Rezumat: Am primit în decursul a 2 ani jumătate în jur de 3000-4000$, însă nu am nici 17 ani în momentul actual. Banii au fost primiți din vânzare de jocuri online, pe numele meu sau al fratelui meu major, într-un cont PayPal. Nu m-am gândit că ar fi nevoie să declar ceva, iar acum îmi este frică să nu risc privarea de libertate a fratelui meu din cauza naivității mele. Ce penalități risc? Pentru suma de 4000$, cât ar trebui să plătesc?
Bună ziua! Permteți-mi să încep prin a-mi exprima aprecierea pe care o am față de dumneavoastră pentru dedicația pe care o arătați în răspunderea acestor întrebări. Sper să mă puteți ajuta în rezolvarea unei probleme care a prezentat numeroase nopți nedormite, și, în viitor, cu oferirea de sfaturi în legătură cu veniturile pe care le obțin.
Mă numesc Teodor Stan, domiciliat în București, iar în ultimii doi ani și jumătate am întreprins activități comerciale în două moduri majore. Din aceste activități nu am beneficiat de sume mari de bani, am strâns în jur de 3000-4000 de dolari, și niciodată nu m-am gândit că ar trebui declarate sumele. Ce au presupus aceste activități?
Fiind pasionat de mediul digital, am descoperit o sursă de venit din cumpărarea și vânzarea de jocuri. Sistemul de distribuție digitală Steam ține numeroase evenimente în tiimpul cărora prețurile jocurilor scad drastic și nu există o limită a câte copii poți cumpăra. Astfel, în timpul acestor reduceri aș cumpăra foarte multe jocuri pe care la terminarea evenimentelor aș începe să le dau la un preț mai mic decât cel de pe Steam, dar mai mare decât cel de la reducere.
Am avut doi cumpărători majori: un italian (din câte am înțeles, plătitor de TVA în țara dumnealui), care mi-a adus aproximativ jumătate din venituri, și un web site de distribuție digitală (Kinguin.net), care mi-a adus cealaltă jumătate din venituri. Cu italianul am cooperat primul an, iar cu Kinguin în al doilea an. Țin să menționez următoarele: Kinguin a cerut verificare a identității prin buletin și o factură a casei. De asemenea, de câte ori am făcut o vânzare, a fost perceput TVA de 24%. TVA-ul este perceput numai pentru țările din UE, în conformitate cu cerințele guvernamentale.
Banii au fost primiți într-un cont PayPal Business, o parte a fost cheltuită online, iar o parte a fost transferată pe card.
Problema: eu anul acesta fac 17 ani. Contul de PayPal este făcut pe numele mamei, dar banii primiți în acest cont au fost fie pe numele meu, fie pe numele fratelui meu, acesta fiind major. Contul pe Kinguin a fost făcut pe numele fratelui meu, iar banii în PayPal au intrat pe numele acestuia. Nu știu ce ar trebui să fac, cum declar aceste venituri? Merg cu fratele meu, nesalariat, fiind la facultate, și le declară ca fiind ale lui? Ce penalități riscă? Îmi este rușine să admit că naivitatea vârstei m-a făcut să nu cercetez în amănunt cele necesare "intrării în legalitate" a activităților întreprinse de mine. Citind articolul dumneavoastră am simtit un fior înghețat în șirea spinării, nu vreau să risc privarea mea de libertate, cu atât mai mult a mamei sau a fratelui meu care nu au avut nimic de a face cu aceste activități. Găsesc oarecum bizar faptul că, desi întreprind aceste activități de mai bine de doi ani, încă nu am primit o citație în legătură cu acestea.
Mai mult ca sigur înțelegeți situația delicată în care mă aflu, și găsindu-vă o persoană gata să ajute o alta în caz de nevoie, v-aș fi profund îndatorat dacă mi-ați putea oferi câteva sfaturi în legătură cu aceste întrebări.
PS: Observ atenționarea scrisă cu roșu. Bănuiesc că îmi pot spune propriul nume, din moment ce este chiar și numele de utilizator.