avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 435 soluții astăzi
Forum Activitate stef11111

Activitate stef11111

Răspuns la discuția iesire din indiviziune
Ma gandeam daca se poate aplica art. 930 din noul cod civil care vorbeste de o perioada de 10 ani
Art. 930
Uzucapiunea extratabulară
(1) Dreptul de proprietate asupra unui imobil şi dezmembrămintele sale pot fi înscrise în cartea funciară, în temeiul uzucapiunii, în folosul celui care l-a posedat timp de 10 ani, dacă:
a) proprietarul înscris în cartea funciară a decedat ori, după caz, şi-a încetat existenţa;
b) a fost înscrisă în cartea funciară declaraţia de renunţare la proprietate;
c) imobilul nu era înscris în nicio carte funciară.
(2) În toate cazurile, uzucapantul poate dobândi dreptul numai dacă şi-a înregistrat cererea de înscriere în cartea funciară înainte ca o terţă persoană să îşi fi înregistrat propria cerere de înscriere a dreptului în folosul său, pe baza unei cauze legitime, în cursul sau chiar după împlinirea termenului de uzucapiune.
Oricum ar fi, Multumesc mult pentru raspuns !
Buna ziua !
In anul 2006 am mostenit de la bunica mea o casa si teren curte.Bunica mostenise la randul sau aceasta proprietate de la o sora. In timpul vietii, sora bunicii a facut in anul 1992 un act de vanzare cumparare pentru 1/3 din proprietatea pe care o avea, respectiv o casa compusa din 3 camere si curte 274 mp. Cumparatorul si-a insusit una din camere ( pe cea mai mare, in suprafata de 60 mp ) dar altceva din gospodarie nu l-a interesat nici cat timp a trait sora bunicii, nici dupa decesul acesteia in 2006 si nici chiar mai tarziu, dupa decesul bunicii mele.Dupa decesul surorii, bunica a facut succesiunea, in urma careia a cules 2/3 din casa (2 camere in suprafata de 84 mp ) si curte in suprafata de 274mp. De camera cumparatorului nu s-a atins. Dupa decesul bunicii am dezbatut succesiune si am cules bunurile pe care le culesese si bunica de la sora ei( 2/3 casa si curte 274 mp). Am intocmit de asemenea titlu de proprietate pe aceleasi bunuri si am facut intabularea in cartea funciara.
In anul 2009 am construit pe terenul respectiv o spalatorie. Dupa construirea acesteia,cumparatorul mi-a facut process la judecatoria Corabia prin care a prezentat actul de vanzare cumparare si a cerut granituire intrucat constatase ca potrivit acelui act curtea impartita ar fi fost de 840 mp. In fapt actul continea o eroare materiala.
A inceput un process lung si anevoios in care, sfatuit de avocatul meu am cerut iesirea din indiviziune. Casa mai are si o pivnita situata sub camera detinuta de cumparator, de aceleasi dimensiuni cu camera acestuia. Aceasta pivnita nu a fost folosita nici de mine, nici de familia mea si nu este folosita nici in present.In schimb, cumparatorul detine in aceasta pivnita conducta de apa si pe cea de canalizare si vrea sa mentina acesta situatie si dupa iesirea din indiviziune. Pentru accesul in pivnita si-a facut un chepeng dar l-a astupat mai tarziu preferand ca pentru eventuale defectiuni sa intre prin intrarea din curte a pivnitei. Numai ca el nu doreste sa intre in posesia pivnitei si nici a terenului de sub camera lui,fiind interesat doar sa obtina teren din curte cu orice prêt.Pentru ca el sa primeasaca 111 mp teren in curte,eu primesc pivnita si terenul de sub aceasta si va trebui sa daram constructiile care imi apartin exclusiv. S-au dispus 5 expertize si toate au repartizat in lotul meu pivnita si terenul aferent si sulta pentru cei 13 mp de constructie care sunt ocupati de camera comparatorului .Singura expertiza platita de noi de un expert parte nu este luata in considerare pe motiv ca ar fi partinitoare.
Nu ma intereseaza sa iau bunul nimanui, dar ma consider nedreptatit. Daca i se cuvine teren din curte, inteleg sa platesc sulta asa cum plateste si cumparatorul pentru partea de casa ocupata de el in plus. Dar sa fiu nevoit sa demolez investitiile mele nu mi se pare drept. In ce priveste pivnita mi se pare correct sa o primeasca tot cumparatorul pentru ca o foloseste si pentru ca se afla sub casa lui. Pivnita nu se poate asimila dupa parerea mea cu situatiile de la bloc intrucat ea este o anexa, motiv pentru care nu mi se pare corect si nici drept sa ai casa intr-o parte si anexa sub casa altuia. In plus, repartizarea pivnitei in lotul cumparatorului ar rezolva atat problema terenului de sub camera acestuia cat si iesirea deplina din indiviziune. I-am oferit trecere la pivnita prin curte dar refuza orice altceva in locul terenului in natura. Dupa modul cum au decurs expertizele si pentru faptul ca nu s-au facut decat lotizari care sa-l avantajeze pe cumparator am senzatia ca voi avea pierderi nedrepte in urma acestui proces.
Am citit despre uzucapiune si as vrea sa stiu daca as putea sa folosesc uzucapiunea in drept in acest caz pentru partea de casa ocupata de mine si pentru terenul aferent, avand in vedere ca din 1992 pana in 2009 pe comparator nu l-au interesat acestea si ca le-am inscris in cartea funciara.
Va rog sa-mi raspundeti la aceasta intrebare si daca se poate, sa-mi dati un sfat competent despre cum ar trebui sa abordez problemele asa incat sa nu fiu prejudiciat in urma acestei iesiri din indiviziune.
Multumesc !