avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 651 soluții astăzi
Forum Activitate gheionescu

Activitate gheionescu

Am o problema cu incadrarea in munca a fiului meu si de doua luni Universitatea din Oradea nu poate transa situatia. Fiul meu a inaintat si o solicitare catre ITM Oradea (18.04.2016), fara a primi vreun raspuns nici pana in ziua de azi.
​Intre timp, am dat peste urmatorul site:

[ link extern ] /

Care confirma cele sustinute de catre mine, si anume:

„Munca prestată în temeiul unui contract individual de muncă reprezintă vechime în muncă, conform art. 16 alin. 3 din codul muncii. Astfel, totalitatea perioadelor în care o persoană a desfăşurat activităţi pe baza unor contracte de muncă constituie vechime.
Această vechime în muncă se calculează doar în funcţie de perioada în care există contract de muncă şi nu de orele lucrate, deci nu ţine cont de tipul de contract. Spre exemplu, un salariat care a lucrat cu jumătate de normă timp de doi ani va avea aceeaşi perioadă de vechime în muncă precum unul care a lucrat doi ani cu normă întreagă. În acelaşi timp, un angajat cu două contracte de muncă în aceeaşi perioadă (cumul de funcţii), va avea aceeaşi vechime ca şi cei precedenţi.”

Mai mult, conform:
[ link extern ]

„Salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile, potrivit art. 106 din Codul muncii.”
si:
„In ceea ce priveste vechimea in munca, subliniem faptul ca legiuitorul nu a distins intre contractul individual de munca cu norma intreaga si cel cu timp partial, rezultand chiar faptul ca salariatul incadrat cu fractiune de norma se bucura de aceleasi drepturi ca si salariatul incadrat cu norma intreaga.”

„Mai mult decat atat, vechimea in munca se calculeaza nu pe ore, ci in functie de durata contractului (zile, luni, etc.)”, deci nu cum s-a calculat in cazul fiului meu, calcul valabil doar pentru stabilirea platii efective.

Alt link in favoarea noastra:

[ link extern ] /

spune:

„Apreciem asadar ca vechimea in munca este aceeasi si pentru un contract individual de munca cu timp partial de 2, 4, 6 ore si pentru contractul individual de munca cu norma intreaga.

Pentru a calcula vechimea in munca trebuie analizata durata efectiva a contractului individual de munca, respectiv intreaga perioada in care acesta a fost activ, fara suspendari sau alte cauze care intrerup vechimea in munca.”

​Din spusele Directoarei economice a universitatii, ITM-ul nici nu vrea sa auda de asa ceva - adica sa-i recunoasca vechimea in munca in conformitate cu perioadele contractuale ci in functie de nr. de ore lucrate???​
​​Fiul meu, a inceput ​ca titular ​cu vechime in munca 0 si acum continua cu vechime in munca tot 0, dar apare invatamant 3 ani, 2 luni si 11 zile????
Adeverinta de la Scoala Doctorala (UPB) specifica in clar „vecime in munca” pt. perioada 15.10.2011 - 30.10.2014,adica 3 ani si 15 zile - IN MUNCA. Vechimea in munca nu poate fi mai mica decat vechimea in invatamant ​
Cu multumiri anticipate,