avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 899 soluții astăzi
Forum Activitate cetateanulZ

Activitate cetateanulZ

A doua intrebare este legata de formatul listei de sustinatori.

Modelul listei de sustinatori, inclus in Anexa 2 a Legii nr. 288/2015, contine toate cerintele legale minime obligatorii pentru a putea fi validata lista respectiva ?! Pun intreabarea asta ciudata pentru ca am observat pe listele de semnaturi ale unui candidat independent (Remus Cernea) si ale unui partid politic (USR) faptul ca este inclusa si o rubrica cu CNP-ul ficarei persoane care semneaza, ori in modelul din Anexa 2 a legii nr. 288/2015, nu exista nicio rubrica cu CNP-ul sustinatorilor. Deci, daca ma voi prezenta cu listele cu sustinatori fara a avea insris si CNP-ul fiecarui semnatar, va fi sau nu validata lista respectiva cu semnaturile de sustinere ?

Sursa Anexa 2 (ultima pagina) : [ link extern ]
Am gasit marea majoritate a raspunsurilor pe siteul Autoritatii Electronice Permanente: roaep.ro

La o citire mai atenta a legii nr. 288/2015 mi-am dat seama ca la alegerile parlamentare organizate anul acesta, s-au eliminat complet colegiile uninominale si se va candida pe circumscriptii electorale, adica, mai siimplu spus, pe judete.

Doar pentru a fi 100% sigur, vreau sa imi confirme cineva daca am inteles bine:

Din Legea nr. 288/2015, ART. 54 aliniatul 3 :
" (3) Candidaţii independenţi trebuie să fie susţinuţi de minimum 1% din numărul total al
alegătorilor înscrişi în Registrul electoral cu adresa de domiciliu sau reşedinţă în circumscripţia respectivă, fără ca numărul acestora să fie mai mic de 1.000 de alegători."

Deci, pentru a putea candida pentru functia de deputat in circumscripția electorală nr. 14, adica in judetul Constanta, in care sunt inscrisi aproximativ 630 000 de alegatori in Registrul electoral, inseamna ca este nevoie de un numar minim de semnaturi echivalent cu 1% din cetatenii cu drept de vot din intregul judet Constanta? Asta ar insemna un minim de aproximativ 6300 de semnaturi care pot fi obtinute de la cetatenii cu domiciliul in oricare localitate din judetul Constanta?
Buna ziua,

De cateva saptamani incerc sa ma documentez pe tema urmatoarelor alegeri parlamentere, dar nu am reusit sa gasesc prea multe informatii. Am accesat pagina 2016bec si, din pacate, nu exista nicio informatie despre alegerile parlamentare, ci doar despre cele locale.

Nu am fost niciodata inscris intr-un partid politic si nici nu intentionez sa fac asta. Voi incerca sa candidez ca independent in Municipiul Constanta pentru un loc in camera deputatilor.
Am citit un articol de lege din care am inteles ca trebuie sa strang minim 1000 de semnaturi (Municipiul Constanta) pentru a-mi putea depune candidatura pentru camera deputatilor.

Am cateva intrebari, daca ma poate lamuri cineva:
1) Pana pe ce data se poate depune cel mai tarziu dosarul pentru candidatura?
2) De cate semnaturi de sustinere am nevoie? 1% din populatia cu drept de vot din Municipiul Constanta , adica aproximaiv 2600 de semnaturi?
3) In afara de semnaturile de sustinere, ce mai trebuie sa contina dosarul (din pacate, nu am gasit absolut nicio informatie despre asta pentru alegerile parlamentare, ci doar pentru cele locale) si ce alte obligatii imi mai revin pentru a-mi putea depune candidatura pentru un post de deputat.
4) Semnaturile de sustinere trebuie stranse doar din colegiul uninominal in care voi candida, sau sunt valabile semnaturile din intregul Municipiu Constanta?
5) Cand se vor definitiva colegiile uninominale? Am reusit sa gasesc informatii doar despre colegiile uninominale din 2012, de la ultimele alegeri parlamentare, dar in urmatoarea legislatura va scadea numarul de deputati si, in consecinta, vor fi si mai putine colegii uninominale. Deci, unde pot gasi informatii despre structura noilor colegii uninominale?
6) Unde pot gasi un model oficial pentru lista cu semnaturi? Pe 2016bec am reusit sa gasesc doar modelul pentru alegerile locale, care nu prea ma ajuta cu nimic.
7) Se va lansa un site special unde vor fi disponibile toate informatiile relevante pentru alegerile parlamentare, asa cum a fost lansat siteul 2016bec pentru alegerile locale? Daca da, cand se va intampla acest lucru?
8) Daca mai aveti alte informatii, stiri sau cunoasteti legile relevante in legatura cu alegerile parlamentare care vor avea loc pe data de 11.12.2016, va rog sa le postati.

Sunt constient ca sansele de reusita sunt foarte mici, dar vreau sa incerc!

Multumesc!