buna ziua!
va rog daca se poate sa ma ajutati si pe mine in urmatoarea problema:
m-am casatorit in 1994, in urma casatoriei am 2 copii.dat fiind faptul ca nu ne-am inteles,in anul 2001 am divortat de sotie,eu urmind sa platesc pensie alimentara copiilor,iar bunuri pentru partaj nu am solicitat ea raminind cu toate ce le-am achizitionat intre timp. Dupa 3 ani, datorita copiilor, m-am recasatorit cu fosta sotie.
In acest moment avem un credit ipotecar pentru apartamentul in care locuim, un credit de consum care se finalizeaza in 2019,ambele fiind pe numele meu iar sotia coplatitor.
Fata este anul 2 la facultate iar baiatul urmeaza sa implineasca 18 ani peste 4 luni si citeva zile...Mentionez faptul ca desi m-am recasatorit cu fost sotie, aceasta nu a vrut sa renunte la pensia de intretinere stabilita prin prima sentinta de divort,mie retinindu-mi-se din salariu chiar si in prezent suma stabilita drept pensie de intretinere pentru minori.Dupa ce fata a implinit 18 ani,plata pentru ea s-a sistat, insa platesc pentru baiat in continuare.doresc sa divortez deoarece acum copii sint mari si nu mai exista motive pentru continuarea convietuirii alaturi de sotie, Chiar daca ne-am recasatorit am fost constient ca problemele pentru care am divortat prima data nu au disparut,insa mi-am asumat acest lucru.
Sotia stie ca doresc sa divortez, admite,insa momentan nu doreste o intelegere amiabila datorita faptului ca asteapta sa termine baiatul scoala...insa doreste partaj complet pentru toate bunurile. In apartament am investit personal acum 2 ani suma de 5000 euro,mostenire in urma decesului tatalui meu insa nu mai am facturile de achizitie pentru materiale si lucrari, insa foarte multi cunoscuti stiu despre provenienta banilor investiti.
intrebarile sint urmatoarele:
1. daca deschid divortul la judecatorie+ partajul bunurilor,cota de 3% ce se retine pentru partaj in functie de valoarea bunurilor supuse partajului,aceasta suma se imparte la 2 sau se retine cite 3% pentru fiecare? cota de 3% trebuie achitata inaintea inceperii procesului de partaj sau se poate achita si ulterior?
2.sint subofiter M.A.I. La stabilirea pensiei alimentare se iau in calcul norma de hrana si drepturile pentru echipament?
3. daca sotia nu recunoaste investitia din banii de mostenire, cum pot proceda la recuperarea acestei investitii?
4.in ce masura pot fi evacuat dupa pronuntarea divortului daca sotia solicita acest lucru, datorita faptului ca baiatul este minor la inceperea procesului,insa dupa cum imi dau seama va implini 18 ani inainte de terminarea procesului?
5.la stabilirea pensiei alimentare se poate face partaj partial, doar al creditelor, si ulterior sa fac partajul pentru bunuri? trebuie sa solicit in prima infatisare acest lucru?
6.Daca deschid actiune de divort,fara partaj, la calculul pensiei alimentare se are in vedere fptul ca avem cele 2 credite comune, iar prin hotarire sa se imparta la 2 aceste rate?
7.Pot face apel la instanta ca pensia alimentara pe care am platit-o timp de 12 ani , stabilita in primul proces de divort si pe care sotia nu a vrut sa o anuleze, sa imi fie restituita? Mentionez ca pensia alimentara intra intr-un cont al sotiei deschis special pentru aceasta plata.
8.La partaj pot solicita sa remin in locuinta urmind ca sa o despagubesc pe sotie cu contravaloarea sumei achitate pina acum? Din rautate, ea vrea sub orice forma sa faca in asa fel incit sa nu pot pastra apartamentul, desi este constienta ca ea ,cu venitul pe care il are nu isi poate permite sa plateasca ratele si intretinerea .
9.este neaparat nevoie sa aduc martori in procesul de divort? avind in vedere locul unde lucrez, nu m-am plins niciunei cunostinte despre neintelegerile dintre noi si nici ca doresc sa divortez
in speranta ca ma veti ajuta va multumesc anticipat!