avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 286 soluții astăzi
Forum Activitate Alin_D

Activitate Alin_D

Prezentarea cazului

Buna ziua
Duminica 9 octombrie 2016 in jurul orei 4 dimineata bunica mea in varsta de 90 de ani se simtea foarte rau, ca urmare mama mea a solicitat serviciul 112, in urma apelului o ambulanta fiind trimisa la domiciliul parintilor mei. Doctorul de pe salvare i-a facut niste calmante si totul parea in regula. La ora 9 cand a intrat mama mea in camera bunicii a constatat ca aceasta decedase. La ora 9 si 10 minute doamna doctor XX in calitate de doctor de familie a fost solicitata sa se deplaseze la domiciliul parintilor mei pentru a constata decesul bunicii. Dansa a refuzat acest lucru si am fost rugati sa sunam la salvare pe motiv ca ea nu lucreaza in week-end si este de datoria celor de la Ambulanta. Am apelat serviciul de Ambulanta, a venit doctorul de garda care a constatat decesul si i-a inmanat mamei mele o hartie cu care am fost rugati sa ne adresam luni medicului de familie pentru eliberarea certificatului constatator de deces, pe baza caruia de la evidenta populatiei se putea scoate certificatul de deces.
Luni dimineata, ne-am prezentat la aceasta doamna doctor, XX, cu hartia celor de la ambulanta care constata decesul si am solicitat acest certificate constatator. Replica dansei a fost seaca: "nu pot sa ve eliberez nici un certificat constatator, eu nu am vazut decedatata, duce-ti-va la cei de la ambulanta sa va elibereze ei certificatul".
La intrebarea "Pai cand v-am solicitat ieri (duminica) nu ne-ati spus ca sa mergem la salvare?" Dansa a replicat "Eu nu lucrez sambata si duminica, nu ma intereseaza, nu este de datoria mea sa ma deplasez in weekend la domiciliu". Vazand ca dansa refuza eliberarea actelor, a trebuit sa mergem la serviciul de ambulanta, sa asteptam acolo, sa vorbim cu directorul spitalului care sa ia legatura cu medicul care a constatat decesul pentru a putea fi completat acel certificat constatator, desi nu este de datoria lor.


