Buna ziua,
Am cont de salariu deschis de angajator banca X.
In luna noiembrie aveam un disponibil provenit din drepturile mele salariale. In acea luna a sosit un ordin de poprire de la o primarie, pentru taxe. Banca X a pus hold pe disponibilul existent in cont si de atunci banii stau acolo neutilizati. Am fost sa ma interesez la banca si mi-au spus ca acei bani vor fi varsati in contul primariei cf. ordinului de poprire. Nu s-a petrecut nimic. In luna decembrie 2015 a mai venit un ordin de executare silita de la un BEJ, fara sa existe o decizie judecatoreasca in acest sens, intrucat nu a existat nici un proces. Suma revendicata este aberanta, nereala, si deja am initiat procedura de contestare, evident, in instanta. Deja, incepe sa se faca lumina in acest caz, in favoarea mea. Dar asta e o alta poveste.
Am mai fost la banca in cateva randuri pentru a intelege ce se mai intampla cu banii blocati pe cont. Mi s-a explicat ca nu voi avea acces la salariu, atata vreme cat contul este poprit si ca trebuie sa platesc cash la Primarie apoi sa vin cu hartie de acolo la banca X pentru ridicarea popririi. Si vin cu intrebarea: daca mi se va vira in continuare salariul in cont, in conditiile in care banca imi limiteaza total accesul la bani, eu cu ce ma duc sa platesc la primarie ?! Raspuns primit: "va imprumutati" ori "gasiti o solutie".
Intr-un final, a venit si un ultim raspuns intr-o alta conversatie telefonica din care mi s-a spus asa: banii blocati pe cont vor fi utilizati pentru a fi virati proportional cu valoarea creantelor in conturile ambelor institutii ce au dispus executarie silite.
Dar, consultand si eu codul de procedura civila si continuand cu OUG care vorbeste despre ordinea distribuirii sumelor din executarea silita, am inteles asa:
1. ca cele doua popriri nu au aceeasi ordine de preferinta intrucat datoriile la buget primeaza intotdeauna si mai apoi, dupa ce acestea au fost stinse, se trece la celelalte;
2. nu sunt supuse executarii primele trei salarii viitoare pe o perioada de 3 luni, dar eu n-am mai avut acces la nici un leu de pe cont din prima zi a primirii popririi
3. din suma blocata pe cont ar fi trebuit ca banca X sa imi elibereze macar echivalentul a 1/2 din salariiile incasate in cont, nu doar din ultimul salariu...
4. cum executarile silite dispuse de birourile executorilor, fara a exista dovada unei decizii judecatoresti, au fost declarate neconstitutionale si in afara legii, bancile mai au dreptul sa dea curs acestor ordine?
Multumesc.
Ulterior, mi s-a spus ca imi vor elibera 2/3 din salariu, pt ca mai apoi sa imi spuna ca imi vor pune la dispozitie doar jumatate din ultimul salariu incasat in cont. Lucru care s-a intamplat pentru doar o ora, timp in care nu m-a anuntat nimeni cand pot scoate banii (pe card sau cash din vreo agentie). Contul s-a blocat la loc, iar eu am ramas in continuare fara bani.
Ciudat este ca mi-au restrictionat pana si serviciul de internet banking (?!), astfel incat eu nu imi pot nici macar vizualiza contul.