Va scriu in urmatoarea speta:
- Am primit prin curier o instiintare emisa de Politia Rutiera care spune urmatoarele:
- “In conformitate cu prevederile art. 39 din OUG 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, republicata si aprobata prin Legea nr. 49/2006, va solicitam sa ne comunicati in termen de 5 zile identitatea persoanei care a condus pe drumurile publice din judetul/mun Bucuresti autovehicolul cu numarul de inmatriculare [..] la data de [..], orele [..], si sa ii puneti in vedere sa se prezinte de urgenta la Brigada Rutiera Bucuresti,, adresa: Strada Log. Udriste nr. 9-15, sector 3 conform programului de lucru […] avand asupra sa urmatoarele documente:
o Actul de identitate
o Permisul de conducere
o Certificatul de inmatriculare al auto cu nr XXX
In caz de refuz sau de necomunicare a datelor solicitate se va aplica sanctiunea prevazuta de art. 102 alin 1 pct. 14 din OUG 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, republicata si aprobata prin Legea nr. 49/2006”
- Pe instiintare scrie de asemenea de mana, cu pixul, “102 km/h, si numele strazii din Bucuresti”.
Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1. Termenul de “5 zile” la care se face referire pentru comunicarea identitatii persoanei care a condus autovehicolul se refera la zile calendaristice sau lucratoare?
2. Ce se poate intampla in cazul in care eu, in calitate de proprietar al autovehicolului, nu comunic aceste date?
Din ce inteleg, voi fi amendat in calitate de proprietar al autovehicolului cu o amenda prevazuta in clasa a IVa de de sanctiuni, respectiv cu de la 9 la 20 puncte amenda. Exista alte penalizari suplimentare in afara de amenda respectiva? Exista posibilitatea sa primesc in continuare, pe viitor, alte instiintari similare, pentru aceeasi situatie (care va ramane neclarificata), si in cazul in care in continuare nu comunic datele cerute, sa fiu amendat din nou? Exista deci posibilitatea sa fiu amendat de 2 sau mai multe ori pentru aceeasi fapta (contraventie)?
Exista posibilitatea ca Brigada Rutiera sa suspende permisul de conducere al proprietarului autovehicolului, presupunand ca in continuare proprietarul nu comunica identitatea persoanei care a condus autovehiculul?
Multumesc anticipat!