Adriantot a scris:
daca administratorul stinge datoria apartamentului nr. 14 al proprietarului Ionescu, eliberand chitanta pe numele Georgescu (chirias), ori pe numele Ionescu (proprietar), este evident ca datoria ce figureaza pe lista de plata in dreptul acelui apartament se stinge. In consecinta proprietarul nu mai are de indeplinit obligatia pe care o invocati.
Este evident că datoria se stinge. Nu știu dacă e la fel de evident că proprietarul nu mai are obligația - legea n-a dispărut nicăieri și nici nu spune că altcineva decât proprietarul poate îndeplini obligația în nume propriu.
va rog sa observati ca nu prevede ca proprieatrul ar fi obligat sa se prezinte personal la casierie ori la banca si poate sa plateasca si prin intermediari, prin rude, prieteni, chiriasi...
Păi dacă "plătește prin..." înseamnă că tot el plătește, deci chitanța se va elibera pe numele lui, or atunci ajungem la a doua variantă, pentru care eu am pus o întrebare diferită: contractul de închiriere are și valoare de procură pentru chiriaș, împuternicindu-l să facă plăți în numele proprietarului?
Daca dumneavoastra personal ati intampinat greutati, ati avut probleme in aceasta privinta, va rog sa spuneti concret ce s-a intamplat ca sa intelegem si noi problema. Poate asa va putem raspunde mai aplicat.
Sigur că am întâmpinat - aceleași greutăți pe care le au toți chiriașii care pun întrebarea asta: tot felul de administratori căpoși care se cred mai presus de lege refuză cu obstinație să completeze chitanțele pe numele nostru, al plătitorilor reali (și comit prin asta, zic eu, o infracțiune de fals în acte).
În cazul meu, la ora asta am ajuns la un compromis prin care administratorul actual acceptă să completeze pe chitanță și numele meu în paranteză, după al proprietarului. Să zicem că aș putea sta liniștit așa, cel puțin chitanțele astfel completate dovedesc(?) măcar că am avut și eu ceva de-a face(?) cu plățile respective, dar tot nu mă mulțumește 100% să nu știu dacă-i albă sau neagră, dacă eu sunt plătitorul sau sunt doar o paranteză. Și cu siguranță n-am de gând să fac niciun scandal odată ce am compromisul ăsta la dispoziție dacă nu sunt 100% convins că mi se cuvine să fiu trecut imediat după cuvintele "Am primit de la", și nu doar într-o paranteză.