avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 656 soluții astăzi
Forum Activitate aquaris

Activitate aquaris

Vreun utilizator specialiat poate risca un raspuns?
Buna ziua,

Am o speta destul de complicata. In anul 2006 am fost pus in posesie cu un teren de catre PMB, aceasta emitand o dispozitie de punere in posesie impreuna cu un proces verbal.

Terenul l-am instrainat inca din 2006, acesta vanzandu-se apoi succesiv inca de 2 ori pana in anul 2015.
In anul 2009 PMB descopera ca nu trebuia sa-mi dea terenul in cauza (nici eu nu stiam ca autorul meu instrainase inainte de deposedare aceasta parcela) si porneste o actiune in instanta pentru anularea dispozitiei cu privire la terenul pe care l-am primit si pe care nu il mai am in proprietate. Primaria nu s-a indreptat si catre proprietarii de drept ai terenului ci numai impotriva mea ca prim proprietar. In 2016 prin sentinta definitiva dispozitia este anulata, nulitate absoluta, insa actele subsecvente nu au fost amintit si nici nu au fost parte.

Proprietarul actual se considera evins si voi face cu el rezolutiune (cu toti subsecventii).

Intrebarea mea este daca, in urma intabularii pe numele meu, voi putea cere in noiembrie, uzucapiunea tabulara, facand jonctiunea posesiilor.

Practic autorii mei au fost intabulati in cartea funciara inca din anul 2006 de cand am facut vanzarea. Cei 5 ani se socotesc de la intrarea noului cod civil in vigoare? Sau se vor considera cei 5 ani incepand de cand eu ma reinscriu ca proprietar in urma rezolutiunii? Mentionez ca PMB nu a cerut radierea din cartea funciara a dreptului de proprietate pentru ca nici nu avea cum, proprietar fiind un altul.

Pot solicita instantei sa constate uzucapiunea tabulara, posesia nefiind viciata si fiind neintrerupta?


Nu are sens sa discutam despre faptul ca proprietarul este de buna credinta si ca chiar el ar putea face uzucapiune, revendicare sau mai stiu eu ce. Nu doreste si vrea garantia impotriva evictiunii. E dreptul lui, iar eu sunt obligat sa raspund in fata tuturor.

Intrebarea se refera strict la dreptul meu de a invoca uzucapiunea sau poate chiar sa introduc o actiune in revendicare, avand in vedere ca posesia a fost neintrerupta?

Mai este o chestiune de elucidat. Daca autorul meu a instrainat parcela de teren inainte de confiscarea comunista, PMB poate avea calitate procesuala in acest proces? Acel cumparator nu a facut niciodata cerere pe legea 10, nu a fost inscris la fisc, nu exista mostennitori etc.