Am trimis o scrisoare unui ziar local si a fost prezentat cazul si in media locala.
In urma articolului aparut in ziar, am primit si raspunsul public al dr. XY, in calitate de reprezentant legal al ZZ SRL care a tinut sa ne prezinte si punctul de dansilor de vedere, articol redat integral.
“Buna ziua. Sunt dr. XY , in calitate de reprezentant legal al ZZ.SRL va prezint in prima parte PE SCURT opinia noastra, dar pentru cine doreste si o descriere completa, vom continua cu o expunere PE LARG a concluziilor noastre.
PE SCURT:
Ordinul nr. 1134 din 25/05/2000 al Ministerul Justitiei pentru aprobarea Normelor procedurale privind efectuarea expertizelor, a constatarilor si a altor lucrari medico-legale publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 459 din 19/09/2000.
Afirmatia “a venit doctorul de garda care a constatat decesul si i-a inmanat mamei mele o hartie cu care am fost rugati sa ne adresam luni medicului de familie pentru eliberarea certificatului constatator de deces” gasim in Ordinul nr. 1134 art. 45 alin3 : “Eliberarea certificatului de deces nu se poate face fara examinarea externa a cadavrului de catre medic” in cazul descris, medicul care a constatat decesul a fost medicul de la ambulanta, el efectuand examinarea externa a cadavrului.
A solicita altui medic care nu a efectuat examinarea cadavrului un certificat de deces contravine prevederilor legale. Indrumarea “nu pot sa ve eliberez nici un certificat constatator, eu nu am vazut decedatata, duce-ti-va la cei de la ambulanta sa va elibereze ei certificatul” a fost deci conform normativelor in vigoare.
IN PLUS, DIN CUNOSTINTELE NOASTRE, (recunoastem, incomplete intrucat noi nu cercetam astfel de lucruri) INTRE MEMBRII FAMILIEI SE DESFASOARA UN PROCES CU PRIVIRE LA CASA DECEDATEI (?!)
PE LARG:
Deasemenea precizam ca dr. XX este medic de familie angajat in unitatea noasta, avand un contract de munca si o fisa a postului cu reglementari specifice si in care nu se tine cont de vreun grad de rudenie, astfel ca afirmatia “angajata a clinicii [...] care apartine sotului” nu are nici o relevanta, personalul medical care isi desfasoara activitatea in cabinete avand ca si sarcini de servici respectarea intru totul a prevederilor legale indiferent de statutul sau, respectiv ca si cerinta expresa - modul adecvat de adresare pacientilor .
In ce priveste familia defunctei ne exprimam regretul pentru pierderea pe care au suferit-o si ii asiguram ca vom fi alaturi de ei oricand, in limitele legii.
Afirmatiile d-lui A_D dorim sa le comentam in baza prevederilor legale in vigoare referitoare la manipularea cadravelor umane, a efectuarii expertizelor, constatarilor si a altor lucrari medico-legale, adica Ordinul nr. 1134 din 25/05/2000 al Ministerul Justitiei pentru aprobarea Normelor procedurale privind efectuarea expertizelor, a constatarilor si a altor lucrari medico-legale publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 459 din 19/09/2000, Legea 104/2003 privind manipularea cadavrelor umane si prelevarea organelor si tesuturilor de la cadavre in vederea transplantului republicata 2014 si Norma metodologică de aplicare a Legii nr. 104/2003 privind manipularea cadavrelor umane şi prelevarea organelor şi ţesuturilor de la cadavre în vederea transplantului din 01.04.2004
Astfel, la afirmatia “a venit doctorul de garda care a constatat decesul si i-a inmanat mamei mele o hartie cu care am fost rugati sa ne adresam luni medicului de familie pentru eliberarea certificatului constatator de deces” gasim in Ordinul nr. 1134 art. 45 alin3 : “Eliberarea certificatului de deces nu se poate face fara examinarea externa a cadavrului de catre medic” in cazul descris, medicul care a constatat decesul a fost medicul de la ambulanta, el efectuand examinarea externa a cadavrului.
A solicita altui medic care nu a efectuat examinarea cadavrului un certificat de deces, asa cum sustine d-l A_D “ne-am prezentat la aceasta doamna doctor, XX, cu hartia celor de la ambulanta care constata decesul si am solicitat acest certificat constatator” contravine prevederilor legale. Singura “hartie” care poate constata decesul - am aratat mai sus, nu este cea “de la ambulanta” ci certificatul constatator obtinut cfm legii.
Indrumarea “nu pot sa ve eliberez nici un certificat constatator, eu nu am vazut decedatata, duce-ti-va la cei de la ambulanta sa va elibereze ei certificatul” a fost deci conform normativelor in vigoare.
Afirmatia “sa vorbim cu directorul spitalului care sa ia legatura cu medicul care a constatat decesul pentru a putea fi completat acel certificat constatator, desi nu este de datoria lor” contine cel putin trei puncte de analizat:
