avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 637 soluții astăzi
Forum Activitate craciunescuion

Activitate craciunescuion

Contact EE <contactee.ro@enel.com>
To 'craciunescu_ionel@yahoo.com' Today at 11:52 AM
Stimate domnule Craciunescu Ion,

Va transmitem acest e-mail ca urmare a solicitarii dvs. , inregistrata la compania Enel, cu nr. 156604691/22.03.2016, privind terenul situat in Baile Herculane, Jud. Caras-Severin.

Avand in vedere faptul ca, situatia semnalata apartine zonei de activitate a Enel Distributie Banat S.A., furnizorul a adus la cunostinta acestuia situatia semnalata solicitand verificarea ei.

Din informatiile furnizate de catre operatorul de distributie va comunicam urmatoarele:

1. Referitor la aspectele semnalate, va comunicam faptul ca, se va avea in vederea caracterul expres reglementat legislativ al tuturor activitatilor din sectorul energetic, respectiv, Legea energiei electrice si agazelor natural nr. 123/2007, Legea nr. 318/2003, OUG nr.63/1998, Decretul nr.76/1950 ;

2. Cu privire la stalpii de medie tensiune ce fac parte din Linia electrica aeriana 20 Kv Herculane, mentionam faptul ca acesta face parte dintr-o retea electrica de distributie a energiei electrie de interes public , edificata in anul 1959 si data in folosinta in acelasi an. Avand in vederea aceste aspecte, va comunicam faptul ca , potrivit dispozitiilor art.44, alin.(4) din Legea nr.123/2012: “Terenurile pe care se situeaza reteiele electrice de distributie existente ia intrarea in vigoare a prezentei legi sunt si raman in proprietatea publica a statului.". Prin urmare, terenul aferent stalpilor in discutie, fiind in proprietatea publica a statului este inalienabil. Din modul de redactare a acestor dispozitii legale rezulta faptul ca ele au un caracter imperativ, ele calificand regimul juridic al terenului pe care se afla retelere de distributie a energiei electrice, in sensul ca acestea sunt la momentul intrarii in vigoare a legii, si raman, pentru viitor, in proprietatea publica a statului.

3. Prin urmare, chiar daca capacitatea energetica este amplasata pe suprafata de teren care va apartine, acest fapt nu presupune in mod obligatoriu plata unor despagubiri. Raportat la legislatia incidenta sectorului energetic, terenul aferent capacitatilor energetice ce fac obiectul spetei este grevat de dreptul de uz si servitute in favoarea subscrisei. Astfel, conform art. 12 alin. (2) şi (3) din Legea nr. 123/2012 subscrisa exercita, pe toata durata de functionare a capacitatii energetice, asupra terenunior si bunurilor proprietate publica sau privata a altor persoane fizice ori juridice dreptul de uz, dreptul de servitute de trecere subterana, de suprafata sau aeriana, dreptul de a obtine restrangerea sau incetarea unor activitati care ar putea pune in pericol persoane si bunuri, dreptul de acces la utilitatile publice, drepturi care au ca obiect utilitatea publica.

4. Potrivit dispozitiilor art. 12 alin. (3) din Legea nr.123/2012, drepturile de uz si servitute asupra terenurilor ocupate de capacitatile energetice, au ca obiect utilitatea publica, au caracter legal, iar continutui acestora este prevazut la art. 14 si se exercita fara inscriere in Cartea Funciara pe toata durata existentei capacitatii energetice sau, temporar, cu ocazia retehnologizarii unei capacitati in functiune, reparatiei, reviziei, lucrarilor de interventie in caz de avarie. Drepturile de uz si servitute, prevazute in aliniatele (5) si (6) ale art. 12 din Legea nr.123/2012, asupra terenurilor proprietate privata ocupate de capacitatile energetice ce vor fi edificate dupa aparitia leqii, vor putea fi exercitate in baza unor conventii - cadru incheiate cu proprietarii terenurilor, conventii care vor prevedea conditiile in care se vor exercita aceste drepturi, referitoare la durata, continut, limite, cuantum despagubiri, etc.... Textul de lege mentionat, se refera la capacitatile energetice ce se vor realiza dupa intrarea in vigoare a leqii. In acest sens, mentinam faptul ca pe terenul dvs. este amplasata o capacitate energetica edificata in anul 1959, adica cu mult timp inainte de aparitia legii.

5. Mutarea stalpului din amplasamentul existent, determina o modificare a acestuia, precum si a caracteristicilor energetice initiale din reteaua de distributie

6. In cazul In care se doreste mutarea elementului de retea mentionat, Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr.123/2012, reglementează această problemă la art. 44, astfel:

Þ Art. 44, alin. (7): „Cheltuielile pentru modificarea instalaţiilor de distribuţie a energiei electrice, ca urmare a racordării de noi utilizatori sau a schimbării caracteristicilor energetice iniţiale ale utilizatorilor existenţi, inclusiv pentru eliberarea unor amplasamente, sunt suportate conform reglementărilor emise de autoritatea competentă, în baza unor criterii obiective";
Þ Art. 44, alin. (9): „Pănă la data intrării în vigoare a reglementărilor emise de autoritatea competentă, suportarea cheltuielilor de modificare a instalaţiilor se află în sarcina celui care a generat modificarea"
7. Demersurile procedurale legale necesare realizării lucrării, sunt următoarele:

