avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 927 soluții astăzi
Forum Activitate Marry_C

Activitate Marry_C

Buna seara! La fostul loc de munca mi s-a incheiat contractul pe perioada determinata si, fiind insarcinata, am intrat in somaj si apoi in concediu de crestere copil care se apropie de final. Daca reintru in somaj pentru 3 luni, mai pot beneficia de stimulentul de insertie? Va multumesc!
am inteles ca dupa nastere la iesirea din spital se cere calitatea de asigurat,daca nu se plateste spitalizarea.Eadevarat?
As mai avea cateva nelamuriri.
1.Daca as intra in somaj(pentru a fi asigurata in momentul nasterii) in octombrie2016 si apoi imediat in prenatal,care sunt lunile ce intra in calculul concediului prenatal (iunie-septembrie 2016 fara venit)?
2.Pentru indemnizatie CCC se ia in calcul si prenatalul?

ce solutie ar fi mai buna din toate punctele de vedere :sa intru in somaj sau sa raman cu 6 luni nelucrate,dar e problema cu asigurarea in momentul nasterii?
multumesc anticipat

Va multumesc pentru raspunsuri!
tudorvaleriu a scris:

1. Cele 24 de luni din care se aleg cele 12 luni eligibile sunt ianuarie 2015 - decembrie 2016.

2. - In aceste 24 de luni spuneti ca ati lucrat din ianuarie 2015 pana in mai 2016.
- Asadar aveti indeplinita conditia celor 12 luni in care ati avut venituri din salarii si veti putea beneficia de indemnziatie pentru concediu crestere copil (CCC).

3. Indemnizatia pentru CCC va fi de 85% din media veniturilor nete pe cele 12 luni eligibile (mai 2015 - aprilie 2016).

4. - Daca la data nasterii nu sunteti salariata nu veti mai beneficia de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal).
- In aceasta situatie veti putea beneficia de indemnizatie pentru CCC incepand cu data nasterii copilului daca veti depune actele la Primarie in termen de 60 de zile lucratoare de la data nasterii.

Daca as intra in somaj in perioada iulie - decembrie 2016, cele 12 luni eligibile ar fi decembrie 2015 - decembrie 2016 (cu exceptia lunii iunie fara venit)? Somajul mi se ia in considerare pentru calculul indemnizatiei?
Daca as intra in somaj in perioada iulie - decembrie 2016, cele 12 luni eligibile ar fi decembrie 2015 - decembrie 2016 (cu exceptia lunii iunie fara venit)? Somajul mi se ia in considerare pentru calculul indemnizatiei?
Buna ziua! Sunt insarcinata si urmeaza sa nasc in luna decembrie. La sfarsitul lunii mai, dupa ce angajatorul a aflat de sarcina, mi-a incheiat contractul de munca (perioada determinata), iar eu nu am mai reusit sa ma angajez ulterior. Am lucrat neintrerupt din 2010 pana in luna mai 2016. Conform noii legi, cum mi se calculeaza indemnizatia pentru cresterea copilului, avand in vedere ca in lunile iunie-decembrie nu voi mai lucra? Mi se vor lua in calcul lunile mai 2015-mai 2016 (12 luni lucrate neintrerupt) sau decembrie 2015- decembrie 2016(6 luni lucrate neintrerupt+6 luni fara venit). Va rog sa ma ajutati cu un raspuns!