avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 811 soluții astăzi
Forum Activitate gabipadure

Activitate gabipadure

Sunt cetatean roman, rezident in Austria din 2005, angajat si asigurat social si medical in Austria. Nu am medic de familie sau card de sanatate in Romania, dar am venituri din arenda si silvicultura in Romania, pentru care mi se retine la sursa impozitul si contributia la sanatate. Daca impozitul si CASS-ul sunt virate la stat de platitorul de venit (respectiv arendasul sau cumparatorul de masa lemnoasa pe picior) prin completarea unor declaratii care nu au posibilitatea sa contina si datele contribuabilului persoana fizica proprietar (neinregistrat din punct de vedere fiscal ca PFA, II sau care nu are firma proprie in Romania) de unde stie fiscul cu cat a contribuit fiecare, cat CASS trebuie sa returneze si unde?
Contractele de arenda au inregistrate la ANAF, iar din 2016 se face retinere la sursa si pentru veniturile din silvicultura. Pana in 2015, acest tip contract se depunea la Admin. financiara iar venitul era impozitat ca "venit din activitati independente", impozitul si CASS-ul fiind calculate dupa aplicarea cotelor forfetare de 25%.
Conform noului cod fiscal 2016, am inteles ca retinerea la sursa a impozitului si CASS-ului pentru vanzarea lemnului pe picior se face pe toata suma deoarece se incadreaza - in acest caz- la "venituri din alte surse!!!" Se mai inregistreaza contractul la Admin. financiara? Ce declaratie trebuie sa depun eu in acest caz?Explicatii: proprietarul de padure, ca persoana fizica, nu este obligat sa tina contabilitate, dar nici nu poate deduce NICI O CHELTUIALA cu proprietatea: impozit, paza si servicii silvice, taxa de peiaj, fond de conservare, intocmire amenajament silvic obligatoriu peste 10 ha, autorizatie de mediu pentru amanajamentul silvic, cadastru la paduri etc, retinandu-i inclusiv impozit pe pagube (din furtul lemnului) si pe investitii (fondul de conservare si regenerare -constituit din 50% contravaloare pagube si din contributii proprii obligatorii) - desi in Codul silvic republicat in 2015 acest fond este definit ca "neimpozabil".
Este surprinzator ca in situatia arendei, desi arendatorul nu are alte cheltuieli cu terenul agricol arendat decat impozitul pe teren, la venitul din arenda, impozitul si CASS-ul se aplica dupa deducerea a 40% cote forfetare!