg ca legea muncii permite unui salariat sa isi deschida firma proprie cu aceelasi CAEN ca si cea unde lucreaza si sa devina patron... Daca descopar in calculatorul lui proiecte care nu apartin firmei noastre, pot sa il dau afara ? Pot sa dovedesc ca proiectele lui personale au fost facute in timpul orelor platite de firma mea ? Ce pot sa fac in cazul de fata? Ce masuri pot fi luate? Pot sa-i diminuez salariul pe motiv de scaderea productiei etc sau pe motiv de nerespectarea termenelor, etc etc ... Nu-mi vine sa cred, aici la noi nu se poate face asa ceva, ar fi ilegal :-(
Buna ziua.
Am un salariat cu contract de munca de 8 ore pe zi/5zile pe sapt.(program de lucru 9-18 cu pauza cu tot)intr-un birou de proiectare, cod caen 7112. Salariatul si-a facut statut de PFA cu aceeasi activitate ca si societatea la care lucreaza fara instiintarea conducerii. Motivul ca face alte proiecte in afara orelor de servici. Se poate aplica cauza de nonconcurenta sau de noialitate ? de unde stiu eu ca nu lucreaza si ptr altii in timpul programului de lucru pe care eu il platesc? Este vre-un articol in codul muncii care interzice ca salariatul sa desfasoare si sa aibe in paralel aceesi activitate concurenta cu cea de salariat ? Poate fi sactionat daca nu a anuntat pe nimeni ca si-a facut pfa ptr alte lucrari din exterior ? In Franta salariatii nu au voie sa devina autointreprenori daca desfasoara aceeasi activitate cu cea a societatii unde lucreaza cu norma intreaga. Poate cineva sa ma lamureasca. Azi am descoperit cu stupoare ca unul din salariati lucreaza "acasa" ptr altii ca pfa, iar patronii nu sunt in birou ca sa verifice ce fac salariatii, noi am mers pe incredere.
multumesc anticipat