1. Ce implicare legala are directorul spitalului in serviciul de ambulanta (?) pentru a facilita eliberarea unui certificat constatator de deces pe care medicul de la ambulanta nu a dorit sa il elibereze de la bun inceput (probabil justifiact - si putin mai jos vom detalia si acest aspect, intrucat inafara medicului legist nici un at medic nu este OBLIGAT sa elibereze certificatul constatator), asadar ce implicare ar putea avea directorul relativ la serviciul de ambulanta, avand in vedere ca sunt institutii diferite, cu manageri separati, cu atributii separate, fara legatura ierarhica directa. Probabil medicul de pe ambulanta nu a considerat oportuna eliberarea certificatului constatator, cel putin nu pe loc, pe buna dreptate: gasim in ordinul nr. 1134 art. 45 alin 2 “Certificatul de deces se elibereaza numai dupa aparitia semnelor de moarte reala si numai dupa trecerea a 24 de ore de la deces”
2. Asteptam cu interes ca “directorul spitalului” (in fapt exista termenul de Manager, Director medical, Director financiar contabil....) sau mai bine conducerea spitalului municipal, sa confirme sau sa dezminta o eventuala implicare in eliberarea acestui certificat, pentru a putea intelege mai bine cum de a fost pana la urma eliberat
3. ultima parte a frazei “desi nu este de datoria lor” ne reintoarcem la articolul 45 alin3. “Eliberarea certificatului de deces nu se poate face fara examinarea externa a cadavrului de catre medic” – desigur ca este de datoria medicului care a efectuat examinarea externa.
DAR AICI MAI INTERVINE CEVA MULT MAI IMPORTANT: IN EVIDENTELE NOASTRE PACIENTA NU FIGUREAZA CU NICI O BOALA CARE SA JUSTIFICE DECESUL !!! Mai mult, cu ocazia a 3 VIZITE LA DOMICILIU EFECTUATE IN ULTIMUL AN (!!!) familiei i s-a recomandat sa transporte pacienta la consulturi de specialitate, situatie care nu s-a materializat, fara sa avem o explicatie clara de ce !? Varsta inaintata nu este o justificare nici pentru temporizarea consultatiilor nici pentru un deces. IAR IN ACEST CAZ LEGIUITORUL SPUNE: medicul are OBLIGATIA sa refuze eliberarea certificatului de deces si sa SOLICITE organelor judiciare o autopsie pentru elucidarea cauzei mortii [...]
ADICA: art. 34 alin. (2): Autopsia medico-legala a cadavrului [...] fiind obligatorie in urmatoarele cazuri: cauza mortii nu este cunoscuta; SAU cauza mortii este suspecta: un deces este considerat moarte suspecta in urmatoarele situatii: a) moarte subita (CONFORM DEXONLINE = Care se produce într-un timp scurt și pe neașteptate; momentan și imprevizibil; brusc.)
DIN CUNOSTINTELE NOASTRE, (recunoastem, incomplete intrucat noi nu cercetam astfel de lucruri) INTRE MEMBRII FAMILIEI SE DESFASOARA UN PROCES CU PRIVIRE LA CASA CARE APARTINEA DECEDATEI si acest lucru chiar daca nu credem ca este semnificativ in mod deosebit – inca o data ne reafirmam sprijinul pentru incercarea prin care trece familia - meita sa il mentionam pentru a atrage atentia asupra modului “urgent” in care s-a solicitat acest certificat constataor fara examinarea decedatei, si justificarea importanta de a nu elibera atat de usor acest act.
Astfel consideram ca in cazul de fata decesul poate fi considerat ca incadrabil la art 34. alin (2) cu autopsie obligatorie. De aceea va solicitam atat dvs ca publicatie cat si, prin intermediul si interesul dvs., organelor abilitate ale politiei, demararea unei anchete prin care sa se stabileasca daca este justificata o exhumare pentru autopsie dat fiind lipsa de patologie care sa justifice decesul si deci incadrarea decesului la acest articol !
Cred ca am lamurit deja aspectul afirmatiei “Este inadmisibil sa refuzi sa te deplasezi la domiciliul pacientului iar apoi sa refuzi sa eliberezi certificatul constatator pe motiv ca un alt doctor a vazut decedatul si nu tu” – este chiar in litera legii sa nu eliberezi certificat constatator de deces daca nu ai examinat decedatul !
In ce priveste afirmatiile “comportament si limbaj al acestei doamne doctor aduce rusine breslei medicale” si “sa fie luate masurile de rigoare pentru acest medic de familie, poate alti pacienti care o sa se afle in situatia mea sa nu mai aiba atat de umblat degeaba pentru ca dansa refuza sa isi faca datoria pentru care este platita” speram sa puteti si dovedi aceste afirmatii si vom lasa la latitudinea dr. XX de a va solicita daune morale pentru defaimare; totusi, societatea noastra va va solicita despagubiri pentru modul in care ati incercat in mod trist sa aduceti atingere imaginii noastre folosindu-va de decesul unui membru al familiei, membru pentru care noi am efectuat mai multe vizite la domiciliu, recomandari, ingrijiri medicale conform unor standarde de calitate si de umanitate pe care reusim sa le mentinem prin eforturi administrative importante, discutii si informari zilnice la schimbul de tura, sedinte lunare ale personalului dupa orele de servici, dezbateri ale cazurilor deosebite, scenarii de caz, discutii, toate atat in cadrul unei sali media special conceputa pentru astfel de evenimente cat si in cadrul fiecarui cabinet in parte si in preajma fiecarui pacient “

