avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 694 soluții astăzi
Forum Activitate EduardRares

Activitate EduardRares

În mod evident, sunt în situaţia în care trebuie să îmi caut argumente şi apărări pe excepţia tardivităţii...
De aceea, cu tot riscul de a părea pisălog sau de a fi pus la punct de cineva (fără nici o intenţie de a supăra pe cineva, însă), vreau să arăt că, din analiza raţionamentului instanţei de judecată din speţa de mai sus, precum şi a textului de lege de procedură, am observat că, totuşi, legiuitorul a arătat că TERMENUL (acesta este cuvântul folosit) se prelungeşte cu prima zi lucrătoare care urmează, astfel încât se apreciază că aceasta devine ultima "zi liberă". Or, cum aceasta, prin voinţa aceluiaşi legiuitor, nu se ia în calcul, fiind ziua în care termenul s-a împlinit, ar rezulta că ziua în care trebuia depusă întâmpinarea (sau efectuat actul) cel mai târziu este cea de marţi, 16.02 (ceea ce s-a şi întâmplat în fapt).
S-a înşelat instanţa în argumentaţia ei – şi eu, implicit, achiesând la acest punct de vedere?!?
:stunned:
Vă mulţumesc frumos.
Nu vreau să par nici greu de cap şi nici să stârnesc polemici/supărări... Trebuie, însă, să redau mai jos decizia cu pricina, care m-a "(ne-)inspirat":
„Calcularea termenelor procesuale
Secţia civilă a Curţii de apel Bacău
Decizie nr. 46 din 07/03/1996
Cu ocazia soluţionării recursului în contencios administrativ declarat de recurenta-pârâtă Comisia comunală de aplicare a Legii nr. 18/1991 a comunei Puieşti, judeţul Buzău împotriva sentinţei civile nr. 160 din 7 decembrie 1994 pronunţată de Tribunalul Bacău, s-a ridicat de către intimata J.R. excepţia de tardivitate a introducerii recursului, în raport de data când acesta a fost declarat respectiv 17 ianuarie 1995.
Curtea de Apel Bacău a reţinut că potrivit art. 301 cu referire la art. 101 Cod procedură civilă, termenul de recurs este de 15 zile de la comunicarea hotărârii, acesta înţelegându-se pe zile libere, neintrând în calcul nici ziua când a început şi nici ziua când s-a sfârşit termenul.
În speţă, întrucât hotărârea a fost primită de recurentă la data de 30 decembrie 1994, termenul de 15 zile va curge începând cu data de 31 decembrie 1994 şi se va sfârşi în ziua de 14 ianuarie 1995. Întrucât această zi este sâmbătă, care este nelucrătoare, precum şi ziua de 15 ianuarie care este duminică, a cincisprezecea zi de declarare a recursului se prelungeşte potrivit art. 101 alin. ultim Cod procedură civilă până în ziua de luni 16 ianuarie 1995.
Având în vedere că ultima zi nu se ia în calcul, potrivit art. 101 alin. 1 Cod procedură civilă, rezultă că data până la care se putea declara în termen recurs era ziua de 17 ianuarie 1995, astfel încât se constată că acesta a fost introdus în termen şi nu este tardiv cum a susţinut intimata reclamantă J.R.
Nu poate fi primită susţinerea intimtei că potrivit art. 101 alin. ultim Cod procedură civilă, ultima zi în care se putea declara în termen reursul ar fi fost ziua de 16 ianuarie 1995 motivat de faptul că în text se arată că în situaţia în care „termenul se sfârşeşte într-o zi de sărbătoare legală sau când serviciul este suspendat, acesta se va prelungi până la sfârşitul primei zile de lucru următoare”.
Afirmaţia intimatei ar fi fost întemeiată în situaţia în care textul ar fi spus că „ultima zi de declarare a recursului este prima zi lucrătoare”.
Or, în text, se aratăcă termenul se prelungeşte până la sfârşitul primei zile de lucru, următoare. Deci, în speţa noastră, termenul de 15zile (în alte situaţii poate avea o altă durată: 20 zile, 30 zile, etc.) se prelungeşte până la sfârşitul primei zile de lucru următoare.
Conform art. 101 alin. 1, ziua în care s-a sfârşit termenul, nu se ia în calcul, rezultă că ultima zi în care se putea declara în termen recursul era ziua de marţi, 17 ianuarie 1995, ceea ce s-a şi realizat în fapt.
A interpreta textul de la art. 101 alin. ultim aşa cum a susţinut intimata ar însemna să contravenim art. 101 alin. 1 prin care s-a adoptat de către legiuitor sistemul de calcul al termenului „exclusiv” în sensul că nu se socoteşte la calculul termenului nici ziua când el începe să curgă (dies a qvo) şi nici ziua când el se sfârşeşte (dies ad quem), de aici formula că numărarea se face pe zile libere.
Este adevărat că mai există alte două sisteme de calcul: cel al termenului „inclusiv” în care calculul se face pe zile pline, intrând în calcul atât ziua în care începe să curgă cât şi ziua când el se sfârşeşte şi sistemul intermediar, în care se scade din termen numai ziua în care el începe să curgă dar se socoteşte ziua împlinirii termenului.
Aceste două sisteme nu au fost însuşite, codul din 1948 adoptând sistemul cel mai larg şi mai avantajos pentru părţi, cel al termenului pe zile libere.
Rezultă aşadar că toate termenele procesuale se calculează în sistemul „exclusiv” textul de la art. 101 alin. ultim neputând fi considerat o excepţie de la această regulă.
Acest text ar fi putut constitui o excepţie de la regula generală instituită în art. 101 alin. 1, numai în situaţia în care, aşa cum s-a arătat mai sus formularea lui ar fi fost sub o altă redactare, precizându-se în mod expres că „ultima zi de declarare a recursului este prima zi de lucru următoare”, ceea ce nu este cazul în redactarea pe care o conţine.
În raport de considerentele ce preced, curtea de apel a considerat recursul declarat în termen, soluţionându-l pe fond.”
Am citat exact sursa: „Calcularea termenelor procesuale – Repertoriu de practică judiciară”, [ link extern ]
Care sursă, acum, nu mai este (blogul a fost şters!?!!).


