X, o persoana desemnata de adunarea generala constitutiva a societatii colerciale AA SRL, inainte de inmatricularea societatii la Registrul comertului incheie cu o persoana fizicaa, pe nume Y, un contract de locatiune pe termen de 10 ani, In contract se precizeaza ca spatiul inchiriat va constitui sediul noii societati comerciale si se stabileste o chirie lunara de 1500 de lei.
Dupa inregistrarea societatii in Registrul comertului, X a fost ales de adunarea generala a asociatiloe dministrator cu puteri depline.
Deoarece societatea comerciala nu a platit la termen chiria prevazuta in contract, Y o someaza sa faca plata in termen de 10 zile, precizand ca in caz contrar o va da in judeata.
Reactia vine din partea lui Q, unul dintre asociatii societatii comerciale, care il cheama in judecata pe Y si solicita anularea contractului de locatiune, pe motiv ca a fost incheiat cu o sociatate comerciala care nu exista la data incheierii si care nu avea astfel capacitate de folosinta. Cu privire la chiria prevazuta in contract Q ii sufereaza lui Y sa ii solicite plata lui X cu care a incheiat contractul.
Y formuleaza cererea reconventionala prin care cere obligarea societatii comerciale AA sRL la plata chiriei restante.
Care sunt institutiile juridice specdifice raportului juridic civil cu aplicabilitate in speta?
Cum va solutiona instanta de judecata cele 2 cereri cu care a fost sesizata?
In august 2006, X si Y se casatoresc. In ianuarie 2012, cei doi soti doresc sa incheie o conventie matrimoniala prin care apartamentul cu 4 camere-bun propriu al sotiei-sa devina bun comun. Mai doresc sa se prevada ca datoria rezultata dintr-un credit bancar din februarie 2005 pentru achizitionarea unor produse cosmetice sa devina datorie comuna. Cei doi se prezinta la notar pentru a autentifica conventia. Va autentifica notarul conventia? De ce?