Acesta a fost articolul aparut in presa locala ca drept la replica.

Punctual:
1. “IN PLUS, DIN CUNOSTINTELE NOASTRE, (recunoastem, incomplete intrucat noi nu cercetam astfel de lucruri) INTRE MEMBRII FAMILIEI SE DESFASOARA UN PROCES CU PRIVIRE LA CASA DECEDATEI (?!)” Nu are nici o relevanta, bunica mea a locuit in casa parintilor mei in ultimii 3 ani de zile, casa in care a fost ingrijita foarte bine pana in momentul decesului. Procesul se desfasoara intre mama mea si nepoatele ei, bunica mea cedandu-i partea ei de casa mamei mele.
2. “Ce implicare legala are directorul spitalului in serviciul de ambulanta “. Medicul de garda de luni dimineata l-a contactat pe directorul spitalului a cere o parere despre cum ar trebui rezolvata situatia iar acesta a contactat medicul care a constat decesul bunicii mele pentru a putea vorbi cu medicul de garda de luni si sa ii confirma cauzele decesului. Din cunostintele mele medicii de pe ambulanta sunt angajati ai Spitalului Municipal
3. “DAR AICI MAI INTERVINE CEVA MULT MAI IMPORTANT: IN EVIDENTELE NOASTRE PACIENTA NU FIGUREAZA CU NICI O BOALA CARE SA JUSTIFICE DECESUL !!!” La 90 de ani cat avea bunica nu cred ca se mai putea pune problema unei morti nejustificate. Oamenii mai mor si de batranete.
4. “Varsta inaintata nu este o justificare nici pentru temporizarea consultatiilor nici pentru un deces. IAR IN ACEST CAZ LEGIUITORUL SPUNE: medicul are OBLIGATIA sa refuze eliberarea certificatului de deces si sa SOLICITE organelor judiciare o autopsie pentru elucidarea cauzei mortii [...]” Aici avem doua situatii:
a) Daca doamna doctor avea dubii cu privire la cauza mortii bunicii mele de ce nu a anuntat autoritatile?
b) Daca nu avea dubii cu privire la cauza mortii de ce a refuzat eliberarea certificatului de deces?
5. “INTRE MEMBRII FAMILIEI SE DESFASOARA UN PROCES CU PRIVIRE LA CASA CARE APARTINEA DECEDATEI si acest lucru chiar daca nu credem ca este semnificativ in mod deosebit – inca o data ne reafirmam sprijinul pentru incercarea prin care trece familia - meita sa il mentionam pentru a atrage atentia asupra modului “urgent” in care s-a solicitat acest certificat constataor fara examinarea decedatei, si justificarea importanta de a nu elibera atat de usor acest act.”
Eliberarea certificatului de deces a fost ceruta dupa cele 24 de ore de la constatarea decesului conform ordinul nr. 1134 art. 45 alin 2 “Certificatul de deces se elibereaza numai dupa aparitia semnelor de moarte reala si numai dupa trecerea a 24 de ore de la deces”. Nu inteleg unde vede domnul doctor XY “modul urgent” de solicitare a certificatului de deces.
6. “IN EVIDENTELE NOASTRE PACIENTA NU FIGUREAZA CU NICI O BOALA CARE SA JUSTIFICE DECESUL !!! Mai mult, cu ocazia a 3 VIZITE LA DOMICILIU EFECTUATE IN ULTIMUL AN (!!!) familiei i s-a recomandat sa transporte pacienta la consulturi de specialitate, situatie care nu s-a materializat” Daca pacienta nu figureaza cu nici o boala in evidentele dansilor de ce ar fi trebuit sa fie transportata bunica mea la consulturi de specialitate ? In ultimii 30 de ani bunica mea nu a fost nici macar o data internata in spital.
7. “Astfel consideram ca in cazul de fata decesul poate fi considerat ca incadrabil la art 34. alin (2) cu autopsie obligatorie. De aceea va solicitam atat dvs ca publicatie cat si, prin intermediul si interesul dvs., organelor abilitate ale politiei, demararea unei anchete prin care sa se stabileasca daca este justificata o exhumare pentru autopsie dat fiind lipsa de patologie care sa justifice decesul si deci incadrarea decesului la acest articol !” Aceste acuzatii venite din partea domnului doctor sunt foarte grave, practic acuzand-o pe mama mea ca ar fi omorat-o pe bunica. Acest lucru este inadmisibil


Si acum intrebarile:
a. In urma celor prezentate, intrebare este daca doctorul XX si XY, pot sa intreprinda darea in judecata si solicitarea de daune morale pentru defaimare in urma articolului aparut in presa?
b. Se poate intreprinde o actiune legala pentru acuzatia de omor pe care o face dr XY la punctul 5,6 si 7?
c. In urma articolului aparut in presa, in cazul in care se ajunge la proces, se pot solicita daune morale pentru afirmatiile facute de catre dl. XY?

Cu respect.