Chiar nu aş vrea să mă trezesc decăzut din dreptul de a mai propune/administra probe...
Eu am socotit inclusiv conform unei decizii găsite pe net (nr. 46 din 07.03.1996 a Curţii de Apel Bacău).
După calculul meu (şi al instanţei respective), 15 februarie ar fi ultima zi liberă din termen, când se împlineşte termenul, şi care nu se ia în calcul, astfel că actul/documentul depus imediat a doua zi credeam că nu se consideră tardiv...
Mă contrariaţi!
Eu nu am putut ajunge, în nici o variantă de calcul, la data depunerii ca fiind 17.02.
Aţi putea explica răspunsul dvs.?
Vă mulţumesc.
Bună ziua,
Am primit de la Judecătorie plicul cu acţiunea pe data de 20 ianuarie (aceeaşi fiind şi data de pe ştampilă), punându-mi-se în vedere să depun întâmpinare în termen de 25 de zile.
Am numărat, începând cu data de 21 ianuarie, când începe să curgă termenul, 25 de zile, a 25-a zi fiind duminică, 14 februarie. Întrucât această zi era nelucrătoare, am înţeles că termenul mi se prelungeşte şi cu ziua de luni, 15 februarie, dată când se împlineşte termenul şi care nu se ia în calcul.
Depunerea întâmpinării, făcută astăzi, 16 februarie, la arhivă, în timpul programului de lucru cu publicul, este OK?
Sau o să am surpriza de a fi ieşit din termen şi de a mi se invoca excepţia tardivităţii depunerii întâmpinării??? #-o
Mulţumesc anticipat pentru răspunsuri şi pentru timpul acordat studierii problemei care mă frământă şi cu care mă confrunt!