avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 385 soluții astăzi
Forum Activitate dumitru_radu

Activitate dumitru_radu

Răspuns la discuția lnselaciune din 2009
Asa consider si eu ca este normal. Va multumesc mult pentru raspuns Dl. Patrascu.
Buna ziua,
Va expun urmatoare problema.

In mai 2009 am fost inselat de administratorul unui SRL cu o suma foarte mare (aprox. 245,000 euro la cursul de atunci).
Am depus plangere penala dupa 2 luni (iulie 2009) cand am aflat ca individul care nu mai era de gasit fugise din tara.
Politia / parchetul au tergiversat dosarul peste 7 ani pe motiv ca nu il gasesc pe individ pentru audieri ca nu ii pot aduce la cunostinta invinuirea, etc.
In ultimii ani am depus prin avocat nenumarate plangeri pentru tergiversare ...primind mereu acelasi raspuns ..ca dosarul inca se se cerceteaza.
Mai mult de atat tribunalul a radiat SRL-ul la care era administrator din anul 2011 dupa procedura de faliment.

In un final individul a fost trimis in judecata pentru inselaciune primul termen fiind saptamana viitoare.
Ieri avocatul meu ma avertizeazat ca la jumatatea lui noiembrie se implinesc 7 ani si jumatate de cand am fost inselat si ca este posibil ca apararea sa invoce prescriptie speciala inainte ca o condamnare definitiva sa poate fi pronuntata.

Am cautat toata noaptea pe net si pe acest forum si unii spun ca prescriptia speciala pentru inselaciune intervine dupa 10 ani altii dupa 7 ani jumatate aplicandu-se legea penala mai favorabila.
Ceva de genul ca s-ar calcula maximul pedepsei dupa noul cod penal (5 ani) si apoi se calculeaza prescriptia speciala dupa vechil CP (depasirea cu jumatate). Avocatul meu spune exista o decizie a ICCJ care spune ca prescriptia si pedeapsa sunt institutii autonome si ar putea sa rezulte 7 ani si jumatate si sa scape de pedeapsa.

Ati intalnit cazuri similare in care s-a decis prescriptia inselaciunii dupa mai putin de 10 ani ?
Ce ma sfatuiti pentru a evita ca individul sa scape???
Stiu ca nu voi mai recupera niciodata prejudiciul dar vreau sa plateasca pentru faptele lui.

In cazul in care se decide ca a scapat de pedeapsa pot actiona in instanta parchetul sau politia pentru tergiversare? Sau staul roman la Cedo ?
Timp de 7 ani si jumatate nu s-a facut aproape nimic. Am fost chemat la audieri dupa 3 ani.
Individul nu a fost audiat niciodata pentru ca a fugit din tara dar nici nu a fost cautat urmarit general sau prin interpol.
Parchetul a trimis dosarul cu cateva zile inainte de implinirea celor 7 ani jumatate,avocatul meu banuieste ca in urma unei inspectii judiciare.

Va multumesc anticipat.