Am făcut trei comenzi online de lichide pentru ţigareta electronică din străinătate (două din China şi una din SUA). Săptămâna trecută mi-a sosit avizul acasă prin care eram înştiinţat că trebuie să mă prezit în cel mai scurt timp la poşta vamală unde se află coletul meu. M-am deplasat la oficiul poştal cu pricina, a fost desfăcut coletul în faţa mea, iar când a văzut vameşul (sau comisionarul vamal, cred) că pachetul conţine lichid pentru ţigaretă electronică, mi-a spus că nu îmi poate înmâna coletul întrucât lichidul de ţigaretă electronică este interzis la import şi trebuie confiscat.
Nu a fost confiscat coletul, în schimb mi-a făcut un serviciu şi a pus coletul la retur pentru a-mi putea recupera banii. Asta după ce, în prealabil, va trebui să stea în vamă 30 de zile.
Astăzi mi-au sosit şi celelalte două avize, iar mâine mă voi deplasa din nou la poşta vamală.
După ce am studiat regulamentul în care sunt prevăzute obiectele interzise la import, am constatat că nu este stipulat nimic cu privire la lichidul pentru ţigareta electronică, singurele menţiuni fiind cele cu privire la tutun şi derivaţi ai acestuia.
Capitolul 24 Tutun şi înlocuitori de tutun prelucraţi
Poziţie Cod S.H.
■ Obiecte admise condiţionat
Restricţiile cantitative pentru persoane fizice/ colet
50 de ţigarete sau 25 de ţigări,
10 trabucuri sau
50g tutun de pipă.
Lichidele sunt comandate online prin persoană fizică pentru consum personal.