Ø Comandarea de catre solicitant a unui studiu de solutie (SS) pentru eliberarea amplasamentului de elementele de retea, la o societate atestata ANRE. Cheltuielile aferente elaborarii studiului de solutie sunt suportate de solicitant;
Ø Elaborarea studiului de solutie de catre o societate atestata ANRE, care va obtine avizul Comisiei Tehnico—Economice (CTE) a Enel Distributie Banat si in baza caruia va preda solicitantului proiectul, contravaloarea lucrarilor aferente si avizul CTE;
Ø Depunerea la Enel Energie SA a unei cereri pentru incheierea contractului de eliberare a amplasamentului, la care se anexeaza studiul de solutie intocmit;
Ø Incheierea la sediul Enel Distributie Banat a contractului de eliberare a amplasamentului si emiterea facturii pentru tariful ce reprezinta contravaloarea lucrarii. Totodata, solicitantul va opta pentru modalitatea de executare a lucrarii, respectiv prin licitatie organizata de Enel Distributie Banat sau prin incredintare directa;
Ø Achitarea facturii de catre solicitant si incheierea de catre operatorul de distributie a contractului de executie;
Ø Receptia lucrarii si punerea in functiune .

Avand in vedere aceste aspecte mentionam faptul ca, subscrisa nu se opune, cu privire la eliberarea amplasamentului ocupat de stalpui de joasa tensiune si mutarea acesteia pe un alt amplasament, insa, potrivit dispozitiilor art.44 alin.(7) si (9) din Legea nr.123/2012 (anterior art.41 alin.7 din Legea nr.13/2007), cheItuielile necesare acestei mutari cad in sarcina celui ce a determinat mutarea, in speta dumneavoastra, in cazul in care veti formula o astfel de solicitare. Motivul pentru care legiuitorul a stabilit astfel, este acela de a nu impovara consumatorii cu cresteri repetate a tarifului la energia electrica, stiut fiind ca orice cheltuiala in legatura cu capacitatile energetice se reflecta in pretul acesteia, pret care are repercursiuni asupra intregii economii.
Prin urmare, in acord cu Legea nr.123/2012, H.G. nr.135/2011) care reglementeaza in mod expres conditiile si situatia in care se pot acorda despagubiri pentru exercitarea drepturilor mai sus amintite va comuniam faptul ca ne aflam in imposibilitatea de a raspunde favorabil solicitarii dvs. de solicitare a despagubirolor, intrucat nu va afiati intr-o astfel de situatie.Singurele pretentii pecuniare ce s-ar putea pretinde constau in sume cu titlu de despagubire, iar despagubirea poate fi acordata doar in situatia in care este dovedita existenta prejudiciului cu toate elementele sale si numai in conditiiie stabilite de Legea nr. 123/2012, anume: cand operatorul de distributie intervine pe proprietatea privata cu ocazia avariilor, retehnologizarii, modernizarii sau eventualelor reparatii, ocazie cu care, se aduc stricaciuni fructelor naturale sau civile, precum si in conditiile stabilite de HG nr. 135/2011.
Pentru informatii suplimentare va puteti adresa direct operatorului de distributie la adresa de e-mail reclamatii.distributie.banat@enel.com .
In speranta ca raspunsul aclarificat aspectele semnalate, va multumim pentru intelegere.


Cu stima,

Echipa Enel Energie
Contact online MyEnel
Info Enel 0800.070809
Clients:Enel:Design:Artworks:04 Email Signature:logos png:Enel_Logo_Primary_RGB.png

Factura Enel, pe intelesul tuturor! De acum poti afla toate detaliile despre factura ta Enel aici.
[ link extern ]
[ link extern ]





_____________________________________________________________
Acest e-mail este confidential si poate contine informatii privilegiate proprietatea companiilor din Grupul Enel Romania. Daca ati primit acest e-mail dintr-o eroare, prin acest mesaj luati la cunostinta despre statutul sau. Va rugam sa ne anuntati imediat printr-un raspuns la e-mail si apoi stergeti-l din sistemul dumneavoastra. Va rugam sa nu-l copiati sau sa-l utilizati in alte scopuri, sau sa divulgati continutul acestuia altor persoane, cu exceptia cazului in care sunteti autorizat de companiile din Grupul Enel Romania. Orice utilizare abuziva ar putea fi o incalcare a confidentialitatii.

This e-mail is confidential and may well also contain privileged information property of Enel Romania’s Group Companies. If you have received it in error, you are on notice of its status. Please notify us immediately by reply e-mail and then delete this message from your system. Please do not copy it or use it for any purposes, or disclose its contents to any other person, unless authorised by Enel Romania’s Group Companies. Any misuse could be a breach of confidence..
Reply, Reply All or Forward | More
Click to Reply, Reply All or Forward
Send

daca puteti sa gasiti temeiul legal la acest raspuns prin care enel refuza sa acepte atit taxa cit si mutarea retelei de pe trenul meu .

Discover something new.