avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1022 soluții astăzi
Forum Activitate steldav

Activitate steldav

Răspuns la discuția Pod la mansarda
Pai nu cred ca s-a inteles prea bine cum sta treaba cu apartamentul situat la mansarda, cu alte cuvinte, cu apartamentul situat imediat sub acoperisul imobilului.
Sa presupunem ca distanta de la tavanul acestui apartament si pana sub acoperis, din constructie ar fi fost de doar 0,5 sau 1 metru, facut in acest fel deoarece asa a avut chef constructorul, sa nu lase tavanul apartamentului inclinat ci sa il faca drept.
Nu cred ca o alta persoana (proprietar la un etaj inferior) din acel imobil ar fi avut vre-un drept sa dispuna de acel spatiu considerandu-l un pod, indiferent daca ar fi existat un aces printr-un spatiu comun.
Intr-un imobil cu X etaje si mansarda nu exista pod care sa fie proprietate comuna, Chiar daca mansarda a fost construita in acest mod, apartamentul situat la mansarda, pe inaltime, incepe cu podeaua si se termina fix sub acoperis.

In acte proprietate comuna intr-un astfel de imobil sunt doar holul de la intrarea in imobil, casa scarii, acoperisul si toate instalatiile comune.
Prin notiunea de acoperis nu se intelege partea inferioara a acestuia, care este in interiorul apartamentului situat la mansarda, ci partea superioara a acestuia, respectiv invelitoarea si partile ei componente.

Apropo de reparatii ale invelitorii si accesul la aceasta. Prin asa-zisul pod, in acest moment, nu se poate ajunge la invelitoare deoarece nu exista geamuri sau orice alt orificiu care sa permita acest lucru, insa accesul va putea fi posibil daca locatarii de la mansarda isi vor pune geamuri si vor permite intrarea prin apartamentele lor in zonele cu probleme daca prin exterior nu este posibil.

Cineva mai sus scria ca terasa unui imobil este proprietate comuna, asa este, insa la imobilele prevazute cu terasa. La imobilele cu mansarda nu exista terasa la care trebuie sa aiba acces si vecinul de la etajul X, nici eu, proprietar de apartament la mansarda nu am ce cauta in acel spatiu ce se afla situat intre tavanul si acoperisul unui alt apartament situat la mansarda aceluiasi imobil.

Nu inteleg care sunt dezavantajele intre un apartament situat la mansarda si un altul de la etajul X al imobilului. Nu cred ca exista o lege care sa ma oblige sa impart spatiul din masarda, pe inaltime, cu alti proprietari de apartamente din imobil, doar pentru simplul motiv ca mansarda a fost construita in modul descris mai sus. Cine poate argumenta juridic faptul ca mi-asi mari spatiul de locuit in detrimentul acestora, luand ceva ce li s-ar fi cuvenit si lor. Acel ceva nu exista in acte ca fiind un bun detinut in proprietate comuna. Daca dvs, doriti sa va impartiti o camera in doua parti, pe inaltime, nu va impiedica nimeni sa o faceti si nici nu va spune cineva ca v-ati marit spatiu de locuit ce figureaza in acte in detrimentul altor proprietari din imobil care nu au facut acest lucru in apartamentele lor,
Răspuns la discuția Pod la mansarda
conform DEX -MANSÁRDĂ, mansarde, s. f. Încăpere sau ansamblu de încăperi locuibile, așezate imediat sub acoperiș (având tavanul și pereții oblici și neregulați); etaj situat imediat sub acoperișul unei clădiri. – Din fr. mansarde.Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a
sau MANSÁRDĂ ~e f. 1) Încăpere de locuit situată direct sub acoperișul unei case. 2) Etaj aflat sub acoperiș. /<fr. mansarde.Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române

Avand in vedere ca apartamentul se afla la mansarda si nu la etajul x al blocului, logic ar fi ca nimeni (in afara de dvs.) sa nu dispuna de spatiul dintre apartamentul dvs și acoperisul blocului.
Faptul ca din costructie s-a ales o varianta de mansarda cu un spatiu mai mare intre izolatia tavanului apartamentului si si acoperis nu inseamna ca locuinta nu mai este situata la mansarda si toti locatarii de la etajele inferioare pot face ce doresc ei in acel spatiu considerandul pod și spatiu comun.
Consider ca la mansarda trebuie sa aiba acces doar proprietarul care locuieste in apartamentul situat la mansarda, deci teoretic poate sa isi inchida acel spatiui pentru confort si siguranta insa, din punct de vedere juridic lucrurile pot sa stea diferit.

Sunt in aceeasi situatie, am cumparat un apartament la mansarda unui bloc nou si impreuna cu vecini de la acest nivel al blocului vom pune problema inchiderii accesului in așazisul pod, prin casa scarii, de unde se poate intra cu usurinta in locuintele noastre, urmand ca fiecare sa isi faca acces prin apartamentul propriu. La momentul oportun vom studia toate posibilitatie juridice de a face acest lucrufara a fiincurcati de ceilalti proprietari de apartamente de la etajele inferioare.
Acoperisul este un bun comun iar acesta este parte componenta a apartamentul meu (mansarda fiind situata exact sub acoperis). Daca va exista o avarie la acoperis voi depinde de acesti vecini sa il repar si voi astepta mult si bine pana cand ei se vor gandi sa puna bani pentru reparatii. In nici un caz nu pot astepta acordul vecinilor pentru reparatii pentru ca acesta este chiar tavanul apartamentului meu care va avea primul de suferit.