Mai vreau sa va spun ca acest mod de calcul genereaza penalitati foarte mari pe termen scurt... concret in cazul meu, la o medie de 150 de lei timp de 5 luni, penalitatile calculate sunt de cca. 20 de lei. Mie nu mi se pare corect.
Pot totusi solicita sa se afiseze data scadenta pe tabel?
Din ce se afiseaza in tabel, adica data afisarii si data start penalitati (data scadenta lipseste), eu inteleg ca data scadenta e chiar ziua afisarii?! Adica ar fi legal....
Exista vreo solutie in acest caz? Adica ce pot face sa-l lamuresc pe administrator ca nu a respectat cele 50 de zile? El sustine ca afiseaza mai tarziu (in jurul datei de 20 a lunii) pentru ca asa s-a agreat la Adunarea generala si nu poate decala termenul de plata mai departe de termenul de achitare al facturilor la furnizori.
Sunt in situatia in care am cerut asociatiei de proprietari sa-mi explice cum se calculeaza penalitatile de intarziere. Eu consider ca nu sunt in litera legii. Va rog sa ma ajutati.
Exemplu:
In data de 21.04.2016, cu intretinerea platita la zi, imi revine de plata suma de 158,06 lei. Pe tabelul afisat este mentionata data afisarii(21.04) si data penalitati (21.05).
Merg sa platesc abia in 14.06 suma de 150 de lei.
Raman de plata 8.06 lei + 3.84 lei penalitati de intarziere
Penalitatile calculandu-se de la data start penalitati (adica 21.05) pana in ziua dinaintea platii dupa cum urmeaza:
- 158.06 x 0.1% x 24 zile = 3.79
- 8.06 x 0.1% x 6 zile = 0.05
Data scadenta lipseste de pe tabelul afisat si consider ca asociatia nu a respectat cele 30 de zile de gratie prevazute in Art. 49 (1) din legea 230/2007.
Va rog sa-mi spuneti daca este corect sau nu modul de calcul al penalitatilor.
Multumesc anticipat!
Art. 49.
(1) Asociaţia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizări pentru orice sumă cu titlu de restanţă, afişată pe lista de plată. Penalizările nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere şi se vor aplica numai după o perioadă de 30 de zile care depăşeşte termenul stabilit pentru plată, fără ca suma penalizărilor să poată depăşi suma la care s-au aplicat.
(2) Termenul de plată a cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, afişate pe lista lunară de plată, este de maximum 20 de zile calendaristice.
(3) Sumele rezultate din aplicarea penalităţilor de întârziere vor face obiectul fondului de penalităţi al asociaţiei de proprietari şi se vor utiliza numai pentru plata penalizărilor impuse asociaţiei de proprietari de către terţi şi pentru cheltuieli cu reparaţiile asupra proprietăţii comune sau alte cheltuieli de natură administrativă.